Musk je na začetku ruske invazije v Ukrajini na območju države omogočil internetno povezavo prek satelitskega omrežja Starlink. Foto: EPA
Musk je na začetku ruske invazije v Ukrajini na območju države omogočil internetno povezavo prek satelitskega omrežja Starlink. Foto: EPA

V Ukrajini od začetka ruske invazije februarja lani deluje satelitsko internetno omrežje Starlink, ki ga je na ozemlju Ukrajine zagotovilo Muskovo podjetje SpaceX, da bi ukrajinski vojski in prebivalcem omogočili dostop do spleta.

Musk je v četrtek v zapisu na omrežju X, ki je v lasti njegovega podjetja X Corp, omenil "nujno zahtevo ukrajinskih vladnih organov za aktivacijo povezave Starlink na območju, ki sega do Sevastopola".

Dodal je, da je bil njihov očitni namen potopiti večino ruskega ladjevja, zasidranega v pristanišču. Sevastopol je namreč glavno oporišče ruske črnomorske flote na polotoku Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Dogodek razkrili v Muskovi biografiji

"Če bi se strinjal z zahtevo ukrajinskih oblasti, bi bilo podjetje SpaceX neposredno soudeleženo pri agresivnem dejanju in stopnjevanju konflikta," je dejal Musk. Z zapisom se je odzval na trditve v pred kratkim objavljenem odlomku iz biografije, ki naj bi kmalu izšla v celoti.

Ukrajinska vojska naj bi želela napasti rusko floto pri Sevastopolu. Foto: EPA
Ukrajinska vojska naj bi želela napasti rusko floto pri Sevastopolu. Foto: EPA

Avtor Muskove biografije Walter Isaacson v omenjenem odlomku trdi, da je Musk ukrajinski vojski preprečil dostop do medmrežja na omenjenem območju, ker naj bi mu ruski veleposlanik v ZDA povedal, da bi morebiten ukrajinski napad na Krim povzročil ruski odziv z jedrskim orožjem.

Poleg tega je Musk v četrtkovem zapisu Rusijo in Ukrajino pozval k premirju. "Vsak dan umira vedno več mladih Ukrajincev in Rusov, da bi pridobili ali izgubili majhne koščke ozemlja, pri čemer se meje komajda spreminjajo. To ni vredno njihovih življenj," je zapisal.

Kijev: Musk je ruski floti dovolil, da izstreli rakete na Ukrajino

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je ostro obsodil Muska. "S tem ko ni dovolil ukrajinskim letalnikom, da uničijo del ruske vojaške flote, je Elon Musk tej floti dovolil, da izstreli rakete kalibr na ukrajinska mesta. Zakaj nekateri ljudje tako močno želijo braniti vojne zločince in njihovo željo po umorih? In ali se zdaj zavedajo, da spodbujajo zlo?" je zapisal na omrežju X.

"Če je res, kar je Isaacson zapisal v svoji knjigi, potem je videti, da je Musk zadnji trezen um v Severni Ameriki," pa se je na navedbe odzval nekdanji ruski premier Dmitrij Medvedjev.

Musk je že lani razburil ukrajinske voditelje s pozivom, naj mednarodna skupnost polotok Krim prepozna kot ozemlje Rusije, prebivalci zasedenih ozemelj v Ukrajini pa naj se na referendumu odločijo, v kateri državi želijo živeti.