Foto: AP
Foto: AP

Polje demokratskih pretendentov za rušenje Donalda Trumpa s predsedniškega stolčka leta 2020 še nikdar ni bilo tako natrpano. In po predsedniku/resničnostnem zvezdniku brez političnih izkušenj se zdi, da ima vsak možnost.

Tu so politični veterani, kot je Obamov podpredsednik Joe Biden, pa Bernie Sanders, ki je leta 2016 s svojo napredno, socialistično politično platformo resno ogrožal Hillary Clinton za nominacijo, tu so mladi fenomeni, kot je nekdanji teksaški kongresnik Beto O'Rourke in rekordno številko ženskih kandidatk z Elizabeth Warren, Kamalo Harris in Amy Klobuchar na čelu.

Buttigieg napovedal boj za demokratsko nominacijo

In v tej res ostri konkurenci se je v zadnjih tednih uspelo na samo čelo anket in javnega zanimanja povzpeti kandidatu, ki je bil do zdaj najbolj znan kot "tisti župan, katerega priimka ne znamo izgovoriti". Kar je še bolj fascinantno, Buttigieg niti uradno še ni napovedal svoje predsedniške kandidature, ampak za zdaj še vedno zgolj s t. i. "raziskovalnim odborom" tipa teren. In pretipani teren župana Peta odobrava.

Nedavne meritve Axiosa so za obdobje med 10. in 31. marcem naštele daleč največ interakcij na družabnih omrežjih okoli Buttigiega, sledijo mu Stacey Abrams, Elizabeth Warren in Bernie Sanders. Zanimanje za župana Peta je torej izjemno. Od njegovega zborovanja 10. marca se mu je število sledilcev na Twitterju povečalo za 447.000, v istem obdobju je njegov tekmec Beto O'Rourke, ki ga po profilu primerjajo z Buttigiegom, zbral 137.000 novih sledilcev, navaja CrowdTangle.

Zanimanje za Buttigiega je izjemno. Foto: AP
Zanimanje za Buttigiega je izjemno. Foto: AP

V dobi, ko imajo družbena omrežja izjemen vpliv, to niso zanemarljivi podatki. Prostori, ki jih je najel za svoja zborovanja, so v zadnjih dneh postali premajhni, toliko radovednežev se zbere. In če nekdo preferira še bolj otipljive številke: samo v prvi četrtini je Buttigieg zbral 7 milijonov dolarjev za svojo kampanjo, kar je zavidljiva številka za ime, ki je širši javnosti še vedno relativno neznano.

"Anti-Trump"

Ampak kdo točno sploh je Pete Buttigieg in kako mu v natrpanem polju konkurentov uspe izstopati? Če povzemamo satirično oddajo Daily Show, ki je o njem pripravila profil, enega od mnogih v teh tednih, gre za "anti-Trumpa". Za Buttigiega se res zdi, da je vse, kar aktualni predsednik ni.

S komaj 37 leti je daleč najmlajši med kandidati in bi bil v primeru izvolitve najmlajši predsednik ZDA v zgodovini ‒ trenutno ta rekord drži Theodore Roosevelt, ki je bil leta 1901 ob prisegi star 42 let, medtem ko jih je John F. Kennedy leta 1960 ob nastopu položaja štel 43.

A naj vas Buttigiegova starost ne zavede ‒ v mestu South Bend v Indiani služi namreč že drugi županski mandat. Prvič je bil za župana izvoljen pri samo 29 letih, s čimer je postavil rekord najmlajšega župana kakega ameriškega mesta z nad 100.000 prebivalci.

Pri vsem tem je še impresivneje to, da mu je drugi mandat uspelo osvojiti z več kot 80 odstotki glasov ‒ in to čeprav je med kampanjo za ponovno izvolitev javno razkril, da je istospolno usmerjen. A to njegovih volivcev ni zmotilo prav nič, čeprav je South Bend, ki velja za "eno najslabših mest za življenje", a mu Buttigieg skuša aktivno zbiti ta sloves, politično mešan volilni okraj.

Buttigieg namreč krepko presega okvire zgolj spolne usmerjenosti in razprave, ki bi se razvila iz tega, saj je njegov rezime kljub mladosti impresivnejši od marsikaterega drugega 20 let starejšega kandidata. Konservativce mehča tako z dejstvom, da je predan kristjan kot tudi, da je veteran vojne v Afganistanu.

Liberalnejši so navdušeni nad njegovimi govorniškimi spretnostmi, ki jih primerjajo z Barackom Obamo, in široko razgledanostjo, pri čemer je najimpresivnejše dejstvo zagotovo to, da govori sedem jezikov. Ali, kot so hitro pikro pripomnili ameriški satiriki: sedem več kot aktualni predsednik.

Poliglot malteškega rodu

Buttigieg, ki je po očetu malteškega rodu, mama pa je lingvistka, se je tako naučil celo norveščine, iz enega samega razloga, ker mu je bil tako všeč roman Naiven odličnega norveškega avtorja Erlenda Loeja, da je želel prebrati še več njegovih del, ki pa niso bila prevedena v angleščino. Svoje norveške veščine je nato brusil še z obiskovanjem norveške cerkve v Chicagu. Še celo Michael Caputo, nekdanji Trumpov svetovalec, je priznal, da ga je dejstvo, da se je Buttigieg naučil jezika, da bi lahko bral knjige, tako impresioniralo, da si želi zdaj izvedeti več o kandidatu.

Poleg norveščine Buttigieg govori še francosko, špansko, italijansko, malteško, arabsko in dari, to e eden izmed jezikov, ki jih govorijo v Afganistanu. In ko so nekoč v bolnišnico v South Bendu prepeljali somalskega dečka, ki se je skušal obesiti, pa nihče v bolnišnici ni znal arabsko, da bi prevajal dečkovi mami, se je prikazal Buttigieg, ki je novico, da potrebujejo prevajalca, slišal prek policijskega oddajnika, in preprosto začel prevajati. Zdravnik se mu je na koncu zahvalil in ga vprašal, koliko časa že dela v bolnišnici, nato mu je Buttigieg odgovoril: "Ne delam za bolnišnico, sem župan Pete."

Buttigieg se je lani poročil s svojim partnerjem, s katerim sta v zvezi od leta 2015. Foto: AP
Buttigieg se je lani poročil s svojim partnerjem, s katerim sta v zvezi od leta 2015. Foto: AP

Arabščine in darija se je Buttigieg naučil, ko je kot pripadnik ameriške mornarice leta 2014 sedem mesecev služil v Afganistanu, za kar si je moral vzeti pol leta dopusta na županskem mestu. V Afganistanu je delal kot poročnik mornariških rezervistov v protiteroristični enoti, ki si je za tarčo vzela financiranje talibanov. V času vojaščine ga je v South Bendu nadomeščal njegov namestnik Mark Neal.

Zdi se, da Buttigieg briljira v vsem, česar se loti. Je Pete Buttigieg politični genij, se je spraševal nedavni članek v The New Republic, medtem ko ga Washington Post že vidi kot prvega t. i. milenijskega predsednika.

Diplomant Harvarda in Oxforda

Buttigiegov življenjepis je resnično zavidljiv ‒ maturiral je kot razredni predsednik in najboljši v letniku, diplomiral pa leta 2004 iz zgodovine in literature na Harvardu, in to s pohvalami. Podiplomski študij je nadaljeval na še eni elitni univerzi, Oxfordu, kjer je magistriral iz filozofije, politologije in ekonomije.

Poleg vsega tega je še nadarjen pianist, od lani pa predani mož Chastenu Glezmanu, osnovnošolskemu učitelju, ki ga je Buttigieg spoznal prek aplikacije za zmenke Hinge.

Buttigiega je težko ukalupiti, tudi glede njegovih političnih prepričanj. Je progresiven, a pragmatik. Želi si ukiniti elektorski kolidž, kot Sanders in drugi demosocialisti je podpornik univerzalnega zdravstvenega zavarovanja, a ne bi ukinil zasebnih zavarovalnic. Tudi ni striktno proti kapitalizmu, a zagovarja njegovo "demokratično" inačico.

Kot je tvegal, ko je sredi volilne kampanje razkril, da je gej, mnoge progresivce bega tudi njegova vera. Tako ga je voditelj Bill Maher, glasen kritik koncepta religije na splošno, v svoji oddaji Real Time with Bill Maher konec marca kar konkretno masiral glede tega, kako je lahko kot intelektualec tudi veren. A Buttigieg mu je odvrnil, da verjame v razum in razsvetljenje, a tudi, da ima razum omejitve. Ob tem pa je ponovil svojo tezo, da Bog ne pripada samo eni stranki, kot se zdi, in da je čas, da si desnica neha prisvajati religijo, še posebej, če si jo tako izkrivljeno.

Z eno od podpornic. Foto: AP
Z eno od podpornic. Foto: AP

Svojo kritiko je nekaj dni pozneje uperil še konkretneje v predsednika, ko je v NBC-jevi oddaji Meet the Press javno podvomil v Trumpovo vero v Boga in dejal, da si mož, ki se "nikdar ni ponižal pred nikomer" ne zasluži podpore kristjanov. "Tudi ta različica krščanstva, ki jo slišiš od t. i. verne desnice, pri kateri gre za spolno etiko, ne morem verjeti, da je pri tej desnici nekdo, ki so ga ujeli pri izdajanju čekov pornoigralkam za molk, nekdo, ki ga povzdigujejo kot človeka, ki bi moral voditi ta narod," je dejal Buttigieg. "Nerad komentiram vero neke druge osebe, bi pa rekel, da je težko pogledati dejanja tega predsednika in verjeti, da so to dejanja nekoga, ki verjame v Boga."

Kritičen je bil tudi do podpredsednika Mika Pencea, ki se rad ponaša s svojo vero, hkrati pa je velik homofob. "Gospod podpredsednik, če imate težave s tem, kar sem, potem vaše težave ne zadevajo mene, ampak morate, gospod, svojo pritožbo nasloviti na mojega stvarnika," je dejal Buttigieg, ki se je lahko s svojim partnerjem poročil šele po tem, ko je vrhovno sodišče istospolne poroke uzakonilo ‒ do leta 2014 so bile namreč v Indiani prepovedane.

Je to, da se je istospolno usmerjeni kandidat povzpel na samo čelo predsedniških kandidatov, znak, da je naredila Amerika v zadnjih letih tako velik korak naprej, da spolna usmerjenost ne šteje več, se v svojem portretu Peta Buttigiega sprašuje Washington Post.

In čeprav se bo Buttigieg v svoji nadaljnji kampanji zagotovo moral spopadati tudi z izpadi homofobov, se zdi, da ti nekoga, ki je preživel v vrstah ameriške vojske kot gej, ne bodo kaj dosti iztirili. Buttigieg ima pripravljeno repliko na vsako kritiko, za nameček pa ima razvito tudi popolno imunost na provokacije. Kako daleč lahko torej uspe priti županu South Benda, ki mora podpornikom deliti majice s fonetičnim zapisom svojega priimka? V deželi sanj je vedno mogoče vse.