Jedrsko elektrarno Zaporožje nadzorujejo ruske sile. Foto: Reuters
Jedrsko elektrarno Zaporožje nadzorujejo ruske sile. Foto: Reuters

Grossi je dejal, da je izjemno zaskrbljen zaradi poročil o obstreljevanju največje evropske jedrske elektrarne, ki jo Rusija nadzoruje od marca, osebje, ki jo upravlja, pa je še vedno ukrajinsko.

Ukrajinskemu osebju mora biti omogočeno, da pomembne naloge izvaja brez groženj ali pritiskov, je dejal Grossi in dodal, da bi moralo biti IAEA-ju omogočeno, da nudi tehnično podporo.

Ponovil je pripravljenost, da agencija v elektrarno napoti tehnično ekipo, kar sicer v Kijevu zavračajo, ker bi po njihovem prepričanju s tem dali legitimnost ruski zasedbi območja.

Kot je v soboto na omrežju Telegram zapisala družba Energoatom, ki upravlja ukrajinske jedrske elektrarne, sta bila v petek poškodovana skladišče dušika in kisika ter pomožna zgradba. Obstaja nevarnost požara ali uhajanja radioaktivnih snovi, so dodali.

Po navedbah BBC-ja je bilo treba ustaviti enega od reaktorjev.

Medsebojno obtoževanje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozval k novim sankcijam proti Rusiji zaradi obstreljevanja elektrarne. Kot je danes zapisal na Twitterju, je o tem že govoril s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom.

"Ruski jedrski terorizem terja odločnejši odgovor mednarodne skupnosti, sankcije proti ruski jedrski industriji," je zapisal.

Medtem je ruska stran sporočila, da so ukrajinske enote danes znova napadle elektrarno, pri čemer je bila po njihovih trditvah poškodovana upravna zgradba znotraj kompleksa elektrarne.

Izstrelek je padel 400 metrov od delujočega reaktorja, so sporočili po poročanju agencije Tass, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP. Ta dodaja, da navedb ni mogoče neodvisno preveriti.

Ukrajinska in ruska stran se sicer medsebojno obtožujeta za ogrožanje elektrarne. Ukrajina opozarja na ruske napade, Rusija pa trdi, da jo s topništvom napada nasprotna stran.

Izvoz iz ukrajinskih pristanišč naj bi omilil pomanjkanje žit v nekaterih delih sveta. Foto: Reuters
Izvoz iz ukrajinskih pristanišč naj bi omilil pomanjkanje žit v nekaterih delih sveta. Foto: Reuters

Na pot še štiri ladje

Iz ukrajinskih pristanišč so izplule še štiri ladje, natovorjene med drugim s koruzo in sončničnim oljem, te so namenjene v Turčijo, Italijo in na Kitajsko, predtem pa se bodo ustavile v Carigradu, da bi jih tam pregledali.

Ladje so izplule iz pristanišč Odesa in Črnomorsk po varnem pomorskem koridorju ter bodo plule skozi Bosporsko ožino. Po opravljenih pregledih naj bi dve pristali v Turčiji, drugi dve pa sta namenjeni v Italijo in na Kitajsko.

Še ena prazna ladja je medtem dobila dovoljenje za plovbo do Ukrajine za natovarjanje.

Po besedah ukrajinskih predstavnikov je to jasen znak, da je izvoz žita varen, pri čemer so pozvali ladjarske družbe, naj se vrnejo v državo.

Ukrajinski predsednik je v svojem običajnem nočnem nagovoru v soboto pozdravil ponoven izvoz žita, vendar ob tem opozoril, da varnostna tveganja ostajajo.

Od sklenitve dogovora o izvozu ukrajinskega žita konec julija je iz Ukrajine izplulo skupno osem tovornih ladij. Kot prva je od začetka ruskega napada na Ukrajino v ponedeljek iz Odese izplula ladja Razoni, natovorjena s 26.000 tonami koruze, namenjena pa je bila v Libanon.

Ladje iz ukrajinskih pristanišč v Carigradu pregledajo predstavniki Rusije, Ukrajine, Turčije in Združenih narodov. Foto: Reuters
Ladje iz ukrajinskih pristanišč v Carigradu pregledajo predstavniki Rusije, Ukrajine, Turčije in Združenih narodov. Foto: Reuters