Ukrajinski traktorist obdeluje polje pri kraju Vinica v osrednjem delu države. Foto: Reuters
Ukrajinski traktorist obdeluje polje pri kraju Vinica v osrednjem delu države. Foto: Reuters

"Gre za groteskno situacijo v Ukrajini s skoraj 25 milijoni ton žita, ki bi ga lahko izvozili, vendar ne more zapustiti države zgolj zaradi pomanjkanja infrastrukture in zapore pristanišč," je povedal namestnik direktorja FAO-ja Josef Schmidhuber.

Ukrajina je od začetka ruske invazije 24. februarja prisiljena žito izvažati z vlakom čez zahodno mejo ali iz svojih manjših rečnih pristanišč na Donavi. Pristanišča na Črnem morju, vključno z Odeso in Mariupoljem, so blokirana.

Schmidhuber je posvaril, da bi polni silosi lahko povzročili težave s skladiščenjem v jesenskem času žetve. Nekaj skladišč žit naj bi bilo ob tem tudi uničenih v spopadih.

"Kljub vojni pogoji za žetev niso videti tako grozni. To bi v praksi lahko pomenilo, da v Ukrajini ni dovolj skladiščnih zmogljivosti, še posebej, če ni odprtega koridorja za pšenico za izvoz iz Ukrajine," je dejal.

Na začetku tega tedna je zaskrbljenost zaradi naraščajočih cen hrane izrazila direktorica Svetovne trgovinske orgnaizacije (WTO). "Svetu bi res pomagalo, če bi lahko spravili žito iz Ukrajine," je dejala Ngozi Okonjo-Iweala.

Francoski analitiki: Ukrajina bo letos pridelala 21 milijonov ton pšenice

Francosko analitično podjetje Kayrros je medtem napovedalo, da bo letošnji pridelek ukrajinske pšenice vsaj za tretjino manjši od lanskega.

Kayrros na podlagi satelitskih posnetkov napoveduje, da bo Ukrajina letos lahko pridelala 21 milijonov ton pšenice, kar je 12 milijonov ton manj kot leta 2021 in 23 odstotkov manj od povprečne letine v zadnjih petih letih.

"Glede na to, da spopadi še potekajo in da velik del pridelave pšenice prihaja z območij vzhodne Ukrajine, kjer so spopadi najintenzivnejši, bodo dejanske številke o pridelavi verjetno nižje, kot bi lahko sklepali po trenutnem obsegu pridelka," so opozorili.

Kayrros je še pojasnil, da jim infrardeči posnetki omogočajo določanje pokritosti posevkov in natančno napovedovanje pridelave pšenice. Najnovejše ugotovitve so nastale na podlagi analize posnetkov, ki jih je ameriška vesoljska agencija Nasa posnela med 14. in 22. aprilom.

Ukrajina ustvari 12 odstotkov svetovne pšenice

Ukrajina je bila pred začetkom ruske invazije šesta največja izvoznica pšenice in četrta največja izvoznica koruze na svetu. Država je pri tem ustvarila približno 12 odstotkov celotnega svetovnega izvoza pšenice. "Pričakuje se, da bo letošnja proizvodnja vsaj 35 odstotkov manjša kot lani," sporoča Kayrros.

Vojna v Ukrajini zmanjšuje pridelek pšenice