Madura je med govorom zmotilo nekaj na nebu. Šlo naj bi za brezpilotna letalnika z razstrelivom. Foto: Reuters
Madura je med govorom zmotilo nekaj na nebu. Šlo naj bi za brezpilotna letalnika z razstrelivom. Foto: Reuters
Vojaki ob dogodku
Vojaki v formaciji so se ob dogodku razbežali. Foto: Reuters
V Caracasu shod v podporo Maduru
Maduro je bil tarča poskusa atentata

Oblasti so po napadu, v katerem je bilo ranjenih sedem ljudi, aretirale šest osumljencev, v naslednjih urah pa napovedujejo še več aretacij. Maduro je dejal, da naj bi eden od odgovornih za načrtovanje napada živel v ZDA.

Posnetki dogodka v času vojaške parade kažejo, kako je Maduro sredi govora nenadoma začudeno pogledal navzgor, nato pa je močno počilo, pri čemer so postrojeni vojaki začeli bežati. Nato se je prenos v živo prekinil. Kot je povedal minister za komunikacije Jorge Rodríguez, sta letalnika z razstrelivom eksplodirala blizu Madurove govornice. To je potrdil tudi sam Maduro, ki so ga varnostniki zaščitili z neprebojnimi ščiti.

V napadu je bilo ranjenih sedem vojakov.

Francoska tiskovna agencija AFP navaja pojasnila neimenovanega policista, da naj bi letalniki prileteli iz bližnjega stanovanja, ki ga je potem po eni od eksplozij zajel ogenj. Po drugih navedbah pa ta požar naj ne bi bil povezan z incidentom na paradi.

Odgovornost prevzela neznana skupina
Medtem je doslej neznana skupina "venezuelskih vojaških in civilnih domoljubov, lojalnih venezuelskemu ljudstvu, ki skušajo rešiti demokracijo v državi pod diktaturo", imenovana Vojaki v srajcah, na družbenem omrežju prevzela odgovornost za dogodek. Skupina je sporočila, da so načrtovali dva letalnika z razstrelivom nad Madura, a da ju je vojska sestrelila. Skupina sicer ni ponudila nikakršnih dokazov za svoje trditve, na medijska poizvedovanja pa ni odgovarjala.

Da bi bila zmeda še večja, so trije gasilci na prizorišču, ki niso želeli biti imenovani, dejali, da je šlo pravzaprav za eksplozijo plinske jeklenke v stanovanju, a tudi oni niso sporočili več podrobnosti.

Maduro krivi Kolumbijo, minister opozicijo
Odgovornost za napad je prek Twitterja prevzela doslej neznana skupina "venezuelskih vojaških in civilnih domoljubov, lojalnih venezuelskemu ljudstvu, ki skušajo rešiti demokracijo v državi pod diktaturo". Poimenovali so se za Nacionalno gibanje vojakov v srajcah. Ta skupina doslej ni bila znana

Maduro je sicer za dogodek okrivil venezuelsko in kolumbijsko "skrajno desnico" in elemente znotraj ZDA. Kot je dejal, "ne dvomi" o tem, da je za napad odgovoren kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos. Šlo naj bi za "desničarsko zaroto", da ga ubijejo. Za to ni ponudil nikakršnih dokazov, Bogota pa njegove obtožbe označuje za "neutemeljene".

Nasprotno pa minister Rodríguez za napad obtožuje venezuelsko desničarsko opozicijo. "Potem ko so izgubili na volitvah, jim spet ni uspelo," je dejal, pri čemer je mislil na majske predsedniške volitve, na katerih je bil Maduro spet izvoljen za nov šestletni mandat.

Hasler Iglesias iz opozicijske Stranke ljudske volje pa je za BBC dejal, da sami niso vedeli, kaj se dogaja. Kot je dejal, v dvajsetih letih česa takšnega niso poskusili.

Spomnimo, junija leta 2017 je helikopter z bombami napadel venezuelsko vrhovno sodišče. Napad je izvedel pilot odpadnik Óscar Pérez, ki je Venezuelce pozval k uporu proti predsedniku Maduru. Januarja je bil ubit v spopadu s policijo blizu Carácasa.

V Caracasu shod v podporo Maduru
Maduro je bil tarča poskusa atentata