Zashy Zuley del Cid Velásquez je bila ubita 25. aprila. Foto: AP
Zashy Zuley del Cid Velásquez je bila ubita 25. aprila. Foto: AP

Velásquezova je, potem ko se ji je njena družina odrekla, leta 2014 zbežala iz svoje vasi v San Miguel, kjer je upala, da bo, ker gre za večje mesto, lahko živela kot transspolna ženska brez diskriminacije in nasilja a ji je tam začela groziti tolpa, ki jo je leta 2015 tudi brutalno pretepla, zato se je vrnila domov in skušala ugoditi svoji družini, našla si je dekle, rodila punčko, a ni mogla hliniti, zato jo je družina ponovno zavrnila.

Ponovno se je preselila v San Miguel, kjer je sprva kazalo, da gredo stvari na bolje. Lani je prejela pomoč tako salvadorske organizacije za boj za pravice LGBT-skupnosti kot tudi Združenih narodov, zato je odprla kozmetični salon.

A 25. aprila so jo ubili, s strelom v hrbet, ko se je zvečer vračala sama domov. Njen umor je pretresel LGBT-skupnost tega največjega mesta na vzhodu Salvadorja.

LGBT-skupnost v Salvadorju živi v nenehnem strahu. Foto: AP
LGBT-skupnost v Salvadorju živi v nenehnem strahu. Foto: AP

Nasilje proti LGBT-ju kot eden od vzrokov migracij

Zashy je bila obupana; njena družina je zaradi njene spolne usmerjenosti ni sprejemala, poleg tega so ji grozile tolpe," je za AP povedala Venus Nolasco, direktorica LGBT-organizacije iz San Miguela Biseri vzhoda. “Vedela je, da jo bodo ubili. Hotela je zbežati iz države, iti v ZDA, a so ji prestrelili pljuča in ubili."

Dan po umoru Velásquezove je podpredsednica ZDA Kamala Harris izpostavila nasilje proti LGBT-skupnostim v Srednji Ameriki kot enega poglavitnih razlogov za migracije v regiji. V zadnjih letih je bilo tako v prikolicah, ki so skušale prečkati ameriško mejo, vedno prisotnih kar nekaj transspolnih prebežnikov, ki so bežali pred nadlegovanjem, izsiljevanjem tolp, umori in policijskim ignoriranjem nasilja proti njim.

Foto: AP
Foto: AP

Brez aretacij

Policija za umor Velásquezove do zdaj ni aretirala še nikogar in Nolascova meni, da bo zločin, kot mnogi drugi podobni, preprosto pozabljen. "Nikogar ne zanima, kaj se zgodi z nami," je dejala.

Kot je povedala, je transspolna skupnost v San Miguelu deležna nenehnega nadlegovanja nestrpnih domačinov in tolp. Pretepajo jih, mečejo kamenje za njimi in jih izsiljujejo. Če gredo na policijo, jih žalijo in ponižujejo še tam.

Bianka Rodríguez, direktorica organizacije COMCAVIS TRANS, je povedala, da se število transspolnih ljudi, ki so prisiljeni zbežati s svojih domov in mest, vsako leto povečuje. Čeprav obstaja zakon, ki naj bi ščitil ljudi pred nasiljem, ta ni učinkovit.

Organizacija v svojem poročilu ugotavlja, da so tolpe odgovorne za skoraj dve tretjini nasilja proti LGBT-skupnosti, za 21 odstotkov pa vladne oblasti. Od leta 1993 je bilo v Salvadorju, državi s 6,5 milijona prebivalcev, ubitih več kot 600 LGBT-pripadnikov.