V soboto je bilo v ameriškem kongresu precej burno. Foto: AP
V soboto je bilo v ameriškem kongresu precej burno. Foto: AP

Vlada ima zdaj dovolj denarja za normalno delo do 17. novembra.

Z današnjim dnem se v ZDA začenja novo proračunsko leto 2024, vendar kongres ni pravočasno potrdil vseh 12 zakonov o proračunski porabi.

Konservativna struja republikancev v predstavniškem domu kongresa, kjer ima njihova stranka večino, so na pozive nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa zavračali potrditev predloga o začasnem podaljšanju financiranja vlade in zahtevali zmanjšanje porabe, kar je bilo za demokrate in zmernejše republikance nesprejemljivo.

V predstavniškem domu je bila edina možnost, da se vodja republikanske večine Kevin McCarthy izogne blokadi tako, da predlog potrdi s pomočjo demokratov. To se je na koncu v dramatičnem popoldanskem obratu tudi zgodilo in McCarthyju zdaj grozi glasovanje o odstavitvi, s katerim so v primeru kompromisa že vnaprej grozili skrajni člani stranke.

Senatni predlog je med drugim vseboval po šest milijard dolarjev za pomoč Ukrajini in odpravljanje posledic naravnih nesreč, na koncu pa so senatorji potrdili predlog predstavniškega doma, v katerem denarja za Ukrajino ni, pomoč proti naravnim nesrečam pa je narasla na 16 milijard dolarjev.

Vodja republikanske večine v kongresu Kevin McCarthy. Foto: Reuters
Vodja republikanske večine v kongresu Kevin McCarthy. Foto: Reuters

Kevin McCarthy: Država je pomembnejša od mene

Predlog je bil v predstavniškem domu potrjen s 335 glasovi proti 91, pri čemer je bila večina demokratskih glasov, v senatu pa z 88 proti devetim.

"To je dobra novica za Američane," je od podpisu zakona dejal Biden, vendar okrcal "skrajne republikance v predstavniškem domu", ki so želeli ustvariti "krizo". Ob tem je poudaril, da se ameriška pomoč Ukrajini ne sme prekiniti.

Izrazil je upanje, da bo McCarthy Ukrajincem v kratkem zagotovil potrditev podpore, ki jo njihova država nujno potrebuje.

V kongresu se bodo zdaj nadaljevala pogajanja o potrditvi proračunskih zakonov, grožnja s prekinitvijo financiranja pa se lahko, če dogovora ne bo, spet ponovi 17. novembra in več milijonom zveznih javnih uslužbencev vključno z dvema milijonoma vojakov lahko kmalu spet grozijo prisilni dopusti.

Eden od skrajnih republikancev, Matt Gaetz s Floride, je McCarthyju pred glasovanjem zagrozil z glasovanjem o odstavitvi, vendar je predsednik predstavniškega doma izziv sprejel in dejal, da bo ostal odrasla oseba v dvorani. "Če me želi kdo odstraniti, ker želim biti odrasla oseba, naj kar poskusi," je dejal in dodal, da je država pomembnejša.

Poskus sabotaže glasovanja s požarnim alarmom?

Kot da sobotno dogajanje v kongresu ne bi bilo že samo po sebi dovolj burno, je republikance razburil še newyorški demokratski kongresnik Jamaal Bowman, ki je pred glasovanjem sprožil požarni alarm. Republikanci ga obtožujejo, da je to storil, ker so skušali demokrati zavleči in sabotirati glasovanje, Bowman trdi, da je to storil "po nesreči".

Zaradi alarma so morali za eno uro evakuirati stavbo, poroča BBC.

"Ko sem hitel, da bi oddal svoj glas, sem prišel do vrat, ki so običajno odprta, danes pa se niso odprla. Sram me je priznati, da sem sprožil požarni alarm, ker sem po pomoti mislil, da bo gumb odprl vrata," je povedal Bowman. Ob tem je zatrdil, da "nikakor ni skušal zavleči glasovanja". "Prav nasprotno – skušal sem čim hitreje priti na glasovanje, kar mi je uspelo, in sem se lahko pridružil svojim kolegom v prizadevanjih ohraniti našo vlado delujočo."

Brian Steil, republikanski kongresnik iz Wisconsina in predsednik kongresnega administrativnega odbora, je sporočil, da so sprožili preiskavo dogodka, McCarthy pa je incident označil za "novo najnižjo točko".

"Resnično sem bil zgrožen nad današnjimi dejanji demokratov zavleči glasovanje, da bi šli v zaprtje," je dejal vodja republikanske večine in Bowmanovo dejanje primerjal s tistimi, ki so vdrli v kongres 6. januarja.