Deklica maha ob vkrcavanju na avtobus, potem ko je bila rešena iz oblegane jeklarne Azovstal. Foto: AP
Deklica maha ob vkrcavanju na avtobus, potem ko je bila rešena iz oblegane jeklarne Azovstal. Foto: AP

"Skupina sovražnikov je prišla z belo zastavo na cesto, ki vodi do mosta, kjer smo prevzeli civiliste iz Azovstala," je na Telegramu sporočil poveljnik proruskega polka Vostok Aleksander Hodarkovski.

Sorodna novica Ruske sile zajele hrvaškega borca v Ukrajini

Uporniki niso sporočili, kam so potem odpeljali omenjene civiliste – ali so jih predali ukrajinski strani ali pa so jih zajeli.

Pozno popoldne pa je namestnica ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Irina Vereščuk sporočila, da so bili iz oblegane jeklarne evakuirani vsi otroci, ženske in starejši. "Humanitarna operacija je končana," je sporočila.

Umik civilistov iz oblegane nekdanje jeklarne je omogočil dogovor, ki so ga pomagali med sprtima stranema doseči Združeni narodi in Mednarodni odbor Rdečega križa. Tako je jeklarno, ki je na območju Mariupolja še edini kraj pod nadzorom ukrajinskih sil, zapustilo približno 500 ljudi, je sporočil generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres.

Naj bi pa v Azovstalu še naprej vztrajalo več kot sto ukrajinskih borcev in tudi civilistov.

Do zdaj je Rusija privolila zgolj v evakuacijo civilistov – predvsem žensk, otrok in starejših, ki so bili ujeti v tem ogromnem kompleksu v Mariupolju. V zadnjih dneh so ob posredovanju Združenih narodov evakuirali približno 500 civilistov.

Ruske sile sicer po navedbah Ukrajine nadaljujejo napade na jeklarno. Rusija naj bi namreč to zadnje mariupoljsko območje pod nadzorom Ukrajine želela osvojiti do dneva zmage nad nacistično Nemčijo in vojaške parade v Moskvi 9. maja.

Iz jeklarne evakuiranih še 100 civilistov

Napad na Odeso

Regionalne oblasti v pristaniškem mestu Odesa na jugu države so sporočile, da je mesto in okolico zadelo pet ruskih raket.

Vojaki na straži pred sprejemnim centrom v vasi Bezimene pod ruskim nadzorom, kamor nameščajo evakuirane iz jeklarne Azovstal. Foto: Reuters
Vojaki na straži pred sprejemnim centrom v vasi Bezimene pod ruskim nadzorom, kamor nameščajo evakuirane iz jeklarne Azovstal. Foto: Reuters

Ruske sile še naprej obstreljujejo tudi kraje na vzhodu Ukrajine. O raketnih napadih poročajo iz pokrajine Sumi ob meji z Rusijo.

Guverner pokrajine Harkov je medtem sporočil, da so ruske sile obstreljevale nacionalni muzej v drugem največjem ukrajinskem mestu. Ukrajinske sile na območju medtem izvajajo protiofenzivo. Po lastnih trditvah so znova prevzeli nadzor nad petimi vasmi, poroča BBC.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da so blizu železniške postaje Bogoduhiv v pokrajini Harkov uničili skladišče vojaške opreme iz ZDA in Evrope. Ruske sile so ponoči zadele 18 ukrajinskih vojaških ciljev, med drugim tri skladišča streliva v kraju Dahne blizu Odese.

Spopadi potekajo na območju mesta Severodoneck. Proruske sile naj bi skoraj v celoti obkrožile mesto, ki leži v pokrajini Lugansk, a zunaj proruske samooklicane Luganske republike. Ukrajinske oblasti so že pred vojno iz mesta Lugansk pod nadzorom separatistov v Severodoneck preselile administrativni center pokrajine, podobno kot so v pokrajini Doneck administrativni center preselile v Kramatorsk.

Posledice raketnega napada na vas Bahmut v pokrajini Doneck. Foto: Reuters
Posledice raketnega napada na vas Bahmut v pokrajini Doneck. Foto: Reuters
Italija zasegla domnevno Putinovo superjahto

Italijanska finančna policija je v petek v toskanskem pristanišču Marina di Carrara zasegla superjahto Scheherazade.

Oblasti niso razkrile lastnika plovila, ekipa raziskovalcev iz fundacije zaprtega opozicijskega politika Alekseja Navalnega pa trdi, da pripada ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Italijanske oblasti ocenjujejo, da je jahta vredna okoli 650 milijonov evrov.

ZN ni uporabil izrazov vojna, konflikt ali invazija

Varnostni svet Združenih narodov je v prvi izjavi glede vojne v Ukrajini "izrazil globoko zaskrbljenost glede ohranjanja miru in varnosti Ukrajine" ter sporočil "močno podporo" generalnemu sekretarju Antoniu Guterresu pri iskanju mirne rešitve "spora", poroča Guardian.

Poškodovan ruski tank v mestu Irpinj, od koder so se ruske sile umaknile pred mesecem dni. Foto: Reuters
Poškodovan ruski tank v mestu Irpinj, od koder so se ruske sile umaknile pred mesecem dni. Foto: Reuters

"Varnostni svet opozarja, da so se vse države članice v skladu z Ustanovno listino Združenih narodov zavezale, da bodo svoje mednarodne spore reševale z mirnimi sredstvi," so še zapisali.

Gre za prvo izjavo VS-ja ZN-a o Ukrajini, saj je Rusija pri vseh prejšnjih uporabila možnost veta.

Izjavo je pomagala pripraviti Mehika. Mehiški odposlanec Juan Ramon De La Fuente je po kritikah dejal, da je "treba nekje začeti" in da je to "prvi korak, a korak v pravo smer".

Biden oznanil vojaško pomoč v višini 150 milijonov dolarjev

Ameriški predsednik Joe Biden je medtem v petek oznanil novo vojaško pomoč za Ukrajino v vrednosti 150 milijonov dolarjev. Visoki ameriški uradnik je ob tem razkril, da pošiljka vključuje topniške naboje, protitopniške radarje, elektronsko motilno opremo in rezervne dele, navaja BBC. Opozoril je tudi, da sredstva za Ukrajino pojenjajo, in pozval kongres, naj odobri nova.

ZDA so tudi potrdile, da zagotavljajo obveščevalne podatke Ukrajini, obrambno ministrstvo pa je zanikalo poročanje New York Timesa, da so ameriške obveščevalne službe Ukrajini pomagale potopiti vodilno rusko raketno križarko Moskva. Ukrajinski mediji so v petek poročali, da so ukrajinske sile potopile tudi rusko fregato Admiral Makarov.

Ukrajina: Ruske sile razstrelile več mostov