Venezuelska vlada in opozicija sta napovedali, da bosta obnovili pogovore o reševanju politične krize v državi. Foto: Reuters
Venezuelska vlada in opozicija sta napovedali, da bosta obnovili pogovore o reševanju politične krize v državi. Foto: Reuters

Eden od ukrepov je, da se lahko ameriška naftna družba Chevron znova pogaja z venezuelsko državno naftno družbo PDVSA o prihodnjih dejavnostih v Venezueli. Podpredsednica Venezuele Delcy Rodriguez je sporočila, da se lahko zdaj ameriška in evropska naftna podjetja pogajajo z venezuelskimi in obnovijo poslovanje v Venezueli.

Washington sicer pojasnjuje, da Chevron še ne bo mogel sklepati pogodb z PDVSA-jem ali začeti delati v Venezueli, ob tem pa ameriška administracija poudarja, da sprostitev režimu ne bo omogočila, da pride do denarja, temveč bo vse odvisno od njegovega vedenja.

Washington si želi, da bi se Madurov režim začel pogajati z opozicijo in prehodno vlado pod vodstvom opozicijskega voditelja Juana Guaidoja, ki so ga številne države priznale kot legitimnega predsednika Venezuele, čeprav Maduro ohranja vso oblast v državi.

Pogajanja o prihodnosti Venezuele so obtičala na mrtvi točki lani oktobra, ko so Američani aretirali kolumbijskega poslovneža Alexa Saaba, ker je pral denar za Madurov režim.

Marca letos sta ameriška državna uradnika obiskala Venezuelo, ki je kmalu zatem izpustila iz zapora dva zajeta Američana. Venezuela se je marca vzdržala glasovanja o resoluciji Generalne skupščine ZN-a, ki je obsodila rusko agresijo na Ukrajino, kar je bilo precejšnje presenečenje.

V kongresu so se zaradi napovedi sprostitve sankcij na Bidnovo vlado vsule kritike, podobno kot dan prej pri odpravi nekaterih ukrepov proti Kubi.

Demokratski senator Bob Menendez je dejal, da gre za propadlo strategijo, ki ne bo izboljšala življenja Venezuelcev, ampak jo bo Maduro izkoristil za krepitev svojega režima.

Poskus zbliževanja z Venezuelo, ki ima največje zaloge nafte na ameriški celini, je logičen v času, ko je ruska vojna proti Ukrajini dvignila cene nafte, ZDA pa si prizadevajo, da bi se svet odpovedal ruski nafti.