Ameriško obrambno ministrstvo ni obravnavalo vprašanja vohunjenja za zavezniki. Foto: Reuters
Ameriško obrambno ministrstvo ni obravnavalo vprašanja vohunjenja za zavezniki. Foto: Reuters

Po poročanju Reutersa nekateri strokovnjaki menijo, da bi bil storilec lahko ameriški državljan. Obseg tem, ki se pojavljajo v dokumentih – gre za vojno v Ukrajini, Kitajsko, Bližnji vzhod in Afriko –, nakazuje, da bi lahko bil za njihovo curljanje prej odgovoren Američan kot kdo iz zavezniške države.

BBC navaja, da ameriški uradniki pravijo, da so bili objavljeni dokumenti v formatu, podobnem tistemu, v katerem dokumente izdajajo višji uradniki oz. voditelji. Poteka podrobna preiskava, so sporočili iz Pentagona, kjer so curljanje zaupnih dokumentov prvič opazili pretekli teden, o tem je bil obrambni minister Lloyd Austin obveščen 6. aprila.

Nekdanji visoki predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva Michael Mulroy je dejal, da je preiskava osredotočena na tezo, da gre za ameriško curljanje, saj so bili številni objavljeni dokumenti le v ameriških rokah.

Ameriški uslužbenci sicer pravijo, da je preiskava v začetni fazi in da preiskovalci niso izključili možnosti, da so za curljanje krivi proruski elementi. Gre za enega najresnejših vdorov po letu 2013, ko je na portalu WikiLeaks pojavilo več kot 700.000 dokumentov, videoposnetkov in diplomatskih depeš.

Reuters je pregledal več kot 50 objavljenih dokumentov, označenih z oznako "tajnosti" in "stroge tajnosti". Kot poročajo, niso neodvisno preverili avtentičnosti dokumentov, ki so se prejšnji mesec pojavili na spletnih straneh, kot sta Discord in 4Chan. Nekateri dokumenti so bili objavljeni že pred tedni, a je o njih v petek prvi poročal ameriški časopis New York Times.

Avtentični ali namerno prirejeni dokumenti?

Za nekatere dokumente, ki podajajo oceno o številu žrtev na bojiščih v Ukrajini, se zdi, da so bili prirejeni z namenom minimiziranja ruskih izgub. Eden od dokumentov, ki vsebuje strogo zaupne podatke, je označen kot dokument, ki ni zaupne narave, nekateri pa so označeni “noforn”, kar pomeni, da ne smejo biti posredovani tujim državljanom.

Dva ameriška uslužbenca sta v nedeljo za Reuters dejala, da niso izključili možnosti, da so bili dokumenti prirejeni z namenom zavajanja preiskovalcev glede njihovega vira ali z namenom širjenja lažnih informacij, ki bi lahko škodile ameriškim interesom.

Oblasti so zaskrbljene, da so dokumenti pricurljali z obrambnega ministrstva ali iz obveščevalnih agencij, a vsebovali naj bi podatke izpred več kot meseca dni. Tako ne gre za nedavne ocene.

Vojska in obveščevalne agencije pregledujejo svoje postopke glede notranjega deljenja informacij, sta dejala vira za Reuters, ki sta želela ostati anonimna.

Kakšen bi lahko bil nagib?

Oblasti zdaj razmišljajo, kakšen nagib naj bi imel ameriški uslužbenec ali skupina uslužbencev za curljanje tako občutljivih podatkov, je dejal eden od virov.

Preiskovalci imajo štiri ali pet teorij, ki segajo od nezadovoljnega uslužbenca do nekoga, ki bi predstavljal notranjo grožnjo in hotel aktivno spodkopavati ameriške interese na področju državne varnosti.

Od Ukrajine do Izraela in Južne Koreje

Eden od dokumentov z datumom 23. februar in oznako "tajno" podrobno predstavi, da bi bili ukrajinski sistemi zračne obrambe S-300 ob trenutni stopnji uporabi izkoriščeni do 2. maja.

Ukrajinski predsednik in najvišji predstavniki varnostnih sil so se v petek že sešli na temo preprečevanja takšnih curljanj v prihodnosti.

Drug dokument, označen "strogo tajno", ki je del poročila ameriške obveščevalne agencije Cia z dne 1. marca, pravi, da je izraelska obveščevalna agencija Mosad spodbujala proteste proti načrtom izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja za povečanje nadzora nad vrhovnim sodiščem.

Eden od dokumentov pa opisuje interne razprave med višjimi predstavniki Južne Koreje glede ameriških pritiskov na Seul, naj Ukrajini dobavi orožje, in njihovega nasprotovanja.

Ameriško obrambno ministrstvo ni omenilo vsebine katerega koli dokumenta, prav tako ni komentiralo očitnega ameriškega vohunjenja za zavezniki.

CNN: Kijev jezen zaradi objave

Ukrajinsko vodstvo je po poročanju ameriške televizijske postaje CNN jezno zaradi objave domnevnih tajnih dokumentov ZDA o ruski vojaški agresiji. V Kijevu so zato že spremenili nekatere vojaške načrte, danes poroča ameriški medij CNN, ki se sklicuje na vire blizu ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je na vprašanje o poročilu CNN-u dejal, da strateški načrti Ukrajine ostajajo nespremenjeni, vendar se lahko konkretnejši taktični načrti vedno spremenijo. "Obstajajo strateške naloge, ki so nespremenljive, operativni in taktični scenariji pa se nenehno izpopolnjujejo na podlagi ocene razmer na bojišču, zagotavljanja virov, obveščevalnih podatkov o sovražnikovih virih itd.," je dejal Podoljak.