Foto: EPA
Foto: EPA

Medsebojno obtoževanje, kdo je izvedel napad

Ukrajinsko državno podjetje za jedrsko energijo Energoatom je sporočilo, da je bilo v ruskem napadu poškodovan visokonapetostni daljnovod v jedrski elektrarni Zaporožje, ki je od marca letos pod nazorom ruskih sil. Ob tem so sporočili, da elektrarna, natančneje 2 od 6 reaktorjev, še vedno deluje in da niso zaznali nobenih radioaktivnih izpustov. "Možne posledice napada delujočega reaktorje so enake uporabi atomske bombe," je na Twitterju zapisalo ukrajinsko zunanje ministrstvo.

Izjava ukrajinske strani je prišla kmalu po tem, ko je ruska uprava okupiranega ukrajinskega mesta Enerhodar sporočila, da so bili daljnovodi v elektrarni poškodovani zaradi ukrajinskega napada.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da se gre le sreči zahvaliti, da ni prišlo do radioaktivnih izpustov. Zaradi napadov so zmanjšali zmogljivost ene enote, do druge pa je prekinjen dotok energije. Kot so še dodali, je zaradi nastale situacije prišlo tudi do težav z oskrbo z energijo in vodo v bližnjem Enerhodarju. Na srečo ukrajinski izstrelki niso zadeli naftnih in drugih skladišč ter bližnje tovarne kisika, tako da ni prišlo do večjega požara in možnega radioaktivnega izpusta," so zapisali v izjavi, v kateri so odgovornost za napad pripisali ukrajinski strani.

Britansko obrambno ministrstvo sicer ocenjuje, da ruske sile ogrožajo varnost delovanja jedrske elektrarne v Zaporožju, ki je od marca letos pod nadzorom ruskih sil. London ocenjuje, da ruske enote jedrsko elektrarno uporabljajo kot ščit za zastraševanje pred ukrajinskimi napadi. Po navedbah BBC-ja naj bi z območja elektrarne ruske enote streljale na civiliste, na območju elektrarne pa naj bi tudi kopičili orožje in vojake.

Vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo IAEA Rafael Grossi je, kot smo poročali, v sredo opozoril, da je največja jedrska elektrarna v Evropi "popolnoma izpod nadzora". "Dogaja se cela vrsta stvari, ki se nikoli ne bi smele dogajati v nobenem jedrskem poslopju," je posvaril. Po njegovih besedah je tam kršeno "vsako načelo jedrske varnosti in ne moremo dovoliti, da se to nadaljuje".

Volodimir Zelenski. Foto: Reuters
Volodimir Zelenski. Foto: Reuters

Ukrajinski generalštab: Ruske enote začele obsežno ofenzivo na Bahmut in Avdijivko

V bližini Bahmuta so ukrajinske enote odbile ruski napad, pri Avdijivki se boji nadaljujejo."Sovražnik izvaja ofenzivo v smeri Bahmuta in Avdijivke na območju Donecka," piše v poročilu ukrajinskega generalštaba. Poročila sicer ni bilo mogoče neodvisno preveriti, vendar pa se ta po navedbah DPA-ja sklada s prejšnjimi poročili o okrepljenih spopadih v regiji.
Cilj ruske ofenzive je pripraviti rusko vojsko za napad na mesti Soledar in Bahmut ter razširiti ruski nadzor zahodno od mesta Doneck, še piše v poročilu.

Soledar in Bahmut sta del obrambne linije vzhodno od aglomeracij velikih mest Slovjansk in Kramatorsk, v katerih je pred vojno živelo več kot pol milijona ljudi. To je zadnje večje območje v Donbasu, ki je še pod nadzorom Kijeva, še navaja DPA.

V Mikolajivu uvedli policijsko uro

Guverner regije Mikolajiv na jugu Ukrajine Vitalij Kim je danes napovedal, da bo v mestu Mikolajiv uvedena policijska ura. Ta naj bi bila v veljavi do ponedeljka, medtem pa bodo oblasti v mestu iskale in poskušale nevtralizirati posameznike, ki sodelujejo z rusko vojsko in ji pomagajo.

Kim je že julija obljubil nagrado v višini 100 dolarjev za vsako informacijo, ki bi pomagala pri identifikaciji posameznikov, ki "ruskim okupatorjem razkrivajo položaje ukrajinskih sil" ali pomagajo pri identificiranju potencialnih tarč za bombardiranje. "Pošteni ljudje se nimajo česa bati. Za vsak slučaj imejte pri sebi dokumente. V bližini hiše lahko sprehajate psa, otroci se lahko igrajo na dvorišču, vendar poskušajte ostati doma," je še poudaril guverner Kim.

Članice EU v luči ruske agresije doslej sprejele tisoč bolnikov iz Ukrajine

Države članice EU so doslej sprejele tisoč bolnikov iz ukrajinskih bolnišnic, da bi pomagale razbremeniti zdravstveni sistem Ukrajine, ki je pod močnim pritiskom zaradi ruske agresije na to državo. Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič se je zahvalil vsem državam, ki v tem kritičnem času sprejemajo bolnike iz Ukrajine.

Po podatkih komisije je bolnike iz Ukrajine doslej sprejelo 18 držav članic, in sicer Nemčija, Francija, Irska, Italija, Danska, Švedska, Romunija, Luksemburg, Belgija, Španija, Portugalska, Nizozemska, Avstrija, Norveška, Litva, Finska, Poljska in Češka.

"Vojna v Ukrajini, ki jo je neupravičeno začela Rusija, potiska ukrajinski zdravstveni sistem na rob zmogljivosti. EU je okrepila svoje operacije, da bi Ukrajini pomagala pri spopadanju s skokovito naraščajočimi zdravstvenimi potrebami. Poleg dobave zdravil in medicinske opreme Ukrajini prek našega mehanizma na področju civilne zaščite usklajujemo tudi medicinske evakuacije," je dejal komisar za krizno upravljanje Lenarčič.

Zelenski obtožuje Amnesty International

Potem ko je mednarodna organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International v četrtek objavila poročilo, v katerem ukrajinskim silam očita kršenje mednarodnega prava in ogrožanje civilistov, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski organizacijo obtožil, da si prizadeva ponuditi "amnestijo teroristični državi in prenesti odgovornost z agresorja na žrtev".

AI je v poročilu naštel več primerov, ko so ukrajinske sile civiliste izpostavile nevarnosti, med drugim v 19 mestih in vaseh v regijah Harkov in Mikolajiv ter v Donbasu.

Ukrajinska vojska je po navedbah nevladne organizacije vzpostavila več oporišč v šolah in bolnišnicah ter izvajala napade z naseljenih območij, kar je ta označila za taktiko, ki krši mednarodno humanitarno pravo.

Naseljena območja, kjer so bili nameščeni ukrajinski vojaki, so bila namreč več kilometrov oddaljena od frontne črte. Po oceni iz poročila so bile za namestitev vojakov in vojaške opreme na voljo alternativne lokacije, ki civilistov ne bi ogrožale.

Nevladna organizacija je sicer ob objavi poročila poudarila, da njeni očitki, uperjeni proti Kijevu, nikakor ne upravičujejo ruske agresije.

"Ne obstaja noben pogoj, niti hipotetičen, pod katerim bi bil kakršen koli ruski napad na Ukrajino upravičen. Agresija proti naši državi je neizzvana, invazivna in teroristična," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Zelenski.

"Če nekdo pripravi poročilo, v katerem naj bi bila žrtev in agresor na nek način izenačena ... potem tega ne moremo tolerirati," je še dodal Zelenski.

Iz Kijeva so se že v četrtek vrstile obsodbe poročila, pri čemer so nevladno organizacijo označili za del kremeljske propagande.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Iz ukrajinskih pristanišč izplule še tri ladje z žitom

Iz Odese je ladja Navistar odplula proti Irski, iz Črnomorska pa sta na pot krenili ladja Rojen, namenjena v Združeno kraljestvo, in Polarnet, ki pluje proti Turčiji. Navistar, ki pluje pod panamsko zastavo, ima na krovu 33.000 ton žita, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo turško obrambno ministrstvo.

Skladno s četrtkovo napovedjo Londona je proti Združenemu kraljestvu iz Črnomorska odplula ladja Rojen, ki pluje pod malteško zastavo in je natovorjena z 12.000 tonami žita. Z enako količino žita na krovu se je proti Turčiji namenila turška ladja Polarnet.

Pred tem je v ponedeljek iz Odese izplula ladja Razoni, ki pluje pod zastavo Sierre Leone in je naložena s 26.000 tonami koruze. To je prva pošiljka žita v okviru sporazuma, ki sta ga pred dvema tednoma ruska in ukrajinska stran ob posredovanju Turčije in ZN-a podpisali v Carigradu. Ladja je v sredo prestala inšpekcijo v Carigradu in nadaljevala pot proti libanonskemu pristanišču Tripoli.

V skladu z dogovorom v Carigradu namreč deluje skupni center za poveljevanje in nadzor, ki usklajuje izvoz žita po Črnem morju. V centru sodelujejo predstavniki Ukrajine, Rusije, Turčije in ZN-a.

Rusija izgnala 14 bolgarskih diplomatov

Rusija je danes sporočila, da bo izgnala 14 bolgarskih diplomatov v odgovor na odločitev Sofije, da izžene rusko diplomatsko osebje. Gre za še enega v vrsti povračilnih ukrepov Moskve, potem ko so številne evropske države zaradi ruske invazije na Ukrajino v preteklih mesecih izgnale ruske diplomate.