Antony Blinken z južnoafriško ministrico za mednarodne odnose in sodelovanje Nalendi Pandor. Foto: EPA
Antony Blinken z južnoafriško ministrico za mednarodne odnose in sodelovanje Nalendi Pandor. Foto: EPA

"Podpora okrevanju regije po hudih zdravstvenih in gospodarskih posledicah pandemije je predpogoj za ponovno pridobitev zaupanja Afrike v globalno vodstvo ZDA, obenem pa tudi za povečanje trgovine in ustvarjanje delovnih mest," navaja dokument, ki prav tako obljublja pomoč Afriki pri reševanju svetovne podnebne krize.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je nova strategije potrebna zaradi kritik, da je osredotočenost ZDA na boj proti ekstremističnim skupinam v Afriki obrodila le malo sadov, Kitajski in Rusiji pa je uspelo pridobiti znaten vpliv na celini.

Washington obljublja "resnično partnerstvo"

Strateški dokument navaja, da Peking Afriko vidi kot prizorišče, kjer lahko spodbuja svoje ozke trgovinske in geopolitične interese ter slabi odnose ZDA z afriškimi vladami. Za ruske oblasti pa najava, da celino vidijo kot ugodno okolje za delovanje zasebnih vojaških družb.

Bela hiše je strategijo predstavila med obiskom ameriškega zunanjega ministra Antonyja Blinkna v Afriki, najprej v Južni Afriki. Blinken je poudaril, da ZDA regije ne vidijo kot igralno polje v tekmovanju med velesilami.

"Naša zavezanost močnejšemu partnerstvu z Afriko ni v tem, da bi skušali prekašati koga drugega. Najbolj si prizadevamo za resnično partnerstvo in ne želimo neuravnoteženega ali transakcijskega odnosa," je še dodal.

Blinken bo iz Južne Afrike nato odpotoval najprej v Demokratično republiko Kongo, da bi okrepil podporo tej največji državi podsaharske Afrike, ki si prizadeva obrniti novo stran v desetletja trajajočem konfliktu. V nadaljevanju turneje ga pričakujejo v Ruandi, kjer je izbruhnila napetost z DR Kongo, potem ko je ta Ruando obtožil, da podpira upornike skupine M23.

Blinknov obisk sledi afriški turneji ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova, ki je prejšnji mesec obiskal Egipt, Kongo, Etiopijo in Ugando. V ospredju Lavrovovih pogovorov z afriškimi voditelji je bila med drugim dobava ruskega žita afriškim državam.