Čilski škofje so prosili odpuščanja za bolečino, ki je bila zadana žrtvam, papežu, vernikom in državi. Foto: Reuters
Čilski škofje so prosili odpuščanja za bolečino, ki je bila zadana žrtvam, papežu, vernikom in državi. Foto: Reuters

"Mi, vsi škofi, ki smo navzoči v Rimu, smo podali odpoved svetemu očetu, da se lahko prosto odloči o vsakem izmed nas," piše v izjavi škofov. Dodatno so prosili odpuščanja za bolečino, ki je bila zadana žrtvam, papežu, vernikom in državi.

Škofi so na obisk k papežu prispeli v torek, potem ko je Frančišek že aprila, ko se je srečal z žrtvami zlorab, sporočil, da bo v Vatikan poklical čilske škofe na pogovor o preiskavi domnevnega prikrivanja zlorab.

Frančišek v kratkem pismu čilskim škofom sicer ni nakazal, kakšne posledice bi lahko doletele osumljene, da so molčali o spolnih zlorabah otrok. Zahvalil se jim je za pripravljenost na sodelovanje pri "spremembah in rešitvah", ki jih bo Cerkev izvedla.

Papež obljublja spremembe v Cerkvi
V zasebnem dokumentu, ki ga je pridobila čilska televizija Canal 13, pa naj bi papež zapisal, da ni dovolj "obravnavati le konkretnih primerov in odstraniti vpletene osebe", ampak je treba storiti več. V četrtek je obljubil spremembe v čilski Katoliški cerkvi, s katerimi naj bi znova vzpostavili pravičnost po pedofilskem škandalu, ki je zatresel tudi njegov pontifikat.

Večletna prikrivanja spolnih zlorab otrok
V Čilu je Cerkev več let prikrivala spolne zlorabe, ki jih je izvajal nekdanji duhovnik Fernando Karadima. Med januarskim obiskom Čila je papež stopil v bran škofu Juanu Barrosu, obtoženemu, da je prikrival zlorabe, ki jih je nad otroki v 80. in 90. letih preteklega stoletja v njegovi škofiji zagrešil pozneje obsojeni duhovnik Karadima.

Pozneje pa je papež priznal, da je zagrešil "resne napake pri presoji in dojemanju razmer" v Čilu glede spolnih zlorab, ki naj bi jih v državi zagrešili katoliški duhovniki. Žrtvam zlorab se je opravičil in v Čile poslal malteškega nadškofa Charlesa Scicluno, da zbere morebitne dokaze.