Žbogar je izrazil vso podporo delu posebnega odposlanca ZN-a za Jemen Hansu Grundbergu. Foto: EPA
Žbogar je izrazil vso podporo delu posebnega odposlanca ZN-a za Jemen Hansu Grundbergu. Foto: EPA

Jemenski hutijevci so v preteklih dneh pridržali več uslužbencev ZN-a in nevladnih organizacij, ki naj bi tam za nekoga vohunili. ZN so pozvali k njihovi takojšnji izpustitvi, Varnostni svet ZN-a pa je danes zasedal na to temo in o položaju v Jemnu na splošno. Položaj sta predstavila posebni odposlanec za Jemen Hans Grundberg in direktorica Urada za koordinacijo humanitarne pomoči ZN-a (OCHA) Edem Wosornu.

Pridržanje je del splošnega poslabšanja razmer glede spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava in zaščite humanitarnega, zdravstvenega osebja ZN-a na območjih spopadov, je dejal Žbogar in menil, da bi se moral Varnostni svet redno in vztrajno odzivati na podobne incidente. "Samovoljno odvzemanje prostosti je v nasprotju z mednarodnim pravom," je dejal.

Zaradi pridržanja se lahko poslabša dostop humanitarne pomoči v času, ko so potrebe izjemno visoke in Žbogar je poudaril, da je prost dostop te pomoči po mednarodnem pravu zaveza vseh.

Varnostni svet po zasedanju ni sprejel ukrepa.

V Jemnu se nadaljuje državljanska vojna med hutijevci, ki imajo podporo Irana, in mednarodno priznanimi vladnimi silami, pri čemer sodelujejo tudi zalivske države pod vodstvom Savdske Arabije.