Donald Tusk sprejema čestitke v parlamentu. Foto: Reuters
Donald Tusk sprejema čestitke v parlamentu. Foto: Reuters

Za Tuska je glasovalo 248 od 460 poslancev, 201 je bil proti. Tusk bo kot novi premier prisegel v sredo. Njegovo novo proevropsko koalicijo z imenom Koalicija 15. oktobra poleg Tuskove Državljanske platforme (PO) sestavljata še Tretja pot in Nova levica.

Incident v parlamentu

Razpravo pred glasovanjem je zaznamoval incident, ki ga je v parlamentu sprožil poslanec skrajne desnice Grzegorz Braun, ki je z gasilnim aparatom v preddverju parlamenta pogasil sveče, prižgane ob judovskem prazniku hanuka. Poslanca so zaradi incidenta pospremili iz stavbe, predsednik parlamenta pa je napovedal, da bo vložil prijavo na tožilstvo. Incident je odločno obsodil tudi Tusk in ga označil za nesprejemljivega ter sramotnega.

Predtem je Tusk poslancem predstavil svoj program. Po njegovih besedah bo Poljska zahtevala popolno mobilizacijo svobodnega sveta za pomoč Ukrajini, saj lahko le združen Zahod pomaga Ukrajini zmagati v vojni proti Rusiji.

Ob tem je napovedal 30-odstotno povišanje plač za učitelje od januarja dalje, ponovno neodvisnost tožilcev in poudaril, da bo vlada poskrbela za stabilno fiskalno politiko. Odhajajoči vladi na čelu s stranko Zakon in pravičnost na čelu je očital, da je "brezsramno zapravila zadnja dva meseca za zaščito strankarskih kolegov ... Veliko časa bomo potrebovali, da počistimo za vami." Ob tem je zatrdil, da bo iz Bruslja prinesel milijarde evrov. Tusk je bil v preteklosti tudi predsednik Evropskega sveta.

Sorodna novica Poljski parlament ni izglasoval zaupnice Morawieckemu, za premierja predlagal Tuska

Dotaknil se je tudi dolgih kolon na poljsko-ukrajinski meji. Kot je zatrdil, bo skušala vlada hitro končati proteste voznikov tovornjakov. Po njegovih zatrdilih bodo zavarovali poljsko vzhodno mejo, kot je dejal, bi morala Poljska prevzeti skupno odgovornost za varovanje evropskih meja. "Pripraviti se moramo na to, da se bomo sami sposobni braniti," je dejal in ob tem poudaril, da lahko hkrati varujejo poljsko in evropsko mejo in so človeški. "Poljska bo varna in dosegli bomo ideal varne države. Poljska je lahko najvarnejši kraj na svetu, če ne bo izolirana, če sodeluje z zavezniki in varuje svoje meje. In nihče več ne bo trgoval z vizumi," je še dejal Tusk.

Tusk je parlamentu tudi povedal, da bo Poljska zvesta zaveznica ZDA in da bo znova pridobila svoj položaj voditeljice Evropske unije, vendar je nakazal, da ne bo privolil v nobene spremembe pogodb EU-ja, ki bi Poljsko prikrajšale. "Vsak poskus spreminjanja pogodb, ki so v nasprotju z našimi interesi – ne pride v poštev. Nihče me ne bo preigral v Evropski uniji," je dejal.

"Oblikovali smo program, ki bo omogočal, da bo vsaka Poljakinja občutila spremembo glede materinstva, zaščite materinstva in mater in dostopa do zakonitega splava. Od prvega dneva bomo naredili konkretna dejanja, da bomo zagotovili, da bodo ženske takoj občutile spremembo glede svojih pravic. Vse ženske bodo občutile izboljšanje življenja," je dejal.

Sikorski znova zunanji minister

Predstavil je tudi svojo vladno ekipo. Podpredsednik vlade in obrambni minister bo postal Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, vodja Poljske ljudske stranke, ki je del zavezništva Tretja pot. Drugi podpredsednik vlade in minister za digitalizacijo bo postal Krzysztof Gawkowski iz stranke Nova levica. Nekdanji varuh človekovih pravic Adam Bodnar bo imenovan na položaj ministra za pravosodje, položaj notranjega ministra bo prevzel sekretar Tuskove stranke Marcin Kierwinski, na položaj zunanjega ministra pa se vrača Radoslaw Sikorski, ki je to funkcijo že opravljal v dveh Tuskovih vladah med letoma 2007 in 2014. Tuskova Državljanska platforma bo poleg že naštetih prevzela še ministrstva za finance, državno premoženje, zdravstvo, šport in izobraževanje.

Tusk predstavil vladni program in ekipo