Podpis sporazuma med Volodimirjem Zelenskim in Alexandrom De Croojem. Foto: Reuters
Podpis sporazuma med Volodimirjem Zelenskim in Alexandrom De Croojem. Foto: Reuters

Sikorski je v pogovoru za več medijev na vprašanje, ali je Poljska pripravljena, da svoje vojake pošlje v Ukrajino, odgovoril: "Tega ne bi smeli izključiti. Morali bi pustiti Putinu, da ugiba o naših namerah." Sikorski je že pred tem dejal, da se mu prisotnost Natovih vojakov v Ukrajini "ne zdi nepredstavljiva".

O tej možnosti je prvi govoril francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je na konferenci v Parizu konec februarja dejal, da bi lahko zahodne države Ukrajini pomagale tudi tako, da bi Ukrajince usposabljale v Ukrajini. V ponedeljek je ukrajinski vojaški vrh v povezavi s tem sporočil, da so s Parizom podpisali dogovor, ki francoskim vojaškim inštruktorjem omogoča, da v kratkem obiščejo vadbena središča v Ukrajini.

Belgija bo priskrbela letala, oklepna vozila, dobavo streliva

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem v okviru evropske turneje v Bruslju podpisal varnostni sporazum z belgijskim premierjem Alexandrom De Croojem. "Tovrstni sporazum prvič določa točno število bojnih letal F-16, ki bodo Ukrajini dobavljena do leta 2028. Teh letal bo 30," je Zelenski zapisal na omrežju X, potem ko je z De Croojem podpisal dvostranski sporazum o varnosti in dolgoročni podpori.

Zelenski navaja, da bodo prva letala prispela že letos, medtem ko je bila zunanja ministrica Hadja Lahbib v izjavi previdnejša in je dejala, da upajo na začetek dobave do konca leta.

Letala so del 977 milijonov evrov vojaške pomoči Belgije Ukrajini, ki jih sporazum predvideva za to leto. Vsebuje tudi zavezo belgijske vlade, da bo Kijevu nudila pomoč v vseh desetih letih veljavnosti sporazuma. Ta med drugim predvideva dobavo oklepnih vozil, opreme za letalske sile in obrambo, sodelovanje v koaliciji za dobavo streliva ter vojaško usposabljanje. Navaja pričakovanje sodelovanja v obrambni industriji, podporo ukrajinskim mirovnim prizadevanjem, krepitev sankcij proti Rusiji, uporabo zamrznjenega ruskega premoženja ter krepitev sodelovanja pri obveščevalnih dejavnostih.

Ukrajinski vojak pripravlja brezpilotnik, ki ga bo poslal nad ruske enote v Doneškem bazenu. Foto: Reuters
Ukrajinski vojak pripravlja brezpilotnik, ki ga bo poslal nad ruske enote v Doneškem bazenu. Foto: Reuters

Zelenski: Odsotnost Bidna na vrhu bi koristila Putinu

Ukrajinski predsednik je ob tem znova pozval ameriškega predsednika Joeja Bidna, naj se udeleži napovedanega mirovnega vrha o Ukrajini, ki naj bi junija potekal v Švici. Dodal je, da bi Bidnova odsotnost koristila ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Zelenski je v Bruselj pripotoval iz Madrida, kjer je podoben sporazum v ponedeljek podpisal s španskim premierjem Pedrom Sanchezom. Danes ima na programu še srečanje z belgijskim kraljem Filipom in obisk vojaškega letališča Melsbroek, kjer naj bi se pogovarjali o obljubljenih letalih. Že popoldne ga pričakujejo v Lizboni.

V okviru evropske turneje je Zelenski zaveznice med drugim pozval, naj z vsemi sredstvi prisilijo Rusijo k miru. V tretjem letu vojne z Rusijo Ukrajina tudi prosi za več vojaške pomoči za svoje enote, ki jim primanjkuje orožja, ter sisteme zračne obrambe.

Nizozemska pa je sprožila pobudo za pospešitev dobave sistemov vodenih raket Patriot Ukrajini, je sporočila tamkajšnja obrambna ministrica Kajsa Ollongren.