Dogovor o prosti trgovini obsega trgovanje med Mehiko, Kanado in ZDA v vrednosti več kot tisoč milijard ameriških dolarjev. Foto: Reuters
Dogovor o prosti trgovini obsega trgovanje med Mehiko, Kanado in ZDA v vrednosti več kot tisoč milijard ameriških dolarjev. Foto: Reuters
Avtomobilska industrija
Sporazum določa izjemo za Kanado in Mehiko v primeru uvedbe ameriških carin na uvoz avtomobilov oziroma avtomobilskih delov. Foto: Reuters
Donald Trump
ZDA so se sicer vpletle v več trgovinskih vojn. Trump je uveljavil davke tudi na uvoz iz Mehike in Kanade, obe državi pa sta sprejeli protiukrepe. Pomembna trgovinska vojna medtem poteka tudi med ZDA in Kitajsko. Foto: Reuters
Justin Trudeau
Kanadski premier je dan sprejetja sporazuma označil za dobrega za Kanado in njene najbližje partnerje. Foto: EPA
Luis Videgaray
Mehiški zunanji minister Videgaray je tvitnil: ""To je dobra noč za Mehiko in za Severno Ameriko". Foto: EPA
Tudi ZDA in Kanada dosegle dogovor

Dogovor obsega trgovanje med tremi državami v vrednosti več kot tisoč milijard ameriških dolarjev. Potem ko so se ZDA in Mehika že dogovorile o novih pogojih sporazuma, se je še nedavno zdelo, da bi lahko bila Kanada iz novega sporazuma izključena.

"Danes so Kanada in ZDA dosegle dogovor, skupaj z Mehiko, o novem posodobljenem trgovinskem sporazumu, sporazumu ZDA-Mehika-Kanada," sta dejala ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer in kanadska zunanja ministrica Chrystia Freeland.

Kot sta pojasnila, naj bi bil sporazum "za naše delavce, kmete, rančarje in poslovneže trgovinski sporazum visokih standardov, ki bo imel za posledico svobodnejši trg, bolj pošteno trgovino in močnejšo gospodarsko rast v naši regiji".

Izjava obeh predstavnikov sicer ni predstavila podrobnosti o novih pogojih sporazuma, ki pa naj bi ZDA omogočal večji dostop do kanadskega trga z mlečnimi izdelki in večjo zaščito za kanadsko avtomobilsko industrijo, poroča BBC.

Ameriški kmetje naj bi po novem imeli dostop do okoli 3,5 odstotka kanadskega trga z mlečnimi izdelki, vrednega okoli 16 milijard ameriških dolarjev letno, poroča Reuters. "Ne vidimo, kako je lahko ta sporazum dober za 220.000 kanadskih družin, ki so odvisne od mlečnih izdelkov za preživetje," je dejal Pierre Lempron, predsednik združenja kanadskih proizvajalcev mlečnih izdelkov. "To se je zgodilo kljub zagotovilom, da naša vlada ne bo podpisala slabega sporazuma za Kanadčane," je dejal.

Kanada pa naj bi si zagotovila določeno zaščito za svojo avtomobilsko industrijo pred morebitnimi ameriškimi carinami. Če bodo ZDA uvedle 25-odstotne carine na uvoz vozil, bosta Kanada in Mehika iz tega izvzeti, določa sporazum. Za Mehiko bi v tem primeru veljala izjema za avtodele v vrednosti 108 milijard dolarjev letno, za Kanado pa v vrednosti 32,4 milijarde. Obe kvoti presegata trenutno proizvodnjo na tem področju v obeh državah, kar pomeni, da sporazum omogoča določeno povečanje izvoza v ZDA.

Sporazum zahteva, da se večji delež avtomobilskih delov izdela na območjih Severne Amerike, kjer je plača vsaj 16 dolarjev na uro, namen določila pa naj bi bil premik delovnih mest iz Mehike. Nov sporazum bo tako velikim proizvajalcem avtomobilov otežilo cenejše izdelovanje vozil v Mehiki, dosegel pa naj bi ustvarjanje več delovnih mest v ZDA.

Trudeau: Dober dan za Kanado
Kanadski premier Justin Trudeau je na družbenem omrežju Twitter nedeljo označil za "dober dan za Kanado in naše najbližje trgovinske partnerje". Z ohranitvijo tristranskega dogovora so zadovoljni tudi v Mehiki. "To je dobra noč za Mehiko in za Severno Ameriko," je tvitnil mehiški zunanji minister Luis Videgaray.

"Pozdravljamo tristranski dogovor," je na istem omrežju zapisal Jesús Seade, ki je v pogovorih zastopal novoizvoljenega mehiškega predsednika Andrésa Manuela Lópeza Obradorja. "Zaprli smo vrata razbijanju trgovine v regiji," je dodal in izrazil prepričanje, da bo dogovor zagotovil stabilnost in gotovost mehiški trgovini s severnoameriškimi partnerji.

ZDA odprle več front
ZDA so z Mehiko dogovor sklenile avgusta, odnosi s Kanado glede trgovinskega sporazuma pa so postajali v zadnjih tednih vse bolj napeti. Vlada ameriškega predsednika Donalda Trumpa je tako Kanadi za nedeljo postavila rok, do katerega mora biti sporazum sprejet. Sporazum z obema državama naj bi ZDA podpisale konec novembra, nato pa ga mora potrditi še ameriški kongres.

Trump je tako Kanado in Mehiko prisilil v bolj restriktivno trgovanje z ZDA, ki predstavlja njunega glavnega izvoznega partnerja. Reuters poroča, da predstavlja nov sporazum veliko zmago za ameriškega predsednika, ki je želel pretresti svetovno prosto trgovino, ki jo za mnoge pooseblja ravno sporazum Nafta iz leta 1994.

Glavni cilj Trumpa pri spremembi Nafte je zmanjšati ameriški trgovinski primanjkljaj, kar želi doseči tudi s Kitajsko, in sicer z uvedbo carin v višini več sto milijard dolarjev na uvoz iz azijskega velikana.

Ameriška vlada, ki izvaja protekcionistične politike, sprejema dvostranske trgovinske sporazume, večje, multilateralne pa zavrača, kar povtroča težave za uveljavljeni sistem prostega trgovanja po svetu.

Tudi ZDA in Kanada dosegle dogovor