Policista posredujeta ob besednem spopadu članov različnih strank po oddaji glasu v Barceloni. Foto: EPA
Policista posredujeta ob besednem spopadu članov različnih strank po oddaji glasu v Barceloni. Foto: EPA

Socialisti tudi v novem parlamentu ne bodo imeli večine. Po večini preštetih glasov naj bi osvojili 121 sedežev v 350-članskem parlamentu. Levosredinska stranka Unidas Podemos, ki je socialistom ponudila sodelovanje, naj bi osvojila 10 sedežev. Tudi skupaj stranki še zmeraj nimata potrebne večine.

Na drugo mesto se je uvrstila desnosredinska Ljudska stranka, ki naj bi osvojila 84 sedežev. Podpora se je najbolj povišala skrajno desni stranki Vox, ki se ji obeta kar 53 sedežev v parlamentu. Na volitvah aprila so se sploh prvič uvrstili v parlament in osvojili 24 sedežev.

Podemos napovedal sodelovanje

"Špance bi rad pozval h glasovanju, saj s svojim glasom krepimo demokracijo," je ob oddaji glasu dejal premier Pedro Sánchez, ki bo s svojimi socialisti znova skušal vzpostaviti koalicijo.

Vodja leve stranke Unidas Podemos Pablo Iglesias, ki se je po aprilskih volitvah s Sánchezom pogajal o koaliciji, a so pogajanja propadla, je medtem dejal, da bodo socialistom ponudili roko. "Očitke bomo pustili za seboj. Začeli bomo delati vsi skupaj, s pogumom in izkušnjami PSOE-ja," je poudaril.

K udeležbi na volitvah je pozval tudi vodja konservativne Ljudske stranke Pablo Casado. "Moramo poskušati zagotoviti politično stabilnost," je poudaril.

Naj se ljudje odpravijo na volišča, je bilo tudi sporočilo vodje desne stranke Ciudadanos (Državljani) Alberta Rivere.

Javnomnenjske raziskave na že drugih španskih parlamentarnih volitvah v zadnjega pol leta in četrtih v zadnjih dveh letih največ podpore znova napovedujejo socialistom, a spet brez absolutne večine. Te naj ne bi imeli niti ob podpori drugih strank levice.

Skrajno desna stranka Vox bi lahko postala tretja najmočnejša parlamentarna stranka. Na fotografiji podpornica stranke v Madridu. Foto: Reuters
Skrajno desna stranka Vox bi lahko postala tretja najmočnejša parlamentarna stranka. Na fotografiji podpornica stranke v Madridu. Foto: Reuters

Največ pridobil Vox

Obeta se nadaljevanje politične blokade, ki je nastopila že po aprilskih volitvah, saj 176 sedežev v 350-članskem parlamentu naj ne bi osvojil niti desni politični blok, ki ga sestavljajo Ljudska stranka, Ciudadanos in skrajno desni Vox.

Tokratne volitve so največ koristi prinesle skrajno desnemu Voxu, ki mu je na prejšnjih volitvah prvič uspel vstop v parlament. Prejel je deset odstotkov podpore in osvojil 24 poslanskih mandatov. Zdaj so podporo še podvojili.

Za miren potek glasovanja je po vsej državi skrbelo okoli 92.000 policistov. Španski mediji navajajo, da v Kataloniji, kjer od obsodbe katalonskih voditeljev sredi oktobra potekajo množični protesti, za nadzor skrbi okoli 12.000 policistov.

Glasovanje se je v celinski Španiji zaključilo ob 20. uri, na Kanarskih otokih pa ob 21. uri po srednjeevropskem času.