O največ žrtvah poročajo iz mesta Buffalo v zvezni državi New York. Foto: Reuters
O največ žrtvah poročajo iz mesta Buffalo v zvezni državi New York. Foto: Reuters

Američani že nekaj desetletij niso bili priča tako hudemu mrazu in snežnim neurjem, ki so posledica nenavadno močnega arktičnega ciklona, ki je zajel državo od severa vse do juga.

Najhuje je bilo v mestu Buffalo na zahodu zvezne države New York, kjer je v snežnem neurju umrlo 25 ljudi, pri čemer so nekatere žrtve našli zasute v avtomobilih ali v snežnih nasipih.

Po besedah guvernerke zvezne države New York Kathy Hochul je Buffalo zajelo najhujše neurje v zgodovini, mesto pa spominja na "vojno območje", zato še naprej velja poziv prebivalcem, da ostanejo v notranjosti prostorov in se ne odpravljajo ven.

Vseeno številni niso upoštevali opozoril in prepovedi vožnje po cestah, zato je v snežnem metežu obtičalo na stotine voznikov v svojih avtomobilih. Na pomoč pri reševanju so poklicali celo pripadnike narodne garde.

V snegu so obtičali tudi številni snežni plugi in druga oprema. Za pomoč pri reševanju so se oblasti obrnile tudi na prebivalce, ki imajo doma snežna vozila in lahko pomagajo pri iskalnih akcijah.

Hochul je sporočila, da bo zvezna vlada podprla njeno zahtevo za razglasitev izrednih razmer. "To se bo zapisalo v zgodovino kot najbolj uničujoče neurje v Buffalu," je dejala. Prebivalci se še vedno spopadajo z "zelo nevarnimi življenjskimi okoliščinami", zato morajo vsi, ki so na tem območju, ostati v zaprtih prostorih, je pozvala.

Odpovedani številni poleti

Na vrhuncu izrednih vremenskih razmer je bilo konec tedna brez elektrike 1,7 milijona ljudi, odpovedani pa so bili tudi številni poleti.

O smrtnih žrtvah zaradi vremena so poročali tudi iz zveznih držav Vermont, Ohio, Misuri, Wisconsin, Kansas in Kolorado. V Montani so izmerili kar minus 45 stopinj Celzija.

V Kanadi sta najhujši mraz in sneg v pokrajinah Ontario in Quebec, medtem ko so v zahodni pokrajini Britanska Kolumbija umrli štirje potniki na avtobusu, ki je zaradi poledice zletel s ceste.

ZDA v primežu mraza in snežnih metežov