Rieli Franciscato je vse življenje raziskoval staroselska plemena v Amazoniji. Foto: Reuters
Rieli Franciscato je vse življenje raziskoval staroselska plemena v Amazoniji. Foto: Reuters

56-letni Rieli Franciscato je bil zaposlen na državni agenciji za proučevanje staroselcev Funai. Ko se je s skupino sodelavcev in policisti v sredo približal neki skupini staroslecev, so jih ti napadli. Franciscato se je skušal skriti za avtomobil, a ga je puščica zadela v prsi, poročajo tudi mediji. "Uspelo mu jo je potegniti iz telesa. Tekel je še okoli 50 metrov, nato pa se mrtev zgrudil," je dejal policist, ki je bil blizu dogodka.

Sorodna novica V Amazoniji vsako minuto izgine za nogometno igrišče deževnega gozda

Brazilec je v zadnjem času proučeval staroselsko pleme Cautario River, ki je običajno zelo miroljubno, tokrat pa je raziskovalcem pot prekrižala skupina petih oboroženih moških.

Ne le v Amazoniji, tudi drugod po svetu se staroselske skupine pogosto odzovejo z nasiljem, ko prišleki vstopijo na njihovo zemljo. Nekateri njihovi predstavniki opozarjajo, da se krivda za tak odziv pogosto skriva v slabih izkušnjah, ki jih imajo ti ljudje z nezakonitimi rudarji, kmeti in gozdarji, ki zasegajo in uničujejo njihova območja. Ti pojavi so se povečali lani in letos oziroma odkar je brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki je obljubil razvoj Amazonije na račun okoljevarstva in staroselcev.

V Amazoniji, kjer leži največji deževni pragozd na svetu, živi okoli sto osamljenih plemen.