Joe Biden med privrženci v Varšavi. Foto: Reuters
Joe Biden med privrženci v Varšavi. Foto: Reuters

"Avtokrati razumejo samo eno besedo: ne,” je začel Biden. “Ne, ne boste vzeli moje države. Ne, ne boste mi vzeli svobode. Ne, ne boste mi vzeli prihodnosti. Nocoj bom ponovil, kar sem rekel lani na istem mestu. Diktator, obseden s ponovno vzpostavitvijo imperija, ne bo nikdar sposoben ljudi odvrniti od ljubezni do njihovih svoboščin. Brutalnost ne bo nikdar pokorila voljo svobodnih. Rusija v Ukrajini nikdar ne bo dosegla zmage, nikdar.”

Biden je za tem obsodil ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi invazije v Ukrajini, ki so jo ruske sile sprožile 24. februarja lani. “Ta vojna ni nikdar potrebna. Tragična je. Predsednik Putin se je odločil zanjo. Vsak dan dlje, ko ta vojna traja, je po njegovi izbiri. To vojno bi lahko končal z eno besedo. Preprosto je. Če Rusija preneha napadati Ukrajino, bi bilo s tem vojne konec. Če bi se Ukrajina prenehala braniti pred Rusijo, bi to pomenilo konec Ukrajine. Zato se skupaj tako trudimo, da se Ukrajina lahko brani."

Ameriški predsednik je v svojem govoru še napovedal nove sankcije ZDA in njenih zahodnih zaveznic proti Rusiji.

"ZDA potrebujejo Poljsko in Nato"

V govoru je Biden kar nekaj besed namenil tudi Natu, za katerega je dejal, da je močnejši kot kadar koli prej. "Resnica je, da ZDA potrebujejo Poljsko in Nato tako kot Nato potrebuje ZDA," je dejal Biden. Poljskemu kolegu Andrzeju Dudi se je zahvalil za nepopustljivo podporo Poljske Ukrajini, ki jo je označil za izjemno.

Ob tem je zatrdil, da podpora Zahoda Ukrajini ne bo opešala, in zagotovil, da bo Nato ostal enoten. "Mislil je, da so avtokrati, kot je sam, žilavi, voditelji demokracije pa šibki, nato pa je naletel na železno voljo ZDA in narodov povsod tam, kjer niso hoteli sprejeti sveta, ki mu vlada strah," je dejal o Putinu.

Bidnov govor je v živo poslušala večtisočglava množica. Foto: Reuters
Bidnov govor je v živo poslušala večtisočglava množica. Foto: Reuters

Duda je predtem pohvalil navzočnost ameriških vojakov na Poljskem in jo označil za pomemben element poljske varnosti. "Poljska je varna zaradi ameriških enot, zaradi prisotnosti enot držav Nata, zaradi naših prizadevanj za varnost Poljske," je zatrdil.

Po podatkih ameriškega obrambnega ministrstva je na Poljskem na rotacijski podlagi okoli 11.000 ameriških vojakov.

Duda je tudi pohvalil Bidnov ponedeljkov obisk v Kijevu. Po njegovih besedah je ameriški predsednik s tem pokazal, da Ukrajina ni sama in da jo podpira najmočnejša vojska na svetu. "Naj izrazim svojo hvaležnost ZDA in Natu ter našim zaveznikom, ki krepijo varnost Poljske," je dejal poljski predsednik in dodal, da bo "brutalna ruska samozavest v Ukrajini kaznovana".

Biden se bo v okviru obiska na Poljskem tudi srečal z voditelji devetih vzhodnoevropskih članic Nata. Gre za t. i. skupino iz Bukarešte, v kateri so Bolgarija, Češka, Estonija, Madžarska, Latvija, Litva, Poljska, Romunija in Slovaška. Srečanja se bo udeležil tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Biden je Poljsko obiskal tik pred prvo obletnico ruskega napada na Ukrajino, pred prihodom v Varšavo je bil tudi na nenapovedanem obisku v Kijevu.

Biden v Varšavi: Članice Nata še nikdar tako enotne

Meloni v Kijevu Zelenskemu obljubila nadaljnjo podporo

Italijanska premierka Giorgia Meloni pa se je danes v Kijevu sešla z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in mu obljubila nadaljnjo vojaško, finančno in civilno podporo v boju proti ruski agresiji. Pri tem je posebej omenila sisteme zračne obrambe in ocenila, da bi bil poraz Ukrajine v vojni uvod v rusko invazijo na druge evropske države.

Pred obiskom v Kijevu se je Meloni v ponedeljek mudila na obisku v Varšavi, kjer je prav tako poudarila, da Ukrajina lahko računa na nadaljnjo podporo Italije na finančnem, vojaškem in humanitarnem področju. Po njenih besedah je Italija vedno podpirala Ukrajino kljub nesoglasjem znotraj desničarske italijanske vladne koalicije o tem.

Italijanska premierka je v Ukrajini obiskala kijevsko predmestje Buča, kjer so ruske sile marca lani domnevno umorile več kot 400 civilistov.

Ukrajincem je sporočila, da niso sami in da se lahko zanesejo na Italijo. "Imate vso našo podporo. Borili se bomo za vas in vašo svobodo," je dejala.

To je sicer prvo potovanje premierke Meloni v Kijev, ki pa se je pričakovalo že dalj časa.

V ruskem obstreljevanju Hersona najmanj šest mrtvih

Medtem je bilo v novem ruskem obstreljevanju mesta Herson na jugu Ukrajine ubitih najmanj šest ljudi, še najmanj 12 pa je ranjenih, so sporočile tamkajšnje oblasti. Tarči obstreljevanja naj bi bila stanovanjsko naselje in avtobusna postaja. Po navedbah južnega poveljstva ukrajinskih sil je ruska vojska mesto obstreljevala iz večcevnih raketometov.

"Svet nima pravice niti za minuto pozabiti, da ruska brutalnost in napadalnost ne poznata meja," je v odziv na napad izjavil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Ruske sile so po napadu na Ukrajino pred skoraj natanko enim letom več kot osem mesecev zasedale Herson, ki je imel pred vojno nekaj manj kot 300.000 prebivalcev. Novembra so jih nato v okviru protiofenzive ukrajinske sile iz mesta pregnale. Umik ruskih sil iz Hersona velja za enega največjih neuspehov Moskve v vojni. Od umika je mesto redno tarča ruskega obstreljevanja.

Septembra so sicer ruske oblasti ukrajinske pokrajine Herson, Doneck, Lugansk in Zaporožje enostransko priključile Rusiji.