Za ženske se je z vrnitvijo talibanov na oblast spremenilo marsikaj. Foto: EPA
Za ženske se je z vrnitvijo talibanov na oblast spremenilo marsikaj. Foto: EPA

Režim je televizijskim postajam poslal skupno osem pravil, kot poroča Deutsche Welle, je ministrstvo za promocijo vrlin in preprečevanje nemoralnosti sporočilo, da direktive niso obvezujoče, temveč da gre bolj za "verske usmeritve". Tako so televizijskim postajam "priporočili" prepoved predvajanja filmov, ki niso v skladu s šeriatskim pravom in ki niso v skladu z afganistanskimi vrednotami. Prav tako je prepovedano snemanje intimnih delov moških, prepovedano je tudi predvajanje komedij in komičnih oddaj, če bi lahko bili žaljivi do vere. Televizijske postaje so tudi pozvane, da ne predvajajo tujih filmov, ki promovirajo tuje vrednote, in da ne predvajajo telenovel ali dram, kjer igrajo ženske. Kot navaja BBC, večina afganistanskih postaj predvaja ravno tuje drame z ženskami v glavnih vlogah.

Hujatula Mudžadedi, član organizacije, ki zastopa novinarje v Afganistanu, je dejal, da je bila oznanitev novih pravil presenečenje, ob tem pa dodal, da je nekatera pravila težko spoštovati, zato se lahko zgodi, da bodo nekatere televizijske postaje prisiljene v zaprtje.

Talibani so po svojem prihodu na oblast avgusta kljub drugačnim obljubam močno omejili udejstvovanje žensk: prepovedali so jim izobraževanje, številne so morale dati odpoved, saj ne smejo več delati. Talibani trdijo, da je prepoved izobraževanja in dela začasna, saj jim bodo zagotovili delo in izobraževanje v zanj "varnih" okoljih.

Združeni narodi svarijo pred zlomom finančnega sistema

Združeni narodi so danes pozvali k takojšnji pomoči afganistanskim bankam. Ob porastu števila ljudi, ki ne morejo plačevati posojil, zmanjšanju depozitov in likvidnostnem krču lahko v nekaj mesecih pride do zloma finančnega sistema, je v poročilu o razmerah v afganistanskem finančnem sistemu zapisal UNDP. Ob tem dodaja, bi bila cena takšnega kolapsa "kolosalna".

V državo prihaja zdaj predvsem ruska humanitarna pomoč. Foto: EPA
V državo prihaja zdaj predvsem ruska humanitarna pomoč. Foto: EPA

Potem ko so talibani avgusta prevzeli oblast, je bila večina mednarodne pomoči, od katere je odvisen velik del prebivalcev, ukinjena, zaradi česar so se gospodarske razmere močno poslabšale. "Poiskati moramo način, da bi zagotovili, da če podpremo bančni sektor, to ne pomeni, da podpiramo talibane," je dejal vodja UNDP-ja v Afganistanu Abdala al Dardari in dodal, da premlevajo različne scenarije.

Med predlogi UNDP-ja so shema depozitnih zavarovanj, ukrepi za zagotovitev kratkoročne in srednjeročne likvidnosti, pa tudi garancije za posojila in opcije za zamaknitev vračanja posojil.

Združeni narodi vse od prevzema oblasti s strani talibanov opozarjajo, da je afganistansko gospodarstvo na robu zloma, kar bi lahko vodilo v novo prebežniško krizo. Ob tem UNDP svari, da bi v primeru zloma bančnega sistema njegova obnova potem trajala več desetletij. Kot ocenjujejo na podlagi zdajšnjih trendov in zaradi omejitve dviga sredstev, bo do konca leta izgubljene okoli 40 odstotkov depozitne osnove. V poročilu še piše, da so banke prenehale izdajati nova posojila, število posojil, za katera se ne plačujejo obveznosti, pa se je od konca leta 2020 do septembra skoraj podvojilo na 57 odstotkov. "Če se bo odstotek posojil, za katera se ne plačujejo obveznosti, še naprej povečeval s tako stopnjo, potem banke v naslednjega pol leta ne bodo imele možnosti, da preživijo. In to sem optimist," je še dejal al Dardari.

Velika težava je tudi likvidnost. Afganistanske banke so bile v preteklosti v veliki meri odvisne od fizične dostave ameriških dolarjev, ki se je zdaj ustavila. Kar se tiče lokalne valute, al Dardari pravi, da je v obtoku le za okoli osmino vrednosti afganistanskega gospodarstva afganijev. "Ostalo je pod posteljo in blazino, saj se ljudje bojijo," je še dejal.

Ob tem je posvaril tudi pred posledicami zloma bančnega sistema za trgovino. "Afganistan je lani uvozil za okoli sedem milijard dolarjev dobrin, izdelkov in storitev, največ prehrane. Če ne bo bančnega sistema, ne bo trgovinske menjave."