Foto: EPA
Foto: EPA

Kot je sporočil nemški Inštitut Roberta Kocha, je v zadnjem dnevu umrlo še 351 ljudi, skupaj že 100.119.

Zaradi porasta okužb so tudi nemške bolnišnice preobremenjene, zaradi česar morajo covidne bolnike voziti tudi v tujino, je povedal Gernot Marx, vodja nemškega združenja za intenzivno nego in nujno zdravniško pomoč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V sredo so v Nemčiji začeli veljati novi ukrepi na ravni celotne države. Ti med drugim vključujejo obvezno predložitev potrdila o cepljenju, prebolelosti ali negativnem izvidu testa na novi koronavirus za uporabo javnega prevoza in na delovnih mestih.

Gre za dodatno omejitev, saj je enako potrdilo že od prej potrebno za vstop v notranje prostore denimo barov, restavracij in nekaterih drugih storitev.

Prihodnji nemški kancler Olaf Scholz je ob predstavitvi koalicijske pogodbe napovedal milijardo evrov sredstev za izplačilo dodatkov zdravstvenim delavcem, ki so v prvih vrstah v spopadu s pandemijo.

Scholz podpira tudi obvezno cepljenje proti covidu. Porast okužb je namreč deloma mogoče pripisati tudi prenizki precepljenosti. V Nemčiji je precepljenih 69 odstotkov prebivalcev.

Srednja in vzhodna Evropa temnordeča

Na posodobljenem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) skorajda celotna srednja in vzhodna Evropa, vključno s Slovenijo, ostajata temnordeči. Izjemi sta Romunija in približno polovica Bolgarije, ki sta tokrat v svetlejšem odtenku rdeče.

EU je resda trenutno pretežno rdeč, a vendarle je, z redkimi izjemami, vidna ločnica med svetlejšim zahodom in temnejšim vzhodom povezave.

Slovenija je v celoti temnordeča, kar pomeni najslabšo epidemiološko sliko z vidika pandemije covida-19, že vse od 23. septembra.

Na zahodu Evrope v temnordeči barvi izstopajo Irska, Danska, Nizozemska in Belgija, kjer imajo te dni rekordne dnevne poraste okužb. Najboljša epidemiološka slika je medtem v Italiji, katere velik del ostaja oranžen. Oranžni so tudi Malta ter posamezni deli sicer rdečih Španije, Francije in Švedske, a so ti veliko manjši kot v Italiji.

S temnordečo barvo so označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev presega 500, pri izračunih pa upoštevajo tudi delež pozitivnih izvidov testov. Z oranžno barvo so na zemljevidu označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb ne presega 75, če je delež pozitivnih izvidov testov nad štirimi odstotki, ali kjer 14-dnevna incidenca okužb ne presega 200, če je delež pozitivnih izvidov testov pod štirimi odstotki. Med temnordečo in oranžno je rdeča barva, medtem ko "najboljše" zelene na zemljevidu ECDC-ja trenutno ni videti.

Na Nizozemskem odpovedujejo kemoterapije in presaditve organov

Zaradi covida-19 so razmere slabe tudi na Nizozemskem. V nekaterih tamkajšnjih bolnišnicah so tako ustavili zdravljenja s kemoterapijo in presaditve organov, da imajo ob povečanju števila covidnih bolnikov na voljo več postelj na oddelkih za intenzivno nego.

Število covidnih bolnikov v bolnišnicah je največje po začetku maja, strokovnjaki pa opozarjajo, da bodo bolnišnice popolnoma zasedene v nekaj več kot tednu dni, če ne bodo zajezili širjenja virusa. Nekaj bolnikov so ta teden premestili v nemške bolnišnice.

Vladna svetovalna skupina je v sredo predlagala zaprtje restavracij, lokalov in nenujnih trgovin do 17. ure v okviru svežnja novih ukrepov, a vlada o tem ne bo odločala do petka.

Na Nizozemskem je število novih okužb v sredo doseglo nov rekord, in sicer 23.709, čeprav je polno cepljenih okoli 85 odstotkov odraslih prebivalcev države.

V skladu z novo stopnjo načrta za spopadanje s pandemijo bi lahko bolnišnice zaprosile tudi za pomoč vojaškega osebja in študentov pri negi bolnikov.

V državi so do zdaj potrdili več kot 2,5 milijona okužb, umrlo je več kot 19.000 covidnih bolnikov.

Francija: Poživitveni odmerki na voljo za vse odrasle

Francoske oblasti so v četrtek sporočile, da bodo poživitveni odmerki cepiv proti covidu-19 na voljo za vse odrasle prebivalce. Država se spopada s petim valom okužb.

Število okužb se podvoji na 11 dni, oblasti pa vztrajajo, da ni potrebe po zaprtju javnega življenja, kot so se odločili v nekaterih evropskih državah.

Zdravstveni minister Olivier Veran je dejal, da bodo vsi, starejši od 18 let, upravičeni do poživitvenega odmerka, obdobje med polnim cepljenjem in naslednjim odmerkom pa bodo skrajšali s šestih na pet mesecev.

Do zdaj so bili poživitveni odmerki omejeni na starejše od 65 let in zdravstveno ranljivejše ljudi.

Poživitveni odmerki bodo postali obvezni za veljavno covidno potrdilo, ki je v Franciji potrebno za vstop v restavracije, kavarne, kinematografe, muzeje in druge javne ustanove.

V Franciji so v sredo že drugi dan zapored potrdili več kot 30.000 okužb. Takšnega zaporedja niso imeli od konca aprila.

V Belgiji največ okužb od začetka pandemije

V Belgiji so potrdili 23.621 novih okužb, kar je največ od začetka pandemije covida-19. Številke o novih okužbah se nanašajo na ponedeljek, saj v državi tovrstne podatke objavljajo z nekajdnevno zamudo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Nazadnje so rekorden dnevni porast okužb v Belgiji potrdili oktobra, ko jih je bilo 22.221. V državi hkrati zaznavajo tudi porast števila covidnih bolnikov v bolnišnicah ter smrti zaradi covida-19. V zadnjih sedmih dnevih so povprečno v bolnišnico sprejeli 294,7 covidnega bolnika, umrlo jih je 37,7.

14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je v Belgiji nazadnje znašala 1616,4. Od začetka pandemije so v državi potrdili več kot 1,7 milijona primerov okužb. Polno cepljenih proti covidu-19 je v 11,5-milijonski Belgiji okoli 75 odstotkov prebivalcev.

Na Češkem od petka izredne razmere

Na Češkem so zaradi naraščanja okužb znova razglasili izredne razmere, je sporočil češki premier, ki opravlja tekoče posle, Andrej Babiš. Uveljavitev izrednih razmer vladi omogoča, da med drugim sprejme prepoved zbiranja in študente medicine napoti na obvezno delo v bolnišnice, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Izredne razmere bodo v državi začele veljati v petek in bodo predvidoma trajale 30 dni.

Trenutno so epidemične razmere najslabše na vzhodu države. Iz preobremenjenih bolnišnic v Brnu so morali v Prago danes premestiti 19 covidnih bolnikov. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev je trenutno 1097. Na Češkem z okoli 10,7 milijona prebivalci je bilo do zdaj z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih skoraj 6,3 milijona prebivalcev. Za številna področja, kot so hoteli in gostinski lokali, že velja pravilo PC (preboleli ali cepljeni proti covidu-19).

Na Češkem so izredne razmere zaradi pandemije covida-19 veljale od oktobra lani do sredine aprila letos.

Zeman v bolnišnici pozitiven na novi koronavirus

Češkega predsednika Miloša Zemana, ki so ga danes sprva odpustili iz bolnišnice, so nato znova sprejeli v bolnišnico. Razlog je pozitivni izvid testa na okužbo z novim koronavirusom. 77-letni Zeman, ki je bil že tretjič cepljen proti covidu-19, po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA, ki se sklicuje na češke medije, za zdaj nima nobenih bolezenskih znakov.

Iz predsednikovega kabineta so sporočili, da je predsednik zaradi okužbe prekinil vse svoje delovne obveznosti. 77-letni Zeman tako v petek ne bo imenoval novega češkega premierja Petra Fiale, vodje stranke ODS, kot je bilo prvotno načrtovano.

Zeman ima že več let hud diabetes in je zaradi obolenja živčevja na invalidskem vozičku. Poleg tega ima še cirozo jeter, zdravniki pa so mu večkrat svetovali, naj bistveno omeji kajenje in uživanje alkohola.

Zemanova prvotna hospitalizacija je povzročila precej nemira v češki politiki, saj se je ugibalo, da bi lahko predsednik mandat za sestavo nove vlade podelil svojemu tesnemu zavezniku, predsedniku populistične stranke Ano in dozdajšnjemu premierju Andreju Babišu.

Vse več evropskih držav se odloča za zaostrovanje ukrepov