Foto: Reuters
Foto: Reuters

Med rusko invazijo v Ukrajini, ki se je začela februarja 2022, sta strani izvedli več deset izmenjav, vendar je proces v drugi polovici lanskega leta zastal.

Novico o današnji izmenjavi ujetnikov sta skoraj sočasno sporočila rusko obrambno ministrstvo in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"230 naših ljudi. 213 vojakov, 11 častnikov in šest civilistov je bilo danes vrnjenih domov iz ruskega ujetništva," je Zelenski zapisal na družbenem omrežju Telegram. Ob tem je objavil videoposnetek uniformiranih moških, ki praznujejo.

Ukrajinski varuh človekovih pravic Dmitro Lubinec je povedal, da je bilo skupaj izpuščenih 230 ukrajinskih vojakov, kar je po njegovih besedah 49. izmenjava ujetnikov med stranema.

Med izpuščenimi ukrajinskimi vojaki jih je bilo 66 zajetih v mestu Mariupolj, nad katerim so maja 2022 prevzele nadzor ruske sile.

Rusko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da je bilo v okviru dogovora po zapletenih pogajanjih, v katerih so posredovali Združeni arabski emirati, vrnjenih 248 ruskih vojakov.

Nobena stran ne razkriva, koliko vojnih ujetnikov ima.