Zgolj za programe zaščite otrok bo Unicef potreboval 337 milijonov evrov. Foto: Reuters
Zgolj za programe zaščite otrok bo Unicef potreboval 337 milijonov evrov. Foto: Reuters

Kot opozarja Unicef v predstavljenem poročilu Akcije nujne pomoči za otroke 2019, milijoni otrok nimajo dostopa do nujnih storitev za preživetje in zaščito. Z načrtom želi otrokom, ki so jih prizadele vojne, naravne nesreče ali preplet obojega, zagotoviti pitno vodo, hrano, zdravstveno oskrbo, izobraževanje in zaščito.

Letošnje prioritete Unicefa so zagotoviti dostop do čiste pitne vode za 43 milijonov ljudi, zdravljenje hude podhranjenosti za 4,2 milijona otrok, cepljenje proti ošpicam za 10,3 milijone otrok, psihosocialno pomoč za štiri milijone otrok ter formalno ali neformalno izobraževanje za 10,1 milijona otrok.

Unicef bo največ sredstev, 904 milijone dolarjev oz. 792 milijonov evrov, potreboval za programe nujne pomoči sirskim otrokom beguncem in gostiteljskim skupnostim v Egiptu, Jordaniji, Libanonu, Iraku in Turčiji. Sledi Jemen (542,3 milijona dolarjev oz. 475,2 milijona evrov), DR Kongo (326 milijonov dolarjev oz. 285,7 milijona evrov), Sirija (319,8 milijona dolarjev oz. 280,2 milijona evrov) in Južni Sudan (179,2 milijona dolarjev oz. 157 milijonov evrov).

Nevarnost, da bodo v stanju toksičnega stresa vse življenje
Zgolj za programe zaščite otrok bo potreboval 385 milijonov ameriških dolarjev (337 milijonov evrov), od tega 106 milijonov dolarjev za žrtve vojne v Siriji. Otroci, ki so v času odraščanja nenehno izpostavljeni nasilju in oboroženim spopadom, so po navedbah Unicefa v nevarnosti, da bodo v stanju toksičnega stresa vse življenje.

Storitve za zaščito otrok vključujejo prizadevanja za preprečevanje in odzivanje na zlorabe, zanemarjanje, izkoriščanje, travme in nasilje. "Otroci, ki nimajo varnih prostorov za igranje, ostajajo ločeni od svojih družin in nimajo dostopa do psihosocialne podpore, si ne bodo nikoli opomogli, saj bodo nevidne vojne rane ostale za vedno," je poudarila izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore.

Sorodna novica Unicef: Vsak peti otrok na svetu ne hodi v šolo

Zmogljivosti pri zaščiti otrok omejene
Pomanjkanje finančnih sredstev in drugi izzivi, kot so vse pogostejše kršitve mednarodnega humanitarnega prava v oboroženih spopadih in onemogočanje zagotavljanja humanitarne pomoči, pomenijo, da so zmogljivosti humanitarnih organizacij pri zaščiti otrok omejene. Tako je Unicef lani prejel le tretjino od potrebnih 21 milijonov dolarjev za programe zaščite otrok v DR Kongo in 80 odstotkov sredstev za zaščito sirskih otrok.

V prvih desetih mesecih lanskega leta je sicer Unicef s podporo partnerjev in darovalcev omogočil dostop do čiste pitne vode za 35,3 milijona ljudi, zdravljenje hude podhranjenosti za 2,6 milijona otrok, cepljenje proti ošpicam za 4,7 milijona otrok, psihosocialno pomoč za 3,1 milijona otrok ter izobraževanje za 5,9 milijona otrok.