Foto: AP
Foto: AP

Do direktive prihaja po interni reviziji trenutnih in prihodnjih varnostnih tveganj, ki jih predstavljajo nadzorni sistemi.

"Revizija je ugotovila, da je zaradi groženj Veliki Britaniji ter vse večje sposobnosti in povezljivosti teh sistemov potreben dodaten nadzor," je v pismu parlamentu zapisal minister Oliver Dowden. Ob tem je dejal, da bi morali ministri razmisliti o zamenjavi teh kamer, ne pa, da čakajo na nadgradnjo.

Julija je skupina Big Brother Watch, ki se bojuje za zasebnost, sporočila, da sta večino nadzornih kamer, ki jih uporablja britanska vlada, izdelali dve kitajski podjetji – Hikvision in Dahua.

V istem času je 67 britanskih poslancev pozvalo k popolni prepovedi naprav, ki jih izdelujeta obe podjetji, ki sta delno v državni lasti. Ob tem so se sklicevali na vprašanje varstva zasebnosti in kršitve človekovih pravic v Sinkiangu.

Dowden je dejal, da bi bila podjetja, ki so podvržena kitajski zakonodaji o obveščevalnih podatkih, lahko prisiljena predati podatke varnostnim službam Pekinga. Iz Hikvisiona so sporočili, da so tovrstne obtožbe "kategorično napačne".

"Hikvision ne more posredovati podatkov končnih uporabnikov tretjim osebam, ne upravljamo podatkovnih baz končnih uporabnikov in tudi ne prodajamo oblačnih shramb v Veliki Britaniji," so zapisali v izjavi.