Po nekaterih podatkih so Natovi inštruktorji že zdaj v Ukrajini. Foto: EPA
Po nekaterih podatkih so Natovi inštruktorji že zdaj v Ukrajini. Foto: EPA

Medvedjev, namestnik predsednika ruskega varnostnega sveta, ki ga Reuters označuje za vse bolj "jastrebovskega" in "protizahodnega", je še dejal, da bi take poteze Zahoda pripeljale svet bližje tretji svetovni vojni.

V objavi na družbenem omrežju Telegram je Medvedjev svoj gnev sprva usmeril v pred kratkim imenovanega britanskega obrambnega ministra Granta Shappsa, ki je v intervjuju za Sunday Telegraph povedal, da si London želi poslati vojaške inštruktorje v Ukrajino.

Britanska vojska že zdaj usposablja ukrajinske vojake v Veliki Britaniji, prav tako usposabljanje ukrajinskih sil poteka v drugih zahodnih državah.

Shapps je dejal, da je govoril z vojaškimi poveljniki glede tega, da bi Velika Britanija premaknila več usposabljanj v Ukrajino in tam tudi okrepila obrambno proizvodnjo.

Tuje sile ukrajinsko vojsko trenutno usposabljajo v tujini, a vojaki tožijo, da jih usposabljanja ne pripravijo dovolj na realnost vojne z ruskimi silami na terenu. Foto: EPA
Tuje sile ukrajinsko vojsko trenutno usposabljajo v tujini, a vojaki tožijo, da jih usposabljanja ne pripravijo dovolj na realnost vojne z ruskimi silami na terenu. Foto: EPA

"Danes smo govorili o tem, da bi premaknili usposabljanje bližje Ukrajini in tudi v samo Ukrajino,” je povedal v intervjuju.

"Še posebej na zahod države, mislim, da je zdaj priložnost, da pripeljemo več zadev v državo, ne samo usposabljanja. Tudi BAE Systems (britansko letalsko in orožarsko podjetje, največji proizvajalec vojaške opreme v Evropi) seli proizvodnjo v Ukrajino," je povedal Shapps. “Rad bi videl tudi še kaka druga britanska podjetja, da bi sledila zgledu.”

Medvedjev svari tudi Nemčijo

Kremlja te izjave niso ravno osrečile, še posebej ostro pa se je odzval Medvedjev. "S tem bodo njihovi inštruktorji za naše sile postali legitimne tarče," je zapisal Medvedjev na Telegramu. "Verjetno se povsem dobro zavedajo, da jih bomo neusmiljeno uničili. In ne kot tuje plačance, ampak kot britanske Natove strokovnjake."

Pozneje se je sicer oglasil tudi britanski premier Rishi Sunak in skušal malce omiliti Shappsove izjave, češ da Velika Britanija nima nobenih bližnjih načrtov poslati vojaških inštruktorjev v Ukrajino. "Kar je obrambni minister govoril, je, da je mogoče, da bi nekega dne del teh usposabljanj opravili tudi v Ukrajini," je povedal Sunak novinarjem. "Ampak to je nekaj dolgoročnega, ne takojšnjega. V aktualni konflikt ne bomo pošiljali nobenega britanskega vojaka."

Medvedjev je nekaj kritik v svojem zapisu na Telegramu namenil tudi Nemčiji in okrcal tiste, ki si želijo, da bi Berlin Ukrajini dobavljal nemške rakete dolgega dosega Taurus, ki bi lahko dosegle tudi ozemlje Rusije.

"Pravijo, da je to vse v skladu z mednarodnim pravom. No, v tem primeru bi bili tudi napadi na nemške tovarne, kjer proizvajajo te rakete, povsem skladni z mednarodno zakonodajo. Ti idioti nas dejavno vodijo vse bližje tretji svetovni vojni," je še posvaril.