Pogled na razdejanje v Gazi z juga Izraela. Foto: Reuters
Pogled na razdejanje v Gazi z juga Izraela. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby je na novinarski konferenci tožbo na Meddržavnem sodišču (ICJ) v Haagu označil za kontraproduktivno in neutemeljeno.

Da ZDA v Gazi ne vidijo dejanj, ki bi jih lahko opisali kot genocidna, je v ločenem nastopu povedal govorec zunanjega ministrstva Matthew Miller, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot poroča Al Džazira, pa je Millerjev predhodnik Ned Price hvalil ICJ. Glede vojne v Ukrajini je leta 2022 dejal, da sodišče "igra ključno vlogo v mirni razrešitvi spora". Miller je to dejal, ko je Ukrajina sprožila postopek proti Rusiji, v kateri je njene sile obtožila genocida. ZDA so tisti postopek podprle.

Južna Afrika je tožbo, v kateri Izraelu očita kršenje konvencije o genocidu, vložila v petek. V njej je med drugim navedla, da Izrael deluje s posebnim namenom uničenja Palestincev v Gazi kot del širše palestinske nacionalne, rasne in etnične skupine.

Tiskovni predstavnik izraelske vlade je v torek potrdil, da bo Izrael nastopil pred ICJ-jem, da bi ovrgel te obtožbe.

Tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Lior Haiat je sicer dejal, da "Južna Afrika sodeluje s teroristično organizacijo, ki poziva k uničenju države Izrael", pri čemer je mislil na palestinsko gibanje Hamas, ki je 7. oktobra izvedlo napad na jugu Izraela, v katerem je bilo po izraelskih podatkih ubitih nekaj več kot 1100 ljudi.

Sorodna novica Vse več svaril strokovnjakov o "šolskem primeru genocida" v Gazi

Poziv, naj se Slovenija pridruži tožbi

Slovenska civilnodružbena iniciativa Gibanje za pravice Palestincev pa je v javnem pismu zunanjo ministrico Tanjo Fajon pozvala, naj se Slovenija nemudoma pridruži tožbi Južne Afrike proti Izraelu. V pismu, ki ga je podpisalo več deset vidnejših državljanov iz različnih družbenih sfer, avtorji poudarjajo, da smo v Gazi priča izvajanju genocida, torej "prav tega hudodelstva, za katero se je tudi Republika Slovenija zaobljubila, da ga ne bo dopustila nikoli več".

V besedilu, objavljenem na spletni strani gibanja, podpisniki ministrico pozivajo k ukrepanju, tako kot je to storila leta 2022, ko se je Slovenija kot intervenientka pridružila tožbi zoper Rusijo na podlagi konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida.

Pismo je podpisalo 65 ljudi, med drugim nekdanji minister za zunanje zadeve Ivo Vajgl, nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber, zgodovinar Božo Repe, pravnica Barbara Rajgelj, direktor Mirovnega inštituta Iztok Šori, antropologinja Svetlana Slapšak, ekonomist Bogomir Kovač, sociologa Rastko Močnik in Rudi Rizman ter filozof Rado Riha.

V zadnjih 90 dneh je bilo v izraelskih silovitih napadih na Gazo skupaj ubitih 22.438 Palestincev. Še 57.614 ljudi je ranjenih, večinoma žensk in otrok. Ob tem pogrešajo še približno 7000 ljudi, ki so najverjetneje umrli, potem ko so ostali ujeti pod ruševinami.