Pete Buttigieg je že pred objavo izidov razglasil zmago. Foto: Reuters
Pete Buttigieg je že pred objavo izidov razglasil zmago. Foto: Reuters

Po celodnevnem čakanju so ob 23. uri po našem času vendarle objavili prve podatke o izidih. Po 62 odstotkih preštetih prizoriščih oz. zbirališčih ima nekdanji župan South Benda v Indiani Buttigieg 26,9-odstotno podporo, senator iz Vermonta Sanders je prejel 25,1 odstotka glasov, Elizabeth Warren 18,3 odstotka, Joe Biden, ki mu ankete napovedujejo največ možnost za boj za Belo hišo, pa je šele na četrtem mestu, zbral je 15,6 odstotka glasov. "Počutimo se dobro. Verjamemo, da bodo naši podatki še naprej potrjevali, da smo v igri za zmago," je po objavi prvih izidov zadovoljen dejal eden izmed Buttigiegovih pomočnikov.

Sanders in Buttigieg sta že pred objavo izidov razglasila zmago, številni demokratski kandidati pa so Iowo, ki je prizorišče prvega preizkusa v okviru dolgotrajnega in zapletenega sistema izbiranja kandidatov za predsednika ZDA, že zapustili. Prve prave preliminarne volitve bodo sicer 11. februarja v New Hampshiru.

Težave z glasovanjem v Iowi

Izidi prvih strankarskih zborovanj so močno zamujali, ker so imeli demokrati težave z novo aplikacijo za zbiranje izidov, kar je povzročilo velike težave predsedniškim kampanjam in meče slabo luč na Iowo kot prvo državo tega procesa, zlasti pa na demokratsko stranko.

Sorodna novica V Iowi uraden začetek tekme za predsednika ZDA

Težave z aplikacijo za sporočanje izidov

Vodstvo demokratske stranke v Iowi je uradno sporočilo, da ne gre za kakšen hekerski vdor, temveč za tehnične težave z novo volilno aplikacijo. "Aplikacija ni delala. Stvari niso delovale prav," je za ameriški javni radio NPR povedel sopredsednik demokratske stranke v Des Moinesu Tom Courtney.

Poleg 11 kandidatov, ki so bili na listi za strankarska zborovanja, so bili nestrpni tudi mediji in podporniki kandidatov, ki čakajo na razlog za veselje ali odhod domov v postelje. Zaplet je sicer nepričakovano dobrodošel za tiste kandidate, ki se bodo slabše odrezali, manj za tiste, ki bodo v ospredju, saj bo njihov izid manj odmeval.

Izbira se prvi odstotek delegatov

41 delegatov iz Iowe predstavlja sicer le odstotek vseh strankarskih delegatov, ki bodo sredi julija v Milwaukeeju v Wisconsinu izbrali demokratskega kandidata, ki bo nato na novembrskih volitvah izzval zdajšnjega predsednika ZDA in kandidata republikancev Donalda Trumpa.

Republikanci niso imeli težav z izidi, saj navsezadnje Trump znotraj stranke nima resnejšega izzivalca. GOP je sporočil, da je na republikanskih strankarskih zborovanjih v Iowi Trump prejel 97 odstotkov glasov.

Sorodna novica Volitve 2020 ali kdo se boji Bernieja Sandersa?

Zaradi zapleta se je znova sprožila debata, zakaj bi morala biti prav precej nereprezentativna podeželska Iowa z 90 odstotki belega prebivalstva prva v ZDA, ki začne odločanje o predsedniških kandidatih.

Arhaično-folklorna zborovanja

Volivci so se na strankarskih zborovanjih (caucus) zbrali v ponedeljek na okoli 1.600 krajih za zborovanja, kar so športne dvorane, razni centri in šole. Sistem je arhaičen in slabo reprezentativen, saj se zborovanj udeležuje le manjši del volivcev. Na voliščih ali zbirališčih so se najprej porazdelili v skupine za podporo določenemu kandidatu, nakar so se prešteli in tisti kandidati, ki so imeli na določenem mestu najmanj 15 odstotkov podpore, so se uvrstili v drugi krog.

Izidi po starem ‒ ustno po telefonih

Podporniki kandidatov z manj podpore pa so postali plen za vse druge, ki so se uvrstili v drugi krog. Odločiti so se morali, kateri predstavniki drugih kampanj so bolj prepričljivi, da dobijo njihov glas za drugi krog. Skupne izide zberejo in sporočijo naprej, kot kaže, pa je letos odpovedala nova aplikacija, ki naj bi omogočala hitrejše poročanje prek mobilnih telefonov. Zato se je potem znova poročalo po starem ‒ ustno po telefonih.

Volilna vročica pred volitvami v Iowi