V Braziliji je za covidom-19 umrlo 20.000 obolelih. Foto: EPA
V Braziliji je za covidom-19 umrlo 20.000 obolelih. Foto: EPA

"Na neki način je Južna Amerika postala novo žarišče bolezni. V številnih južnoameriških državah opažamo naraščajoče število primerov," je povedal vodja programa za izredne razmere pri WHO-ju Mike Ryan. "Seveda obstaja zaskrbljenost v številnih od teh držav, vendar pa je trenutno najbolj prizadeta Brazilija."

V omenjeni 200-milijonski državi so samo v zadnjih 24 urah potrdili 1188 smrtnih primerov zaradi covida-19, skupno več kot 20.000. Število novookuženih se je zvišalo za več kot 18.500, na 310.000, s čimer se hitro približujejo Rusiji, ki je na 2. mestu po številu okužb.

Zdravstveni strokovnjaki menijo, da je zaradi pomanjkanja testiranja število okužb lahko tudi do 15-krat višje, bojijo pa se tudi, da je umrlo najmanj dvakrat več ljudi. Število smrtnih žrtev se je z 10.000 na 20.000 povečalo v manj kot 14 dneh. Kar pa je najbolj skrb vzbujajoče, so napovedi, da bo vrh epidemije šele v prihajajočih tednih.

Vse ostrejše kritike Bolsonara

Na brazilskega predsednika Jaira Bolsonara se zaradi neučinkovitega spopadanja in nezajezitve širjenja zgrinjajo čedalje ostrejše kritike. Posledice epidemije so že močno prizadele brazilsko gospodarstvo, napovedi so zelo slabe, zaradi česar je pod vse večjim vprašanjem tudi Bolsonarova ponovna izvolitev. Bolsonaro ostro nasprotuje ukrepom glede omejevanja socialnih stikov, večkrat je tudi pozval k širši uporabi klorokina, čeprav strokovnjaki opozarjajo pred tveganjem zaradi stranskih učinkov jemanja zdravila.

Protesti proti Bolsonaru. Foto: Reuters
Protesti proti Bolsonaru. Foto: Reuters

Zaradi nestrinjanja z Bolsonarom sta v mesecu dni odstopila že dva zdravstvena ministra. V petek je po mesecu dni na položaju odstopil brazilski minister za zdravje Nelson Teich, ki prav tako kot predhodnik Luiz Henrique Mandetta glede ukrepov proti novemu koronavirusu ni našel skupnega jezika z Bolsonarom.

Pomoč, če bodo zamrznjene plače v javnem sektorju

Vse bolj napeti so tudi odnosi med predsednikom in guvernerji in župani. Predsednik jim očita, da so z zaprtjem, za katero so se odločili, da bi zajezili širjenje, ustavili gospodarske dejavnosti. V četrtek je napovedal, da bo prižgal zeleno luč za sprostitev več kot 10 milijard dolarjev zvezne pomoči za posamezne države in mesta, če bodo guvernerji podprli predlog o zamrznitvi plač v javnem sektorju za dve leti.

Sorodna novica V Sao Paulu že 90-odstotna zasedenost na intenzivnih oddelkih

Glede padca podpore je Bolsonaro dejal, da je to za politika po letu dni na funkciji običajno.

Kot smo poročali v ponedeljek, so v največjem brazilskem mestu Sao Paolo bolnišnice že na robu zloma. Intenzivni oddelki so zasedeni že več kot 90-odstotno in bi lahko v dveh tednih ostali brez razpoložljivih postelj, je opozoril župan Bruno Covas.

Brazilija je ta teden sporočila, da namerava s Kube pripeljati 157 zdravnikov, da bi ji pomagali v boju proti pandemiji novega koronavirusa.