Spominsko obeležje za Jevgenija Prigožina. Foto: Reuters
Spominsko obeležje za Jevgenija Prigožina. Foto: Reuters

"V okviru preiskave letalske nesreče so bile končane molekularno-genetske preiskave. Glede na njihove rezultate je bila ugotovljena identiteta vseh desetih žrtev, ki se ujema s seznamom potnikov na letalu," je pojasnila tiskovna predstavnica ruskega preiskovalnega odbora Svetlana Petrenko.

Letalo z desetimi osebami na krovu je v sredo zvečer strmoglavilo med poletom v Sankt Peterburg, pri čemer je umrlo vseh sedem potnikov in trije člani posadke. Da je bil Prigožin med potniki ponesrečenega letala, je kmalu potem potrdila ruska zvezna agencija za zračni promet.

Svojcem umrlih v strmoglavljenju letala je v četrtek sožalje izrekel tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Dogodek je označil za tragedijo, Prigožina pa opisal kot nadarjenega človeka, ki je delal napake.

Čeprav je preiskovalni odbor danes potrdil Prigožinovo smrt, pa okoliščine strmoglavljenja letala še vedno niso popolnoma jasne. Ruski preiskovalci so sicer v petek našli črni skrinjici in vseh deset trupel, oblasti pa so zavrnile govorice, da naj bi odredile umor Prigožina.

Po mnenju ZDA je bil Prigožin verjetno na krovu, a ne morejo potrditi, ali je letalo sestrelila raketa zemlja-zrak. Nekateri ameriški uradniki mislijo, da je bil vzrok strmoglavljenja eksplozija na letalu.

Ukrajina tarča ruskih napadov

Medtem je bila Ukrajina zjutraj znova tarča ruskih zračnih napadov. Po navedbah ukrajinskih letalskih sil je zračna obramba v jutranjih urah sestrelila štiri od skupno osmih zaznanih ruskih manevrirnih raket, pri čemer za preostale štiri domnevajo, da so bile lažne. Rusija naj bi rakete izstrelila v bližini mesta Engels.

Na obrobju Kijeva naj bi ostanki sestreljenih raket poškodovali dva človeka in deset hiš. Zračno obrambo pa so aktivirali tudi v pokrajini Čerkasi, kjer o žrtvah ali škodi na infrastrukturi za zdaj ne poročajo.

Posledice napada na kijevsko regijo. Foto: Reuters
Posledice napada na kijevsko regijo. Foto: Reuters

V Hersonu naj bi umrli trije ljudje

So bili pa v ruskih napadih s topništvom ubiti najmanj trije ljudje, dva na območju Hersona in eden v bližini Harkova, so sporočile regionalne oblasti. Navedb ni bilo mogoče neodvisno preveriti, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ukrajinski vojski naj bi medtem uspel preboj na območju Robotine v pokrajini Zaporožje. Kot so sporočili iz vojske, nameravajo zdaj osvoboditi vas Novoprokopivka.

Ruska zračna obramba odbila napade nad Kurskom in Brjanskom

Ruska zračna obramba je medtem nad pokrajinama Brjansk in Kursk odbila nove domnevne ukrajinske napade z brezpilotnimi letalniki, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Po navedbah lokalnih oblasti je eden od letalnikov zadel stavbo v pokrajini Kursk.

Guverner regije Kursk Roman Starovojt pa je sporočil, da je brezpilotno letalo ponoči strmoglavilo v stanovanjsko hišo v mestu Kursk in razbilo okna v več nadstropjih. "Ni bilo požarov, nihče od prebivalcev ni bil poškodovan," je še dodal.

Napad se je zgodil le dan po tem, ko je guverner ruske pokrajine Belgorod Vjačeslav Gladkov poročal, da je bil v vasi Ščetinovka, približno dva kilometra od meje z Ukrajino, v napadu z brezpilotnikom ubit en človek. "Ukrajinske oborožene sile so z letalnikom odvrgle eksplozivno napravo, ko je moški kosil travo," je dejal.

Zelenski izrekel sožalje družinam umrlih pilotov

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v soboto ob ukrajinskem dnevu letalstva izrekel sožalje sorodnikom in bližnjim treh vojaških pilotov, ki so umrli v nedavnem trčenju dveh letal na severu Ukrajine. Med žrtvami je bil tudi znani pilot Andrij Pilščikov, ki je po besedah Zelenskega "ogromno prispeval k ukrajinski zračni obrambi v boju proti ruski agresiji". Prav tako je obljubil popolno preiskavo incidenta.

Kot poroča BBC, je bil Pilščikov, ki je imel vzdevek Juice, izjemno nadarjen pilot, ki se je veselil, da bo letel z F-16. "Pred letom dni se je Andrij srečal z ameriškimi uradniki in jim pojasnil, kakšne so takojšnje potrebe ukrajinskih zračnih sil, ves čas je bil v stiku s kalifornijskimi piloti in bil izjemen zagovornik za dobavo letal F-16. Med vojno je dal veliko intervjujev za zahodne medije, ker je dobro znal angleško, najpomembnejša tema pa je bila vedno Ukrajina. Sploh si ne znate predstavljati, kako si je želel leteti z F-16. Zdaj ko so letala skoraj že tu, pa jih ne bo mogel upravljati. Ni bil le pilot, bil je mladi vojak s širokim znanjem in velikim talentom," je v izjavi na Facebooku zapisal tiskovni predstavnik ukrajinskih zračnih sil Jurij Ihnat.

Ukrajina se pripravlja na novo mobilizacijo

Sekretar ukrajinskega državnega varnostnega in obrambnega sveta Oleksij Danilov je v soboto naznanil, da se v Ukrajini pripravljajo na novo mobilizacijo. "Vojska se je obrnila na nas in verjetno bo prišlo do novih vpoklicev," je dejal.

Pri tem je poudaril, da to ni nenačrtovan ukrep in da vse poteka po načrtu. Prav tako je pojasnil, da mobilizacija ne bo presegla parametrov, ki so bili določeni že ob začetku vojne 24. februarja 2022.