Ukrajinski predsednik Zelenski je ob dnevu oboroženih sil obiskal ranjence v Kijevu. Foto: Reuters
Ukrajinski predsednik Zelenski je ob dnevu oboroženih sil obiskal ranjence v Kijevu. Foto: Reuters

"Ne glede na to, ali bitka za Ukrajino vzbuja upanje ali strah, je Zelenski pretresel svet na način, ki ga nismo videli že desetletja," je v obrazložitvi zapisal odgovorni urednik revije Time Edward Felsenthal in dodal, da izbira osebnosti leta še nikoli ni bila tako jasna.

"Od prve objave na Instagramu 25. februarja, ki je pokazala, da sta njegov kabinet in civilna družba nedotaknjena in delujoča, do vsakodnevnih govorov v številnih institucijah, je bil ukrajinski predsednik povsod," je zapisal Felsenthal in dodal, da je "njegova informacijska ofenziva spremenila geopolitični sistem in sprožila val dogajanja, ki je zajel ves svet".

Ukrajinski duh poosebljajo nešteti pogumni Ukrajinci

Revija Time je ob Zelenskem za osebnost leta izbrala tudi ukrajinski duh, ki ga poosebljajo nešteti posamezniki v državi in zunaj nje, vključno z običajnimi ljudmi. Zelenski in ukrajinski duh sta dokaz, da je pogum lahko enako nalezljiv kot strah, navdih ljudem in narodom, da se združijo v obrambi svobode, ter opomin svetu na krhkost demokracije in miru, je sporočila revija s sedežem v New Yorku.

Ukrajinski duh in Zelenskega hkrati je skušal v danes objavljeni reportaži zaobjeti Timov novinar Simon Shuster, ki je ukrajinskega predsednika sredi novembra spremljal na poti v takrat pravkar osvobojeni Herson.

"Moja varnost je bila 100-odstotno proti temu. Težko so to sprejeli. Ne morejo nadzorovati praktično ničesar v regiji, ki je bila pravkar deokupirana. Torej je to veliko tveganje in nekoliko nepremišljeno," je Zelenski dejal novinarju na vlaku za Herson in dodal, da tja potuje zaradi ljudi. "Moja dolžnost, da grem tja in jim pokažem, da se je Ukrajina vrnila, da jih podpira," je dodal.

Osebnost leta 2021 Elon Musk

Revija Time osebnost leta izbira od leta 1927. S tem nazivom počastijo ljudi, ki so najbolj vplivali na novice, v dobrem ali slabem pogledu. Lani je bil za osebnost leta izbran ustanovitelj podjetij Tesla in SpaceX ter najbogatejši človek na svetu Elon Musk. Leta 2020 so za osebnost leta izbrali novoizvoljenega predsednika ZDA Joeja Bidna in podpredsednico Kamalo Harris.