Ulična prodajalka v Odesi ob svečah čaka na morebitne kupce. Foto: Reuters
Ulična prodajalka v Odesi ob svečah čaka na morebitne kupce. Foto: Reuters

Ukrajinske sile so napadle sedež ruske paravojaške organizacije Wagner, trdijo predstavniki ukrajinskih oblasti v Lugansku. Raketiran je bil hotel v mestu Kadiivka, ubitih pa naj bi bilo več pripadnikov te organizacije.

Zelenski: Težke razmere

Zelenski je v sobotnem nočnem videonagovoru dejal, da so mesta na vzhodu Doneške regije zaradi ruskega obstreljevanja popolnoma uničena. "Na frontni črti, v mestih Bahmut, Soledar, Marjinka in Kremina, so razmere zelo težke. Že dolgo na tem območju ni mogoče življenje, saj so vse stavbe uničene ali poškodovane. Napadalci so popolnoma uničili Bahmut, ruska vojska ga je spremenila v ruševine," je dejal.

Ruska vojska je v soboto sporočila, da so v Donecku dosegli nekaj zmag in da so napredovali tudi na območju med mestoma Liman in Kremina v sosednji pokrajini Lugansk. "Na območju regije Doneck so ruske enote nadaljevale napade in pregnale sovražnika z utrjenih položajev," je dejal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Ukrajinski izstrelki so medtem poškodovali avtobusno postajo in šolo v mestu Doneck, so sporočili ruski uradniki, ki jih navaja ruska tiskovna agencija Tass. Poročali so o več zračnih napadih, poročil o žrtvah ni bilo.

Ukrajinska vojska naj bi bila v Donecku že več tednov v defenzivi in poskuša zadržati svojo obrambno linijo pred industrijskim mestom Doneck in vzhodno od poseljenega območja med sosednjima mestoma Slovjansk in Kramatorsk. Na tem območju, zlasti v bližini mesta Bahmut, potekajo srditi boji, pri čemer obe strani poročata o velikih izgubah.

Napad z brezpilotniki v Odesi

Rusija je po poročanju zahodnih medijev uporabila iranske brezpilotne letalnike, s katerimi je v ukrajinskem pristaniškem mestu Odesa zadela dva energetska objekta, zato je brez električne energije ostalo 1,5 milijona ljudi. Elektriko ima le kritična infrastruktura. "Razmere v Odesi so zelo težke, verjetno bomo potrebovali več dni, ne ur, da dobavo znova vzpostavimo," je dejal Zelenski. Za celovito obnovitev omrežja pa bodo potrebovali od dva do tri mesece. Dodal je, da bo Norveška Kijevu za obnovitev energetskega sistema namenila sto milijonov dolarjev pomoči.

Kijev trdi, da je Rusija v zadnjih dneh za napade v Ukrajini uporabila več sto brezpilotnikov šahed-136 iranske izdelave, od tega jih je 15 napadlo cilje v južnih regijah Odesa in Mikolajiv. Teheran ves čas zanika dobavo brezpilotnikov Moskvi.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je v četrtek napovedal nadaljevanje tovrstnih napadov kljub ostrim kritikam Zahoda, ki izpostavljajo milijone Ukrajincev, ki so se posledično znašli v mrazu in temi.

Melitopolj je že od marca pod nadzorom ruskih sil. Foto: Reuters
Melitopolj je že od marca pod nadzorom ruskih sil. Foto: Reuters

Po besedah proruskih oblasti v mestu Melitopolj pa so ukrajinske sile izvedle več napadov in bombardiranj v tem mestu na jugovzhodu Ukrajine, pri čemer sta umrla dva človeka, deset je bilo ranjenih, medtem ko je Ivan Fedorov, ukrajinski župan Melitopolja v izgnanstvu, dejal, da je bilo ubitih "več deset okupatorjev".

Svetovalec Zelenskega Oleksij Arestovič, je dejal, da je Melitopolj, pomembno industrijsko in prometno mesto, ki ga je ruska vojska zasedla že marca, ključen za obrambo območij na jugu.

Države članice Evropske unije so medtem v soboto odobrile makrofinančno podporo Ukrajini v vrednosti 18 milijard evrov za prihodnje leto, so sporočili iz Bruslja. To odločitev so sprejeli kljub nasprotovanju Madžarske, ki soglasno odločitev blokira zaradi zadrževanja evropskih sredstev. Madžarski premier Viktor Orban tovrstno interpretacijo sicer zavrača.

Medvedjev: Rusija pospešuje izdelavo najmočnejših vrst orožja

Nekdanji ruski predsednik in podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost Dimitrij Medvedjev je dejal, da Rusija pospešuje proizvodnjo orožja nove generacije, da bi se "zaščitila pred sovražniki v Evropi, ZDA in Avstraliji". Ob tem sicer ni navedel podrobnosti o novih vrstah orožja.

"Sovražniki so se vkopali v Kijevski pokrajini naše rodne Male Rusije," je na družbenem omrežju Telegram še zapisal Medvedjev, ki je uporabil izraz, s katerim so v času carske Rusije označevali ozemlja današnje Ukrajine, ki so bila del ruskega imperija. Ob tem je zapisal še, da so "sovražniki Rusije, ki sodelujejo z nacisti", prisotni v Evropi, ZDA, Kanadi, na Japonskem, v Avstraliji in na Novi Zelandiji.

Tudi ruski predsednik Vladimir Putin je večkrat dejal, da Rusija razvija nove vrste orožja, vključno s hipersoničnim orožjem, s katerim bi lahko zaobšli vse obstoječe sisteme zračne obrambe. Putin je po navedbah AFP-ja zatrdil, da so nove manevrirne rakete in hipersonični sistemi ruske izdelave "sodobnejši in celo učinkovitejši" od ameriških.

Spopadi v Doneški in Luganski oblasti