Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Tudi tokrat so kolegice in kolegi iz Uredništva zunanjepolitičnih oddaj TV Slovenija pred kamero povabili zanimive goste. Kot avtor tokratne rubrike Sinteza, v kateri skušamo kar najbolj nazorno in strnjeno predstaviti (pogosto zapletena) ozadja pomembnih svetovnih pojavov, sem urednici Manici Janežič Ambrožič predlagal še eno gostjo: umetno inteligenco samo. Naj nam "UI" prek priljubljenega klepetalnega programa Chat GPT odgovori na nekaj ključnih vprašanj o njej.

Nič lažjega: kot zainteresiran uporabnik že več mesecev poskušam dognati prednosti Chat GPT-ja kot orodja v novinarskem poklicu (seveda pa tudi kot potencialna žrtev, saj naj bi "UI" že prav kmalu dosegel stopnjo, s katero bi utegnil nadomestiti veliko novinarskih "človeških" opravil). Chat GPT (4), ki ga omogočata Microsoftov račun in brskalnik Bing, zna napisati kar spodobne članke (precej boljši kot v slovenščini so v angleščini), ki pa jih je treba nekoliko slogovno popraviti. Znanja našega priljubljenega profesorja Toma Korošca vsaj za zdaj še vedno pridejo prav nam, ljudem.

A še kar uporabni pisni odgovori "UI" na novinarska vprašanja seveda niso kdo ve kako primerni za televizijo. Za te potrebe sem se vizualizacije strojnih odgovorov lotil prek enega najbolj razširjenih in dostopnih spletnih programov synthesia.io. Ta omogoča pretvorbo besedil v govorjena besedila v 120 jezikov, pri čemer si lahko uporabnik svoj "avatar" izbere iz ponujenega nabora že ustvarjenih oseb/podob, lahko pa si ustvariš tudi svojega. Za potrebe tokratnega Globusa sem izbral – Natalie, enega izmed 140 avatarjev v osnovnem meniju. Synthesia.io že govori slovensko, a ponuja le en sam ženski glas…

Tudi vizualizacija govora je zelo preprosto opravilo, ki ne zahteva posebnega računalniškega znanja, poleg tega pa ne vzame kaj dosti časa. Za sedem kratkih odgovorov na vprašanja, ki sem jih "Natalie" zastavil v Chat GPT 4, sem porabil približno pol ure.

"Natalie" odgovarja zbrano, malce neosebno, njena mimika je predvidljiva in nekoliko okorna (vse v skladu z nekoliko nižjimi standardi, ki smo jih vajeni na naših televizijah v zadnjem letu), ima nekaj težav z izgovarjavo (v slovenščini je – v nasprotju z angleščino – v omenjenem spletnem programu ni mogoče dovolj učinkovito prilagoditi, a z nekaj triki je mogoče storiti vsaj nekaj).

Kakor koli – njeni odgovori v oddaji – bodo, vsaj tako se mi zdi, zanimivi.

Avatarji namesto TV-voditeljev

Pred kakim letom sem na enem izmed strokovnih srečanj v tujini prvič videl (južno)korejski model avatarja, ki naj bi v kratkem nadomestil televizijske voditeljice in voditelje. Razvoj uporabe umetne inteligence v našem poklicu poteka hitro in nezadržno. Zagotovo so trenutno uporabljena orodja samo bolj ali manj zabavne in okorne igračke, ki se jih bomo čez nekaj mesecev spominjali z nasmeškom na obrazu (morda bo bolj kisel), tako kot se nam zdaj občasni misli vračajo k okornim spletnim brskalnikom in počasnemu internetu tam nekje sredi 90. let prejšnjega stoletja.

Sam sem svojo računalniško pot začel še precej prej, v začetku 80. let s Sinclairjevo gumico (ZX Spectrum), na katerem sem zelo bazično (v jeziku Basic, pač) programiral programe za izračunavanje nogometnih lestvic. Od tod do "Natalie" je dolga pot, spremembe, ki se obetajo od tod naprej, pa bodo še precej korenitejše in – predvsem – bistveno hitrejše.

O tem, kam nas to vodi (in če bo za našo varnost sploh dovolj izklopiti električno vtičnico), pa več v Globusu ob 21.40 na 1. programu TV Slovenija.

Globus: Umetna inteligenca