Jedrska elektrarna Zaporožje je največja nuklearka v Evropi. Foto: EPA
Jedrska elektrarna Zaporožje je največja nuklearka v Evropi. Foto: EPA

Vodja ukrajinske jedrske agencije Energoatom Petro Kotin je opozoril, da ruska vojska v jedrski elektrarni Zaporožje izvaja načrt ruskega operaterja Rosatom, katerega cilj je priključitev elektrarne na električno omrežje Krima.

Vendar pa bi bil postopek preklopa na povezavo s Krimom zaradi odklopa od ukrajinskega sistema napajanja zelo nevaren, je opozoril Kotin. "Za to je treba najprej odklopiti električne vode elektrarne, ki so povezani z ukrajinskim energetskim sistemom. Od 7. do 9. avgusta so Rusi že poškodovali tri daljnovode," je pojasnil.

Kot je dodal, je jedrska elektrarna trenutno povezana z le enim daljnovodom, kar je izjemno nevarno. Ko bo odklopljen še zadnji daljnovod, bodo hlajenje elektrarne poganjali le še generatorji na dizelski pogon, kar pomeni, da bo vse odvisno od njihove zanesljivosti in zalog goriva.

Medtem so ruske sile v torek začele v nuklearki nameščati sistem zračne obrambe, je potrdil vodja proruske uprave v regiji Zaporožje Jevgenij Balicki. Razlog za krepitev obrambe so nedavna obstreljevanja elektrarne, za katera sprti strani obtožujeta druga drugo. Balicki je ob tem zagotovil, da elektrarna deluje normalno, električni vodi in poškodovane reaktorske enote pa so bili popravljeni.

G7 zahteva, naj Rusija nadzor nad elektrarno vrne Ukrajini

Skupina sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav (G7) je medtem obsodila rusko zasedbo jedrske elektrarne Zaporožje in Moskvo pozvala, naj Kijevu nemudoma vrne nadzor nad elektrarno.

"Ukrajinsko osebje, ki upravlja jedrsko elektrarno v Zaporožju, mora imeti možnost opravljati svoje naloge brez groženj ali pritiskov," so zapisali zunanji ministri skupine G7. Po njihovem mnenju nadaljnji ruski nadzor nad nuklearko ogroža regijo.

Skupina G7 je svojo zahtevo naslovila tudi na vse druge jedrske objekte znotraj mednarodno priznanih meja Ukrajine, da se tako zagotovi njihovo varno in zanesljivo delovanje. Po mnenju G7 je tudi pomembno, da se v jedrsko elektrarno Zaporožje pošljejo strokovnjaki Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ki morajo imeti možnost neposrednega in prostega stika z ukrajinskim osebjem, odgovornim za delovanje tamkajšnjih objektov.

Rusko novinarko Ovsjanikovo pridržali zaradi "širjenja lažnih informacij"

Ruske oblasti so pridržale nekdanjo novinarko državne televizije Marino Ovsjanikovo in jo obtožile širjenja lažnih informacij o ruski vojski, zaradi česar ji grozi zaporna kazen do deset let zapora, je sporočil njen odvetnik.

V Ukrajini rojena Ovsjanikova je širši javnosti postala znana marca, ko je prekinila informativno oddajo na ruski državni televiziji in protestirala proti vojni. Zaradi nasprotovanja invaziji je bila že večkrat denarno kaznovana.

Preiskovalci so proti Ovsjanikovi tokrat uvedli kazensko preiskavo zaradi protesta v bližini Kremlja sredi julija, fotografije protesta pa objavila na svojem kanalu na Telegramu. Takrat je v rokah držala napis, na katerem je ruskega predsednika Vladimirja Putina označila za morilca, ruske vojake pa za "fašiste". Zatrdila je, da je v Ukrajini umrlo 352 otrok, na tleh pred njo pa so ležale tri lutke z rdečo barvo na obrazih in oblačilih.

Njen odvetnik Dmitri Zahvatov je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je Ovsjanikova obtožena širjenja informacij o ruskih oboroženih silah, ki jih je vlada označila za lažne. Zgodaj zjutraj je deset pripadnikov policije vdrlo v njeno stanovanje in novinarko odvedlo. Noč bo preživela v preiskovalnem priporu.

Guterres: Vsak napad na jedrsko elektrarno je samomorilsko dejanje

Spopadi v okolici jedrske elektrarne Zaporožje

Še zmeraj odmeva sobotno obstreljevanje v bližini jedrske elektrarne Zaporožje, za katerega se medsebojno krivita Rusija in Ukrajina. Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je opozoril, da je vsak napad na jedrsko elektrarno "samomorilsko dejanje". Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je pozneje sicer ocenil, da zaradi sobotnega obstreljevanja "ni neposredne nevarnosti za jedrsko varnost".

Rusija je zaradi obstreljevanja za četrtek dopoldne zahtevala srečanje Varnostnega srečanja Združenih narodov v New Yorku. Moskva je tudi zagotovila, da je pripravljena podpreti obisk opazovalcev IAEA-ja v elektrarni.

Lokalne oblasti v Zaporožju so ob tem zagotovile, da imajo v primeru jedrske nesreče pripravljene načrte za evakuacijo prebivalstva, ki se redno prilagajajo vsakokratnim razmeram.

Večino pokrajine Zaporožje so kmalu po začetku invazije zasedle ruske sile, ki pa ne obvladujejo istoimenske regionalne prestolnice. Rusija je na območju Zaporožje napovedala referendum o priključitvi Rusiji.

Na vzhodu Ukrajine se nadaljujejo ruski napadi. Foto: Reuters
Na vzhodu Ukrajine se nadaljujejo ruski napadi. Foto: Reuters

Več žrtev ruskega napada v Dnepropetrovsku

Ruske sile so medtem v noči s torka na sredo izvedle v ukrajinski pokrajini Dnepropetrovsk, nedaleč od jedrske elektrarne Zaporožje. V napadih je bilo ubitih 13 civilistov, več kot deset je bilo ranjenih, je sporočil guverner pokrajine Valentin Rezničenko.

Najhuje je bilo prizadeto mesto Marhanec, kjer je umrlo 12 ljudi, še 11 je bilo ranjenih. Prav tako naj bi bilo poškodovanih 20 večnadstropnih zgradb, vključno z dvema šolama, študentskim domom in kulturnim centrom. V drugi vasi blizu mesta Nikopol pa je v napadu v svojem domu umrl še en človek, dva pa sta bila ranjena.

Ukrajinska vojska uničila še en most na reki Dneper v Hersonu

Ukrajinska vojska je sporočila, da je z raketami v tolikšni meri poškodovala most v bližini Nove Kahovke, da je zdaj neuporaben za ruske sile. Gre za enega od treh mostov čez reko Dneper, prek katerih Rusi oskrbujejo svoje sile v pokrajini Herson.

Ruska vojska je veliko večino pokrajine Herson na jugu Ukrajine zasedla v prvih dneh invazije, v zadnjih tednih pa ukrajinska vojska krepi napade v tem delu države, pri čemer uporabljajo rakete dolgega dosega.

Ukrajinske sile sp v podobnih napadih nedavno uničile železniški in cestni most v bližini mesta Herson, navaja dpa. Ruske sile so nato vzpostavile trajektno povezavo za civiliste, domnevno pa je vojska postavila tudi več pontonskih mostov na reki, ki meri v širino en kilometer.

Sposobnost ruskih sil za dobavo opreme svojim silam na obeh bregovih Dnepra bo zelo pomembna za nadaljnji potek vojne. Herson je namreč ključnega pomena za ukrajinsko kmetijstvo, na jugu pa meji na polotok Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Švica bi lahko v Rusiji zastopala Ukrajino

Ukrajina je Švico zaprosila, naj "prevzame mandat zaščitne sile" za Kijev v Rusiji, je potrdilo švicarsko zunanje ministrstvo.

Takšna zaščitna pooblastila državam "omogočajo ohranjanje odnosov na nizki ravni in zagotavljanje konzularne zaščite državljanom druge države", so še sporočili iz Berna.

Zunanje ministrstvo je potrdilo, da so bila pogajanja o tem zaključena. Drugih podrobnosti o trajanju in vsebini pogajanj niso navedli.

Bern še poudarja, da mora za morebitni mandat Švice podati soglasje Rusije. To se zdi težavna, saj je Moskva kritizirala Švico, ker se je odrekla dolgoletni nevtralnosti in podprla sankcije EU-ja zoper Rusijo.

Švica ima dolgo tradicijo delovanja kot zaščitna sila in predstavlja druge države, kjer te nimajo svojega diplomatskega predstavništva. Prvič je to vlogo odigrala med francosko-prusko vojno v letih 1870 in 1871. Trenutno med drugim zastopa Rusijo v Gruziji in obratno.

Zelenski: Krim je ukrajinski

Rusko letalsko oporišče na Krimu je v bližini obmorskega letovišča, kjer so lahko turisti s plaže opazovali eksplozije. Foto: Reuters
Rusko letalsko oporišče na Krimu je v bližini obmorskega letovišča, kjer so lahko turisti s plaže opazovali eksplozije. Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da se je vojna v Ukrajini začela na Krimu in se mora tudi končati z njegovo osvoboditvijo, potem ko je na polotoku pod rusko okupacijo odjeknilo več eksplozij.

"Krim je ukrajinski in nikoli se mu ne bomo odpovedali. Črnomorska regija ne more biti varna, dokler je Krim okupiran," je dejal Zelenski v svojem običajnem nočnem nagovoru rojakom, v katerem pa ni omenil eksplozij na Krimskem polotoku, ki ga od leta 2014 zaseda Rusija in ga od začetka vojne uporablja za napade na ukrajinsko ozemlje.

V torek je v letalskem oporišču Saki na zahodni strani polotoka po pričevanju očividcev odjeknilo najmanj 12 eksplozij, v katerih je po navedbah od Rusije nastavljenih oblasti umrl en človek, osem pa jih je bilo ranjenih.

Rusko obrambno ministrstvo je zatrdilo, da je eksplodiralo v skladišču orožja, pri čemer ni šlo za napad, medtem ko je svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak zanikal, da bi bile za eksplozije odgovorne ukrajinske sile.

Čeprav Zelenski v svojem govoru ni omenjal eksplozij, pa mu je vseeno namenil veliko besed. "Ne smemo pozabiti, da se je ruska vojna proti Ukrajini začela z okupacijo Krima in se bo tudi končala z njegovo osvoboditvijo," je zatrdil.

Krim je za Rusijo občutljiva zadeva, in kot poroča BBC, bi vsak napad na polotok Moskva obravnavala zelo resno. Prejšnji mesec je nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev zagrozil, da bo sledil sodni dan, če bo Ukrajina napadla Krim.

Kot je namignil svetovalec ukrajinskega predsednika, bi lahko bili za eksplozije v ruskem oporišču na Krimu odgovorni partizanski saboterji ali pa ruska nesposobnost. "Ljudje, ki živijo pod okupacijo, vedo, da se okupacija bliža koncu," je še dejal Podoljak.

Kijev zanika odgovornost za eksplozije na Krimu