Foto: BoBo
Foto: BoBo

Potem ko so se novinarji znašli pod plazom negativnih komentarjev na družbenih omrežjih, vključno z grožnjami s smrtjo, se je oglasil še premier. Pri tem je ogroženim zadal dodaten udarec z izjavo, da je RTV Slovenija "v okrilju ekstremne levice" postala osrednji spodbujevalec sovraštva, groženj in celo del skupine, ki v času koronavirusa ogroža zdravje in življenja, navaja nemški portal.

"Nikjer v Evropi ne poteka tako oster boj glede ukrepov proti koronakrizi kot v Sloveniji. Novi premier Janez Janša je na položaju šele šest tednov in že poskuša izkoristiti aktualne razmere za dolgoročno okrepitev svoje oblasti. Epidemija ponuja edinstveno priložnost: sovražnik je virus, kdor kritizira vlado, pa je njegov pajdaš," piše Deutsche Welle.

Kot dodaja, je zamenjave na položajih, tudi v javni radioteleviziji, lahko upravičiti z izrednimi razmerami. V normalnih časih bi bile možnosti za to zelo majhne. Kot pojasnjuje, Janša namreč vodi krhko koalicijo s tremi strankami. Za svoje desničarske nacionalistične cilje in avtoritarno obliko vladanja 61-letnik nima večine niti v vladi, kaj šele med prebivalstvom, piše portal.

Guardian: Mentor mu je Orban

O Janševih napadih na medije je poročal tudi britanski Guardian. Po pisanju časopisa je slovenski desničarski premier zelo zaposlen na Twitterju, odkar je marca prevzel oblast.

Kritične novinarje je označil za lažnivce in prostitutke in dejal, da bi moral generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) odstopiti.

Kot med drugim piše Guardian, želi Janša tako kot njegov mentor, skrajni desničarski madžarski premier Viktor Orban, krizo ob epidemiji koronavirusa izkoristiti za svoje politične cilje. Prav tako bo lahko znotraj EU-ja deloval kot dodaten glas podpore Orbanu in poljski vladi, ki nočeta, da Unija državam članicam pridiga o demokraciji in vladavini prava.

Časopis nadaljuje, da Janšo podpira televizijska mreža Nova24, ki jo financirajo madžarski poslovneži blizu Orbanu, nekdanji direktor te televizije Aleš Hojs pa je postal notranji minister v njegovi vladi.