Amazonija je znova v plamenih. Foto: Reuters
Amazonija je znova v plamenih. Foto: Reuters

Brazilski inštitut za vesoljske raziskave INPE je s pomočjo satelitov samo prejšnji četrtek v Amazoniji naštel 1007 požarov, kar je po podatkih brazilskega Greenpeacea največ v katerem koli julijskem dnevu v zadnjih 15 letih.

Do večine požarov prihaja zaradi požigov in so neposredno povezani s krčenjem gozdov na račun širjenja kmetijskih zemljišč. Število požarov narašča, čeprav so brazilske oblasti z ministrom za okolje Ricardom Sallesom in predsednikom Jairjem Bolsonarom na čelu sredi julija prepovedale požige v Amazoniji in Pantanalu za 120 dni.

Aktivist Greenpeacea Romulo Batista je opozoril, da prepovedi ne bodo delovale, dokler ne bo več nadzora na terenu.

Sorodna novica V Amazoniji vsako minuto izgine za nogometno igrišče deževnega gozda

Krčenje brez primere je sicer Amazonija doživela že lani, to pa je po svetu sprožilo jezne odzive in kritike Bolsonara, ki podpira gospodarsko izkoriščanje Amazonije.

Strah pred avgustom in septembrom

Strokovnjaki napovedujejo, da bo letošnje leto najslabše za amazonski pragozd doslej. Rekordno število požarov so našteli že junija, ko se začne sušno obdobje, stopnja krčenja amazonskega deževnega gozda pa je bila letos visoka že pred začetkom sušnega obdobja. Med januarjem in koncem maja je bilo tako uničenih 2000 kvadratnih kilometrov gozda, kar je 34 odstotkov več kot v istem obdobju leta 2019, je izračunal INPE.

Najhujše pa naj bi šele sledilo. Najbolj kritična naj bi bila tako avgust in september, piše BBC. Lani je bilo v osmem mesecu leta več kot 30.000 požarov, kar je trikrat toliko kot v avgustu 2018.

Gori tudi v Kaliforniji

V južnem delu ameriške zvezne države Kalifornije že od petka divjajo obsežni gozdni požari. Gasilcem jih še ni uspelo omejiti, ognjeni zublji so se približali tudi nekaterim naseljem. Domove je moralo zapustiti skoraj 8.000 ljudi.