Rakete ATACMS. Foto: Reuters
Rakete ATACMS. Foto: Reuters

NBC News se sklicuje na tri ameriške vladne uslužbence in uslužbenca kongresa.

Kijev je Bidnovo vlado večkrat prosil za dobavo omenjenih raket za napade na ruske dobavne poti, zračna oporišča in železniške povezave na ukrajinskem ozemlju pod rusko okupacijo.

Rakete ATACMS imajo doseg 306 kilometrov, njihov namen pa so napadi na sovražnikove sile v zaledju oziroma globoko za frontno črto.

Biden: Ukrajini bomo stali ob strani zdaj in v prihodnosti

Biden je Zelenskemu zagotovil, da bodo ZDA še naprej odločno podpirale Ukrajino v vojni proti Rusiji kljub nasprotovanju nekaterih republikancev zaradi več milijard dolarjev ameriške pomoči.

Za Zelenskega je bil to drugi obisk v Beli hiši, potem ko se je tam z Bidnom srečal lani decembra, ko je imel tudi govor pred obema domovoma ameriškega kongresa. Tokrat se je srečal z nekaterimi kongresniki, med katerimi je iskal podporo za nadaljevanje ameriške pomoči ukrajinskim silam, in obiskal je tudi Pentagon.

To je bilo že četrto srečanje Zelenskega in Bidna letos. Foto: Reuters
To je bilo že četrto srečanje Zelenskega in Bidna letos. Foto: Reuters

"Gospod predsednik, z vami smo in z vami bomo ostali," je dejal Biden pred srečanjem, ki je trajalo dve uri. Zelenski se je Bidnu zahvalil za nov sveženj ameriške pomoči v vojaški opremi v vrednosti 325 milijonov dolarjev, kar je po njegovih besedah natanko to, kar ukrajinske sile trenutno potrebujejo.

Bidnova prošnja za dodatnih 24 milijard dolarjev sredstev za vojaško in humanitarno pomoč Ukrajini je obtičala v kongresu v proračunskem boju, saj je naletela na nasprotovanje nekaterih republikancev, ki menijo, da Washington preveč razsipen pri zagotavljanju sredstev Kijevu. Na vprašanje, kako premagati nasprotovanje, je Biden odgovoril, da je edini način potrditev kongresa.

Vplivni republikanski kongresnik Rand Paul, ki je med kritiki ameriške pomoči, je za Ukrajino dejal, da je to skorumpiran režim, poleg tega pa vojni z Rusijo ni videti konca.

Usihanje podpore pomoči med Američani

Ameriški kongres je do zdaj, kot navaja BBC, potrdil že več kot 110 milijard dolarjev, a glede na javnomnenjske ankete podpora nadaljnji pomoči med Američani usiha. Številni republikanci menijo, da bi lahko ta denar bolje uporabili doma.

"Računam na trezno presojo ameriškega kongresa. Ni druge možnosti," je zatrdil Biden. "Tako kot smo zdaj zavezani pomoči Ukrajini pri njeni obrambi, smo zavezani tudi temu, da ji pomagamo pri obnovi v prihodnosti, vključno s podporo reformam za boj proti korupciji," je še dejal in sporočil, da bodo prvi ameriški tanki abrams M1 ukrajinskim silam dobavljeni prihodnji teden, poleg tega pa bodo Kijevu dobavili tudi drugo baterijo zračne obrambe Hawk.

Zelenski nenapovedano obiskal Kanado

Zelenski je dejal, da Ukrajina zelo ceni ameriško pomoč proti ruskemu terorizmu. "V Washingtonu sem, da okrepim našo sposobnost za obrambo ukrajinskih otrok, naših družin, naših domov, svobode in demokracije v svetu," je pojasnil ukrajinski voditelj, ki se je nato odpravil še na nenapovedan obisk v Kanado, kjer ga je v Ottawi sprejel premier Justin Trudeau.

Biden sprejel Zelenskega in zagotovil pomoč Ukrajini