Rusija je leta 2023 v EU izvozila 4,2 milijona metričnih ton žita, oljnic in kmetijskih izdelkov v vrednosti 1,3 milijarde evrov. Foto: Reuters
Rusija je leta 2023 v EU izvozila 4,2 milijona metričnih ton žita, oljnic in kmetijskih izdelkov v vrednosti 1,3 milijarde evrov. Foto: Reuters

Bruselj med drugim predlaga zvišanje carin za žita (pšenico, rž, ječmen, oves in koruzo), oljna semena in plodove ter tudi določene žitne izdelke. Poleg tega pa še za rastlinske materiale za pletarstvo, masti in olja živalskega in rastlinskega izvora ter pripravljeno krmo za živali.

Odvisno od izdelka predlagajo zvišanje na 95 evrov za tono ali zvišanje dajatve ad valorem na 50 odstotkov od vrednosti blaga. S tem bi bile po navedbah Evropske komisije carine dovolj visoke, da bi odvračale uvoz v Evropsko unijo. Poleg tega Rusija in Belorusija ne bi imeli dostopa do evropskih kvot v okviru Svetovne trgovinske organizacije (WTO), ki prinašajo ugodnejšo carinsko obravnavo določenih proizvodov.

S temi ukrepi bi po navedbah Evropske komisije preprečili destabilizacijo trga EU-ja, ki bi jo lahko povzročilo nadaljnje obsežnejše preusmerjanje ruskih proizvodov nanj. Obenem bi Rusiji otežili izvažanje nezakonito pridobljenega žita, pridelanega na ukrajinskem ozemlju. Predlagane carine bi zagotovile, da te nezakonite dejavnosti ne bi bile več dobičkonosne.

Moskvi želijo preprečiti, da bi služila na račun izvoza žita v EU in s tem financirala vojaško agresijo v Ukrajini. Lani je namreč izvozila za 1,3 milijarde evrov žita.

Majhne ruske pošiljke

"Uvedbo carin predlagamo, da bi omejili vse večje tveganje za naše trge in kmete. Zmanjšale bodo rusko izkoriščanje EU-ja v korist njenega vojaškega stroja. Obenem ostajamo zavezani zagotavljanju prehranske varnosti po svetu, predvsem v razvitih državah," je ob predstavitvi predloga povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Izvoza v tretje države naj namreč carine ne bi prizadele, navajajo pri Evropski komisiji.

Predlog bo zdaj obravnaval Svet EU-ja, v katerem so države članice. Ko ga bo ta sprejel, bodo začele višje carine veljati takoj.

EU se je do zdaj izrecno izogibal uvedbi sankcij za ruske kmetijske pridelke, da ne bi oviral svetovne oskrbe. Komisija je dejala, da bo s carinami tranzit žita prek držav članic v tretje države še vedno dovoljen, prav tako financiranje, zavarovanje, skladiščenje in prevoz takšnih pošiljk.

Po besedah trgovcev so ruske in beloruske pošiljke v EU majhne, še posebej v primerjavi s tistimi iz Ukrajine, in da je bila uvedba carin predvsem simbolična.

Evropski voditelji rešujejo težave kmetov