V državi potekajo protesti proti vladi. Foto: EPA
V državi potekajo protesti proti vladi. Foto: EPA

Skupina tolp že več kot mesec dni preprečuje distribucijo dizelskega goriva in bencina v znak protesta proti načrtom za umik subvencij za gorivo. Večina transporta stoji, vse več je ropov in streljanja.

"Prvič imamo na Haitiju lakoto," je za Reuters dejala Ulrika Richardson, humanitarna koordinatorica ZN-a v tej državi. Glavno mesto Port-au-Prince je zaradi nasilja tolp odrezano od juga države, kjer proizvajajo hrano, je dejala.

Richardson je pozvala druge države, naj storijo več za pomoč Haitiju. Program za humanitarno pomoč tej državi je namreč letos prejel manj kot 30 odstotkov potrebnih sredstev.

Opozorila je, da je treba poleg trenutnih simptomov različnih kriz, od varnosti do težav z gorivom, obravnavati tudi dolgoročne vzroke, kot sta nekaznovanje in korupcija.

V glavnem mestu lakoto trpi 19.200 ljudi, kaže zadnja analiza agencij ZN-a in človekoljubnih organizacij. Lakota je razglašena, ko najmanj 20 odstotkov gospodinjstev na območju trpi takšne razmere.

Po tej analizi skupno 4,7 milijona ljudi, skoraj polovica vsega prebivalstva Haitija, trpi visoko stopnjo akutne prehranske negotovosti.

Tolpe uporabljajo spolno nasilje

ZN je v petek objavil poročilo, ki ugotavlja, da so žrtve spolnega nasilja, tudi skupinskih posilstev, tudi otroci, stari le 10 let, in starejše ženske.

Tolpe uporabljajo spolno nasilje, da ljudi strašijo, takšnih primerov pa je iz dneva v dan vse več, opozarja ZN.

Haitijski premier Ariel Henry je prejšnji teden prosil za tujo vojaško pomoč v spopadanju s tolpami, generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres pa je predlagal napotitev sil za pomoč haitijski policiji. Ni še znano, katere države bodo sodelovale v teh silah.

Pomoč haitijski policiji so že ponudile ZDA, ki so poslale ladjo obalne straže. Tamkajšnji policiji bodo ZDA in Kanada v naslednjih dneh poslale oklepnike, ki jih je Haiti kupil.