Septembra lani so ameriške oblasti uvedle sankcije proti tožilki ICC-ja Fatou Bensouda zaradi nadaljevanja preiskave ameriških vojakov zaradi domnevnih vojnih zločinov v Afganistanu in Izraela na palestinskih ozemljih.

Fatou Bensouda. Foto: Reuters
Fatou Bensouda. Foto: Reuters

Kot je ob umiku sankcij dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken, so bile sankcije "neprimerne in neučinkovite". Hkrati je pozval k tesnejšemu sodelovanju, poroča BBC.

ZDA niso članice Mednarodnega kazenskega sodišča, ki je zadolženo za pregon genocida, zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov. "Verjamemo, da se naše skrbi glede določenih primerov pred ICC-jem bolje rešujejo z diplomacijo kot pa s sankcijami," je sporočil ameriški predsednik Joe Biden, ko je sprejel še enega v vrsti korakov v smeri vrnitve ZDA k multilateralni diplomaciji. Tudi Blinken je v izjavi poudaril, da ZDA še naprej močno nasprotujejo ICC-jevim dejanjem glede dogajanja v Afganistanu in na palestinskih ozemljih.

Ob tem so ameriške oblasti s posebnega seznama posameznikov (Specially Designated Nationals), s katerimi je ameriškim državljanom in podjetjem prepovedano poslovanje, umaknile tudi vodjo ICC-jeve divizije za sodno oblast in sodelovanje Phakisa Mochochoko.

Sankcije so zajemale tudi prepoved potovanj v ZDA in zamrznitev premoženja v ZDA.

Organizacija Amnesty International, ki je pozdravila Bidnov ukrep, je Trumpove sankcije označila za vandalizem nad mednarodnim pravom. Bidna je sicer pozvala, naj gre še dlje in pridruži ZDA ICC-ju.