Jens Stoltenberg. Foto: EPA
Jens Stoltenberg. Foto: EPA

V kongresu se je srečal s predsednikom predstavniškega doma Mikom Johnsonom, vodjem republikancev, ki ovirajo potrditev dodatne pomoči Ukrajini.

Republikanci pogojujejo pomoč Ukrajini z ostrejšo politiko vlade proti prebežnikom. Številni pri tem upoštevajo pozive nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, naj ne sprejmejo kompromisa.

Stoltenberg je poudaril, da je trdna zveza Nato v strateškem interesu ZDA, ki imajo s tem več zaveznikov in prijateljev kot katera koli druga velesila. Spomnil je, da so evropske zaveznice v zadnjih letih povečale svoje deleže za vojske in zatrdil, da je podpora Ukrajini ključna za njeno preživetje in stabilnost Evrope.

Srečal se je tudi z vodjo demokratske manjšine Hakeemom Jeffriesom in vodstvom odbora za mednarodne zadeve predstavniškega doma. V sredo ima predviden govor na konservativni fundaciji Heritage in obisk ameriškega proizvajalca letal in vojaške opreme Lockheed Martin v Alabami.

"Danes je na vrsti Ukrajina, jutri bi lahko bil na vrsti Tajvan," je pomen nadaljevanja vojaške podpore Kijevu ponazoril Stoltenberg v ponedeljek na skupni novinarski konferenci z ameriškim zunanjim ministrom Antonyjem Blinknom.

"Če bo zmagal ruski predsednik Vladimir Putin, bo to tragedija za Ukrajince, hkrati pa bo svet še bolj nevaren in vsi mi še bolj negotovi. To bo spodbudilo druge avtokratske voditelje – ne le predsednika Putina, ampak tudi Severno Korejo, Iran in Kitajsko, da uporabijo silo," je povedal.

Stoltenberg je v ponedeljek in torek opravil pogovore v Beli hiši ter na obrambnem in zunanjem ministrstvu.