Biden in Zelenski. Pred prihodom Bidna so se v Kijevu oglasile sirene za zračni napad, a ni bilo poročil o ruskih napadih. ZDA so sicer nekaj ur pred obiskom o tem obvestile Rusijo. Foto: Reuters
Biden in Zelenski. Pred prihodom Bidna so se v Kijevu oglasile sirene za zračni napad, a ni bilo poročil o ruskih napadih. ZDA so sicer nekaj ur pred obiskom o tem obvestile Rusijo. Foto: Reuters

"Joe Biden, dobrodošli v Kijevu! Vaš obisk je pomemben znak podpore za vse Ukrajince," je zapisal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. V Ukrajini prav danes zaznamujejo smrt 107 protestnikov, ki so umrli v t. i. majdanski revoluciji pred devetimi leti.

Ameriška vojaška pomoč v vrednosti 500 milijonov dolarjev bo vsebovala več naprednih raketnih sistemov Himars, je napovedal Biden. Ameriško obrambno ministrstvo je pozneje potrdilo, da bo pomoč v vrednosti 460 milijonov dolarjev vsebovala himarse in tudi protioklepne sisteme Javelin.

V govoru je Biden sicer pohvalil pogum Ukrajincev in opomnil, da je Kijev obiskal šestkrat še takrat, ko je bil podpredsednik. "Vedel sem, da se bom vrnil."

Biden se je pozno zvečer nato z vlakom vrnil v poljsko mesto Przemysl. Ameriškega predsednika v Varšavi čaka še več srečanj z zavezniki iz držav članic Nata.

ZDA pred obiskom obvestile Rusijo

ZDA so nekaj ur pred obiskom Bidna v Kijevu o tem obvestile Rusijo, da bi se izognile možnosti konflikta, je sporočil ameriški svetovalec za državno varnost Jake Sullivan. Podrobnosti ni pojasnjeval, je pa povedal, da so obisk pripravljali nekaj mesecev, dokončno pa so se zanj odločili v petek.

Bela hiša je po obisku potrdila, da je predsednik v Kijev iz Poljske potoval z vlakom, saj potovanje z letalom zaradi vojne ni varno. Potovanje z vlakom je trajalo deset ur. Bidna sta na poti spremljala tudi dva novinarja, ki sta se zavezala molčečnosti in nista smela poročati o potovanju do njegovega prihoda.

Biden v Kijevu napovedal še 500 milijonov dolarjev vojaške pomoči

Biden: Putin se je hudo motil

Ameriški predsednik je na Twitterju zapisal, da z obiskom Kijeva potrjuje zavezanost ukrajinski demokraciji, suverenosti in ozemeljski celovitosti. Ob tem je poudaril prepričanje, da se je ruski predsednik Vladimir Putin hudo motil, ko je pred skoraj enim letom sprožil napad, misleč, da je Ukrajina šibka in Zahod razdeljen.

Zelenski se je na skupni novinarski konferenci zahvalil Bidnu za obisk. "Ta pogovor nas vodi bližje k zmagi," je sporočil ukrajinski predsednik in ob tem dodal, da potekajo pogajanja o dobavah novih raket dolgega dosega. Biden je povedal, da je bil namen Rusije "zbrisati Ukrajino z zemljevida", a da "Putinova osvajalska vojna" ni uspešna. Ob tem je znova ponovil, da bodo ZDA stale Ukrajini ob strani, dokler bo to potrebno.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je pozneje Bidnov obisk označil kot jasen znak Moskvi, da "se je nihče ne boji," in kot "zmago ukrajinskega ljudstva in predsednika Zelenskega".

Biden je sicer Zelenskega gostil v Washingtonu 21. decembra lani. To je bila prva pot Zelenskega v tujino od začetka vojne 24. februarja lani.

Ruski politiki posmehljivo o Bidnovem obisku

Obisk Bidna v Ukrajini odmeva tudi v Rusiji. Nekdanji ruski predsednik in pozneje premier Dmitrij Medvedjev je na družbenem omrežju Telegram zapisal, da je Biden Ukrajini obljubil veliko orožja in prisegel zvestobo neonacističnemu režimu do smrti.

Medvedjev je sicer tudi potrdil navedbe Bele hiše, da je bila Moskva vnaprej obveščena o obisku ameriškega predsednika v ukrajinski prestolnici.

Podpredsednik zgornjega doma ruskega parlamenta Konstantin Kosačev je poudaril, da je šlo v Kijevu za Bidnovo predstavo. "Kijevu ni preostalo drugega, kot da zaradi Bidnove predvolilne kampanje pošlje ljudi v nesmiselno klanje," je zapisal na Telegramu. Dodal je, da je Zelenski svojemu glavnemu sponzorju obljubil uspeh na bojišču.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova pa je na Telegramu delila fotografijo Bidna in Zelenskega, kako prihajata iz samostana svetega Mihaela v Kijevu. "Kdo od njiju je pravoslavec?" je zapisala pod fotografijo. Biden je sicer katoličan, Zelenski pa Jud.

Giorgia Meloni na Poljskem obsodila izjave Berlusconija

Biden se bo po obisku Ukrajine zadržal na Poljskem, kjer se bo sestal s predsednikom Andrzejem Dudo in voditelji več drugih članic Nata iz regije.

V Varšavo je medtem že prispela italijanska premierka Giorgia Meloni, ki je na skupni konferenci s poljskim kolegom Mateuszem Morawieckim prav tako zagotovila podporo Ukrajini, preden bo odpotovala v Kijev.

"Ukrajina se lahko zanese na Italijo. Odločeni smo, da bomo Ukrajino še naprej podpirali s finančno, vojaško in humanitarno pomočjo," je dejala Meloni in dodala, da sta se z Morawieckim med drugim pogovarjala tudi o prihodnjih dobavah orožja Kijevu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Italija je kljub nesoglasjem znotraj desničarske vlade vedno podpirala Ukrajino, poudarja Meloni. Nekdanji premier Silvio Berlusconi je namreč prejšnji teden izjavil, da si sam ne bi prizadeval za srečanje z Zelenskim, če bi bil na čelu vlade. Ob tem je ukrajinskega predsednika obtožil, da je kriv za vojno z Rusijo. Meloni je njegove izjave obsodila.

Meloni in Morawiecki sta govorila tudi o vprašanju migracij. "Ne smemo še naprej dopuščati, da o migracijah odločajo tolpe preprodajalcev, ne smemo zamenjevati migracij in beguncev. Iščemo odgovore in resna Evropa se mora problema migracij lotiti pragmatično," je poudarila.

Kot je še dejala, je treba v tem kontekstu najprej razpravljati o zunanjih mejah. "Poljska je meja Zahoda in Evropejci bi se morali Poljakom zahvaliti za njihovo delo," je dejala.

Peking zavrača ameriške navedbe, da naj bi razmišljal o dobavi orožja Moskvi

Potem ko je ameriški državni sekretar Antony Blinken v nedeljo opozoril, da naj bi Kitajska razmišljala o dobavah orožja in streliva Moskvi, so v Pekingu zavrnili te navedbe in Washington obtožili širjenja lažnih informacij. Blinken je že na sobotnem srečanju s kitajskim visokim diplomatom ter do nedavnega zunanjim ministrom Vang Jijem ob robu münchenske varnostne konference opozoril Kitajsko pred posledicami, če bi zagotavljala "materialno pomoč" Rusiji v vojni proti Ukrajini.

Sorodna novica ZDA svarijo Kitajsko, naj ne podpre Rusije v Ukrajini. Očitajo ji razmišljanje o pošiljanju orožja.

Zunanje ministrstvo v Pekingu se je danes ostro odzvalo na Blinknove besede, rekoč, da ne sprejemajo ameriškega "kazanja s prstom na kitajsko-ruske odnose, še manj pa prisile in pritiska". Tiskovni predstavnik ministrstva Vang Venbin je ob tem ZDA obtožil širjenja lažnih informacij.

Kitajska od začetka vojne v Ukrajini ohranja nevtralno držo in poziva k ustavitvi ognja in mirovnim pogajanjem. Ameriški predsednik Joe Biden je po navedbah Blinkna že kmalu po začetku invazije kitajskega predsednika Ši Džinpinga posvaril pred oboroževanjem Rusije.

Kitajski diplomat v Moskvi

Kitajski visoki diplomat Vang Ji je danes prispel v Moskvo, da bi tam razpravljal o možnosti mirovnega načrta za Ukrajino. Kot je poročal Kommersant, je glavni namen obiska "povečati vlogo Pekinga v ukrajinskem sporu".

Biden tik pred obletnico vojne nenapovedano obiskal Ukrajino