Foto: Reuters
Foto: Reuters

Turčija je skupaj z Združenimi narodi odigrala vlogo posrednika v dogovoru o izvozu žita, s čimer so se odprla ukrajinska pristanišča, potem ko so bila prej šest mesecev pod rusko zaporo.

Moskva si prizadeva za boljša zagotovila glede izvoza svoje hrane in gnojil, medtem ko želi Kijev povečati število ukrajinskih pristanišč, od koder bi lahko ladje vozile ukrajinsko žito in druge izdelke iz tujine.

Po današnjem klicu v Moskvo so iz urada turškega predsednika sporočili, da je Erdogan pozval k hitremu koncu vojne in dejal, da bi lahko Moskva začela krepiti izvoz hrane in izdelkov skozi črnomorski koridor.

Sorodna novica Zaradi ruskih napadov Odesa brez elektrike. Ukrajinske sile napadle sedež Wagnerjeve skupine.

Rusija je Združene narode pozvala, naj pritisnejo na Zahod, da bo ta umaknil nekatere sankcije, da bi bil Moskvi omogočen neoviran izvoz gnojil in kmetijskih izdelkov, kar je del črnomorskega dogovora o žitu, za katerega Moskva pravi, da se še ne izvaja.

"Sporazum je kompleksen, zahteva umik več ovir glede pomembnih dobav iz Rusije, da bi ta lahko zadovoljila potrebe držav, ki imajo največje potrebe," so v izjavi zapisali v Kremlju.

Zelenski je na Twitterju po pogovoru z Erdoganom zapisal, da je z njim razpravljal o "nadaljnjem delu in mogoči razširitvi dogovora o žitnem koridorju".

Ukrajina in Rusija sta med največjimi svetovnimi proizvajalkami in izvoznicami žita.

Rusko oporišče v Turčiji postaja vse bolj realen projekt

Iz Kremlja so še sporočili, da sta Erdogan in Putin razpravljala tudi o ruskem predlogu o ustanovitvi oporišča v Turčiji za izvoz ruskega naravnega plina. Putin je to predlagal oktobra kot mogočo preusmeritev za plin, potem ko je bil v eksplozijah septembra poškodovan plinovod Severni tok. Erdogan je idejo podprl. "Poudarjena je bila posebna pomembnost skupnih energetskih projektov, predvsem v plinski industriji," so še zapisali v Kremlju.

Prvi mož ruskega Gazproma Aleksej Miller je prejšnji teden o tem govoril z Erdoganom v Carigradu.

V EU-ju zaskrbljeni zaradi odnosov med Turčijo in Rusijo

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je v pismu Evropskemu parlamentu zapisal, da je poglabljanje gospodarskih vezi med Turčijo in Rusijo kljub sankcijam zaradi vojne v Ukrajini "razlog za veliko zaskrbljenost".

Borrell je poudaril, da EU in Turčija tvorita carinsko unijo, ki omogoča prost pretok blaga, kar vključuje blago "dvojne rabe" – blago, ki se lahko uporablja v civilne in vojaške namene. Opozoril je, da je pomembno, da Turčija ob tem Rusiji ne ponudi nikakršnih možnosti, da zaobide sankcije.