WHO opozarja, da je premalo ljudi cepljenih proti ošpicam. Foto: Reuters

Po uradnih podatkih so v Severni Makedoniji ugotovili 961 primerov ošpic, od tega so jih 60 odstotkov zaznali v zadnjem tednu. V bolnišnice so do zdaj zaradi ošpic sprejeli 70 oseb, od katerih jih je sedem v slabem zdravstvenem stanju.

V bolnišnicah so prepovedali obiske in znižali starostno mejo za cepljenje otrok z enega leta na šest mesecev, brezplačno cepljenje bo na voljo tudi vsem osebam, starim od 14 do 60 let.

WHO: Bolezen bi bilo mogoče preprečiti

Po podatkih WHO-ja je prvi odmerek dvostopenjskega cepljenja na svetovni ravni dobilo 85 odstotkov ljudi, drugi odmerek pa le 67 odstotkov. Bolezen bi bilo mogoče preprečiti, če bi bilo cepljenih 95 odstotkov prebivalstva, poroča WHO.

Al Džazira medtem poroča, da zdravstveni strokovnjaki v različnih delih sveta za izbruhe visoko nalezljivih, a preprečljivih bolezni krivijo gibanja proti cepljenju, ki cepiva povezujejo z avtizmom pri otrocih. A več študij ‒ zadnja je vključevala več kot 650.000 otrok, ki so jih spremljali več kot desetletje ‒ je pokazalo, da takšne povezave ni.

V New Yorku zaradi izbruha ošpic razglasili izredne razmere

Zdaj se z izbruhom ošpic spopadajo v Kongu, Etiopiji, Gruziji, Kazahstanu, Kirgiziji, na Madagaskarju, Filipinih, Tajskem, v Mjanmaru, Sudanu in Ukrajini. Število okužb se povečuje tudi v državah z visoko stopnjo precepljenosti, kot so ZDA. "Bolezen se hitro širi med necepljenimi ljudmi," sporoča WHO.

Od začetka leta je 170 držav Svetovni zdravstveni organizaciji prijavilo 112.163 primerov ošpic. V istem obdobju lanskega leta je 163 držav poročalo o 28.124 primerih.

WHO še ugotavlja, da je največji porast števila primerov v Afriki kar 700-odstoten. Na tej celini je namreč precepljenost nižja kot drugje po svetu.

Leta 2017 umrlo skoraj 110.000 ljudi

Glede na zadnje dostopne podatke je leta 2017 zaradi ošpic umrlo skoraj 110.000 ljudi.
Skoraj četrtina bolnikov z ošpicami je hospitaliziranih zaradi zapletov, ki lahko povzročijo invalidnost, možganske poškodbe, slepoto ali izgubo sluha.

Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se prenaša po zraku, s kužnimi kapljicami in z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe pri kašljanju in kihanju.