Nijjarjeva fotografija pred templjem, pred katerim je bil junija ustreljen. Foto: Reuters
Nijjarjeva fotografija pred templjem, pred katerim je bil junija ustreljen. Foto: Reuters

Nijjar je bil 18. junija letos ustreljen pred sikhovskim templjem v Britanski Kolumbiji.

Trudeau je v ponedeljek dejal, da je kanadska obveščevalna služba preverjala domneve, da New Delhi stoji za Nijjarjevim umorom. Pri tem je ugotovila "verodostojno povezavo" med njegovo smrtjo in indijsko državo. "Vsako vpletanje tuje vlade v umor kanadskega državljana na kanadskih tleh je nesprejemljiva kršitev naše suverenosti. Kanada je pravna država, zaščita naših državljanov in obramba naše suverenosti sta temeljnega pomena," je dejal in dodal, da bodo sprejeli vse ukrepe, da najdejo storilce in jih spravijo na sodišče. Trudeau je še dejal, da je domnevni umor "v nasprotju s temeljnimi pravili, po katerih se ravnajo svobodne, odprte in demokratične družbe".

Kanadska zunanja ministrica Melanie Joly je zaradi obtožb iz države izgnala "ključnega indijskega diplomata" in dodala, da pričakuje, da bo Indija v celoti sodelovala pri preiskavi.

Indija: To so politično motivirane obtožbe

Indijsko zunanje ministrstvo se je že odzvalo na trditve Justina Trudeauja in jih označilo za "absurdne" in "politično motivirane". "Smo demokratična država z močno zavezanostjo pravni državi," je indijsko ministrstvo za zunanje zadeve zapisalo v izjavi. V povračilo je tudi New Delhi izgnal uglednega kanadskega diplomata, ministrstvo pa je opozorilo, da se kanadski diplomati vse bolj vpletajo v notranje zadeve Indije.

Tudi Bela hiša je sporočila, da je "globoko zaskrbljena" zaradi Trudeaujevih obtožb.

Indija in Kanada sta se pogajali o novem trgovinskem sporazumu, a so zaradi primera Nijjar pogovori zastali. Foto: Reuters
Indija in Kanada sta se pogajali o novem trgovinskem sporazumu, a so zaradi primera Nijjar pogovori zastali. Foto: Reuters

Trudeau je še dejal, da se je na nedavnem vrhu G20 v New Delhiju o primeru Nijjar pogovarjal tudi z indijskim premierjem Narendro Modijem, ki je prav tako zavrnil vsakršno vpletenost Indije v domnevni umor. Odnosi med državama so v zadnjem času precej napeti.

Nijjarja sta 18. junija ustrelila dva zamaskirana napadalca, medtem ko je v svojem avtomobilu čakal na parkirišču v mestu Surrey, ki je od Vancouvra oddaljeno okoli 30 kilometrov. Preiskovalci so takrat smrt 45-letnega politika opredelili kot "ciljno usmerjeni incident".

V Kanadi največja izseljenska sikhovska skupnost

Nijjar je bil pomemben sikhovski voditelj v najzahodnejši provinci Britanske Kolumbije in se je javno zavzemal za Khalistan – ustanovitev neodvisne sikhovske domovine v indijski pokrajini Pandžab. Sikhi so pripadniki hindujske verske skupnosti, ki verujejo v enega boga in ne poznajo kast. Njegovi podporniki so povedali, da je bil zaradi svojega aktivizma v preteklosti že tarča groženj.

Nijjar je že tretji vidni sikhovski politik, ki je v zadnjih mesecih umrl v nejasnih okoliščinah, piše BBC. Indija ga je pred tem opisala kot terorista, ki vodi militantno separatistično skupino. Njegovi podporniki so obtožbe označili za neutemeljene.

V Kanadi živi od 1,4 do 1,8 milijona ljudi indijskega rodu, kar pomeni, da v tej državi živi največja sikhovska skupnost zunaj Pandžaba.