Večin mrtvih v ZDA je umrla v prometnih nesrečah na zaledenelih in zasneženih cestah, drugi so umirali zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom med ponesrečenim ogrevanjem, umirali so brezdomci, pa tudi bolniki v bolnišnicah, kjer zaradi pomanjkanja vodnega pritiska ni bilo mogoče opraviti posegov.  Foto: EPA
Večin mrtvih v ZDA je umrla v prometnih nesrečah na zaledenelih in zasneženih cestah, drugi so umirali zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom med ponesrečenim ogrevanjem, umirali so brezdomci, pa tudi bolniki v bolnišnicah, kjer zaradi pomanjkanja vodnega pritiska ni bilo mogoče opraviti posegov. Foto: EPA

"Mraz ubija mlade in stare," piše Washington Post, ki navaja, da je zaradi izjemno nizkih temperatur v ZDA umrlo najmanj 47 ljudi, od tega 30 v ameriški zvezni državi Teksas, od koder poročaju o tragediji.

Ponoči naj bi zaradi podhladitve umrl 11-letni deček, ki ga je mati María Elisa Pineda pred dvema letoma pripeljala iz Hondurasa, da bi v ZDA živel z njenim novim partnerjem in triletnim sinom iz novega zakona.

Mati trdi, da je bil deček zdrav, da se ni slabo počutil in da je bil razigran. Družina živi v 40 let stari mobilni hiši, ki je slabo izolirana. V ponedeljek zvečer, ko naj bi bilo v hiši 12 stopinj Celzija, ga je dala spat v skupno posteljo s polbratcem, da bi jima bilo toplo. Dečka so zjutraj našli mrtvega. Uradni vzrok smrti bo sicer potrdila obdukcija.

Biden v Teksasu razglasil naravno katastrofo

To je že drugi primer smrti otroka, mlajšega od 12 let: iz Tennesseeja poročajo o smrti 10-letnega dečka, ki je s sestrico padel skozi ledeno ploščo v ribnik, ki je imel 14 stopinj Celzija: življenje šestletnice je še vedno v kritičnem stanju.

Predsednik Biden Teksasu ponudil pomoč

Prebivalci ameriške zvezne države Teksas se spopadajo z nepričakovano hudo zimo s snežnimi neurji in nizkimi temperaturami. Prišlo je do izpada elektrike in pomanjkanja vode. Teksas in druge države je na začetku tedna udarila zgodovinsko mrzla zima. Ponedeljek je bil tretji najbolj mrzel dan v zgodovini države s povprečnimi temperaturami -8,5 stopinje Celzija. V Austinu je bilo še posebej mrzlo, celo bolj kot na Aljaski.

Predsednik ZDA Joe Biden je v Teksasu že pred tednom dni razglasil izredne razmere, da olajša dotok zvezne pomoči, v soboto pa je celotno državo razglasil še za območje velike naravne nesreče.

Vrtoglavi računi za elektriko

Tam, kjer so imeli elektriko, pa zdaj prejemajo astronomsko visoke račune. Ameriški mediji poročajo o možakarju, ki je prej zaradi velike porabe plačeval po nekaj sto dolarjev na mesec, zdaj pa je dobil račun za 17.000 dolarjev. Številnim je mesečni račun skočil s 50 na 9000 dolarjev na mesec.

Teksaški guverner Greg Abbott je napovedal preiskavo korporacije ERCOT, ki obvladuje trg elektrike v državi, ker ni ustrezno pripravila omrežja na zimo. Začele so se že tudi prve odškodninske tožbe proti korporaciji. Foto: EPA
Teksaški guverner Greg Abbott je napovedal preiskavo korporacije ERCOT, ki obvladuje trg elektrike v državi, ker ni ustrezno pripravila omrežja na zimo. Začele so se že tudi prve odškodninske tožbe proti korporaciji. Foto: EPA

Zakonski par s severa Teksasa je račun objavil na družbenih medijih in ga poslal v vednost politikom in medijem Teksasa. Potem ko je račun v celotnem letu 2020 znesle skupaj 1200 dolarjev, se je samo za februar dvignil na 3700 dolarjev.

Izpadi elektrike in povečano povpraševanje so v teksaškem dereguliranem tržnem električnem sistemu močno podražili storitve. Celo podjetje Griddy, ki strankam dobavlja elektriko, jim je sporočalo, naj si najdejo drugega ponudnika, ker se bo pri njih elektrika zelo podražila.
To so seveda storili, ko je bilo že prepozno za zamenjavo, da se zavarujejo pred tožbami. Po drugi strani pa so računi razumljivo višji, saj so tisti, ki so imeli elektriko, prižgali vse, kar je bilo mogoče, da se pogrejejo.

Iz morja rešujejo želve, sicer hladnokrvne živali, ki pa lahko otrpnejo, če se temperatura voda spusti pod 10 stopinj Celzija. Foto: EPA
Iz morja rešujejo želve, sicer hladnokrvne živali, ki pa lahko otrpnejo, če se temperatura voda spusti pod 10 stopinj Celzija. Foto: EPA

Stanje katastrofalno tudi v bolnišnicah

Stanje je katastrofalno tudi na jugu ZDA po nekaterih bolnišnicah, še posebej pa po zaporih in domovih za mladoletne prestopnike. V celicah se je sten držal led, v zloglasni Angoli v Louisiani pa 6000 zapornikov ni imelo niti odej.

V soboto se je stanje začelo umirjati, ko so se temperature na jugu ZDA dvignile nad ničlo, elektrika pa se je večinoma vrnila. V soboto je bilo brez elektrike še okrog 300.000 odjemalcev po ZDA, od tega v Teksasu 78.000, kjer je bilo na začetku tedna brez elektrike štiri milijone ljudi. Elektropodjetja so tudi uvedla rotacijske redukcije, da se zmanjša pritisk na sistem.

Težave s pitno vodo

Po težavah z elektriko so prišle težave s pitno vodo, ki jo skupaj s hrano delijo po Teksasu in sosednjih državah. Vodovodna podjetja so trenutno najbolj zaposlena od vseh, saj je samo v Teksasu prizadetih več kot 1400 vodnih sistemov za 14 milijonov ljudi.

Teksaški zvezni senator Ted Cruz se še vedno otepa kritik, ker se je na višku krize odpravil z družino na toplo v Mehiko. Newyorška demokratka Alexandria Ocasio Cortez, ki ga ima za soodgovornega za napad na kongres 6. januarja zaradi laži o izidu predsedniških volitev, pa ga zdaj kritizira posredno. Sama je zbrala tri milijone dolarjev pomoči za Teksas in pomaga pakirati hrano za lačne v Cruzovi državi.