Ukrajinske letalske sile v glavnem razpolagajo še s starimi bojnimi letali sovjetske izdelave, kot so Su-25. Foto: Reuters
Ukrajinske letalske sile v glavnem razpolagajo še s starimi bojnimi letali sovjetske izdelave, kot so Su-25. Foto: Reuters

Po nedavni odločitvi Washingtona, da Ukrajini zagotovijo tanke abrams, je Biden v ponedeljek zavrnil možnost, da bi ZDA Ukrajini poslale še lovska letala F-16. Po odločitvi več držav, na čelu z Nemčijo in ZDA, da Ukrajini v boju proti ruski agresiji zagotovijo bojne tanke, je Kijev začel sporočati, da potrebujejo tudi lovska letala.

Med drugim je svetovalec ukrajinskega obrambnega ministra Jurij Sak za ameriški medij The Hill kmalu po odločitvi o napotitvi 31 abramsov v Ukrajino dejal, da so zelo optimistični, da dobijo še vojaška letala.

Tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby je prejšnji teden dejal, da razume Ukrajince, da si želijo še več vojaške opreme, vendar trenutno nimajo nobene nove najave glede letal.

Biden je nato v ponedeljek med obiskom zvezne države Maryland na novinarsko vprašanje, ali bodo ZDA poslale letala, odgovoril zgolj "ne".

Podobno je v nedeljo dejal že nemški kancler Olaf Scholz, ki je dodal, da Nemčija ne bo dovolila, da bi se vojna v Ukrajini razplamtela v konflikt med Rusijo in Natom. Razpravo o tem je poleg tega takoj po odločitvi za dobavo tankov leopard označil za prezgodnjo.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem v ponedeljek sicer dejal, da glede nadaljnje podpore Ukrajini "ni nič izključeno", da pa morebitna nadaljnja dobava orožja ne bi smela nadalje razplamteti razmer ali omejiti sposobnosti Francije, da se brani.

Sorodna novica Rusija trdi, da je med prodiranjem na vzhodu zasedla vas Blagodatne pri Bahmutu

Za Pariz letala "niso tabu"

Francoski zunanji minister Sebastien Lecornu je na srečanju v Parizu z ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovom na vprašanje o dobavi bojnih letal odgovoril, da pri tem "ni nobenega tabuja". Ponovil je stališče Macrona, da dobave letal ne bi smele ogroziti francoske varnosti in bi morale biti namenjene le za obrambo Ukrajine.

Reznikov je sicer dejal, da Francije ni zaprosil za dobavo bojnih letal. "Vendar je taktično letalstvo sestavni del naše zračne obrambe in moramo okrepiti naše zmogljivosti," je dodal.

Po sestanku je francoski minister napovedal, da bo Ukrajina prejela dvanajst francoskih havbic cezar. Pariz bo Kijevu podaril tudi radar ground master 200, ki lahko zazna sovražna letala na razdalji do 250 kilometrov, vključno z nizko letečimi brezpilotnimi letali. Prav tako lahko zazna prihajajoče rakete in artilerijske izstrelke.

"Francija sodeluje z zaveznicami tudi pri zagotavljanju dodatnih raket za sistem zračne obrambe crotale," je dejal Lecornu in dodal, da bodo na Poljsko poslali 150 francoskih vojakov, ki bodo usposabljali ukrajinske sile.

Letalo F-16 uporabljajo številne države po svetu. Foto: EPA
Letalo F-16 uporabljajo številne države po svetu. Foto: EPA

Ukrajinske sile bi potrebovale 200 letal

Kijev bi rad lovska letala F-16 vse od začetka ruske invazije pred letom dni, s katerimi naj bi vzpostavil nadzor nad ukrajinskim zračnim prostorom, od evropskih držav pa je za zdaj Poljska nakazala, da je pripravljena sosednji državi poslati nekaj svojih sodobnih ameriških lovcev v koordinaciji z Natom.

Ameriška letala F-16 veljajo za ena izmed najzanesljivejših vojaških lovcev na svetu in so precej boljša od lovcev iz časov Sovjetske zveze, ki jih ima na razpolago Ukrajina.

Namestnik ukrajinskega zunanjega ministra Andrij Melnik je pozval k oblikovanju "koalicije za vojaške lovce", ki bi Ukrajini dobavila tudi letala eurofighter, tornado, rafale in gripen.

Po navedbah tiskovnega predstavnika ukrajinskih zračnih sil Jurija Inata bi Ukrajina potrebovala približno 200 bojnih letal.

Kijev razkril število obljubljenih zahodnih tankov

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je sporočil, da bo Ukrajina od zahodnih zaveznic prejela od 120 do 140 bojnih tankov, pri čemer pa ni navedel časovnega okvira njihove dobave. To je sicer prvič, da je Kijev razkril skupno število tankov, ki so mu jih obljubile zahodne zaveznice.

Ukrajinci si želijo tudi švedskih lovcev gripen. Foto: EPA
Ukrajinci si želijo tudi švedskih lovcev gripen. Foto: EPA

"V prvem valu prispevkov bodo ukrajinske oborožene sile prejele od 120 do 140 sodobnih tankov zahodnih modelov," je dejal Kuleba in spomnil, da bodo pošiljke vključevale nemške tanke leopard 2, britanske challenger 2 in ameriške M1 abrams. Ob tem je pojasnil, da je v "tankovski koaliciji" trenutno dvanajst držav.

"Oborožene sile morajo dobiti vse vrste orožja, ki jih potrebujejo za obrambo in ponovno vzpostavitev ozemeljske celovitosti naše države," je poudaril in znova navedel potrebo po dobavi bojnih letal in raket dolgega dosega. "To ni orožje za eskalacijo. To je orožje za obrambo in odvračanje agresorja," je dodal.

V zadnjih dneh se je več držav zavezalo, da bodo Ukrajini kar se da hitro zagotovile bojne tanke. Velika Britanija je sporočila, da bo svoje tanke Kijevu dobavila konec marca, Nemčija pa namerava prve leoparde poslati na začetku aprila.

Nekatere države, kot recimo Francija, se glede dobave tankov še niso odločile. Ob tem je Kuleba znova izrazil željo po francoskih tankih leclerc.

Grčija pa se je odločila, da zaradi napetosti s Turčijo ne bo dobavila svojih leopardov Ukrajini. "Leopardov ne bomo dali iz preprostega razloga, ker so nujno potrebni za našo obrambno strategijo," je ob robu obiska v Tokiu dejal grški premier Kiriakos Micotakis. Grčija ima sicer največjo zalogo leopardov v Evropi, ki vključuje približno 350 leopardov 2 in 500 leopardov 1.

Kijev si lahko od Francije obeta še 12 havbic cezar. Foto: EPA
Kijev si lahko od Francije obeta še 12 havbic cezar. Foto: EPA

Litovski predsednik: Rdeče črte je treba prestopiti

Litovski predsednik Gitanas Nauseda je medtem prepričan, da bi Zahod moral imeti odprte vse možnosti, ko gre za dobavo orožja Ukrajini, vključno s pošiljanjem lovskih letal. "Te rdeče črte je treba prestopiti," je dejal Nauseda glede zadržkov zahodnih zaveznic do pozivov Kijeva, da potrebujejo lovska letala in rakete dolgega dosega.

Po besedah litovskega predsednika so ti oborožitveni sistemi "nepogrešljiva vojaška pomoč". "V tej ključni fazi vojne, ko je prelomnica neizbežna, je pomembno, da ukrepamo takoj," je dejal Nauseda v ponedeljek zvečer v pogovoru za litovsko televizijo.

Nauseda je ob tem po poročanju nemške tiskovne agencije DPA opozoril, da so bile od začetka ruske agresije na Ukrajino pred skoraj letom dni nekatere pred tem razglašene skrajne meje že prekoračene.

"Po izbruhu vojne je Nemčija sprva kategorično izjavila, da bo poslala le jopiče, čelade in podobno, nikakor pa ne orožja," je spomnil, ob tem pa še dodal, da je bil tudi status kandidatke za članstvo v EU-ju Ukrajini nekoč tabu.