Donald Tusk. Foto: Reuters
Donald Tusk. Foto: Reuters

Od 456 poslank in poslancev, ki so glasovali, jih je 266 glasovalo proti zaupnici. Premierja je podprlo 190 poslancev in poslank.

Z odločitvijo parlamenta se je dejansko končala osemletna vladavina nacionalistične stranke Zakon in pravičnost (PiS), ki so ji kritiki očitali spodkopavanje neodvisnosti pravosodja, spremembo medijev v lasti države v propagandne kanale ter hujskanje proti manjšinam, kot so priseljenci in pripadniki LGBT-skupnosti.

PiS medtem vztraja, da so branili suverenost in tradicijo Poljske pred tujim vmešavanjem ter obenem izboljšali življenjski standard milijonov prebivalcev.

Poljski volivci in volivke so na oktobrskih parlamentarnih volitvah odločili, da je posamični zmagovalec volitev sicer do zdaj vladajoči PiS, a večino je dobilo zavezništvo proevropskih strank, ki jih vodi Tusk, nekdanji predsednik Evropskega sveta.

Predsednik države Andrzej Duda, ki je blizu PiS-u, je Morawieckemu kot voditelju največje stranke vseeno podelil mandat za sestavo vlade. A večina strank, ki so prestopile parlamentarni prag, je že sporočila, da s PiS-om ne bodo šle v vlado. PiS je v osmih letih vladavine sprožil veliko sporov z Evropsko unijo, predvsem zaradi vprašanja neodvisnosti sodstva, zaradi česar je Bruselj Varšavi zamrznil več milijard evrov sredstev.

Mateusz Morawiecki. Foto: Reuters
Mateusz Morawiecki. Foto: Reuters

Morawiecki se je zavzel za nacionalno suverenost

Morawiecki je v spodnjem domu parlamenta, imenovanem sejm, danes imel govor, v katerem je poudaril vizijo gospodarsko močne in suverene Poljske. Znova je omenil svoj projekt za bolj suvereno Poljsko, vendar znotraj Evropske unije, pohvalil uspehe svoje vlade in obsodil zlo, ki je po njegovih besedah vladalo pred prihodom stranke Zakon in pravičnost (PiS) na oblast leta 2015.

Med drugim se je zavzel za nacionalno suverenost in posvaril, da EU državam članicam odvzema pristojnosti. "Če želi Evropska unija preživeti, se mora oddaljiti od poskusov pohlepnega prilaščanja vse več pristojnosti," je dejal Morawiecki, pri tem pa omenil področja, kot so zunanja politika, varnost, davki in družinsko pravo.

Tusk: Velik dan za vse, ki so trdno verjeli, da bo bolje

Parlament je za premierja nato nominiral Tuska, ki naj bi poslance in poslanke nagovoril v torek in jim predstavil tudi svojo vladno ekipo. Po dolgotrajnih pogajanjih z verjetnimi koalicijskimi partnerji Tusk trdi, da so imena njegovih morebitnih ministrov usklajena.

Poslanci bodo nato po pričakovanjih v torek glasovali še o zaupnici Tusku. Če bo glasovanje uspešno prestal, bi lahko kot novi poljski premier prisegel že v sredo, kar pomeni, da bi se v novi vlogi že lahko udeležil tudi vrha Evropske unije, ki bo potekal v četrtek in petek, piše Guardian.

"To je velik dan za vse, ki so v teh dolgih letih trdno verjeli, da bo bolje, da bomo pregnali temo," je v parlamentu dejal Tusk in zagotovil, da bodo od jutri naprej "lahko popravili vse krivice, tako da se bodo vsi na Poljskem počutili doma".

Vodja do zdaj vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) ter Tuskov dolgoletni politični tekmec Jaroslaw Kaczynski je v odzivu novoizvoljenega mandatarja označil za "nemškega agenta", kar je v preteklosti že večkrat izjavil.

Opozicijske stranke imajo v parlamentu udobno večino. Foto: Reuters
Opozicijske stranke imajo v parlamentu udobno večino. Foto: Reuters

Napoved vrnitve k pravni državi

66-letni Tusk se bo tako zmagoslavno vrnil v poljsko politiko, potem ko je že bil premier med letoma 2007 in 2014, nato pa se je podal na evropski parket. Vendar se bo moral spopasti s številnimi izzivi. Njegova koalicija bo zelo široka, poleg tega pa bo moral obvladovati zapletene gospodarske razmere in do konca leta sprejeti proračun.

"Še vedno ni osnutka proračuna; Morawiecki ga je zanemaril, in to bomo morali nadomestiti. Vključeval bo 30-odstotno povišanje plač učiteljev," je napovedal v petek in dodal: "S prihodnjim ministrom za pravosodje in nevladnimi strokovnjaki pripravljamo sveženj sprememb za ponovno vzpostavitev pravne države na Poljskem. Ukrepali bomo odločno, vendar v skladu s pravno državo," je dejal Tusk.

PiS bo ostal največja posamezna stranka v parlamentu, saj bo imela stranka 194 od 460 sedežev v spodnjem domu, zato bodo verjetno njihovi poslanci zelo glasni. Poleg tega ima predsednik Duda pravico veta na parlamentarne odločitve, zato bi utegnil zavreti kakšne ambiciozne zakonodajne spremembe, kar pomeni, da bo nova vlada morda morala počakati do predsedniških volitev, ki naj bi bile leta 2025, da bo lahko sprejela korenite zakonodajne spremembe.

Morawiecki neuspešen v parlamentu