Iz šole v Bilogorivki so do zdaj rešili le 30 ljudi. Regionalni guverner pokrajine Lugansk Sergij Gajdaj je dejal, da je bombo na objekt odvrglo rusko letalo, a informacije ni mogoče neodvisno potrditi. Odziva o napadu tudi še ni z ruske strani.

Bombni napad je v objektu sprožil požar, ki so ga gasilci pogasili v treh urah, je poročal Telegram. Podatki o žrtvah bodo znani, ko bodo lahko reševalci odstranili ruševine.

Bilogorivka je v bližini mesta Severodoneck, ki je pod nadzorom ukrajinskih sil. Po poročanju ukrajinskega časopisa Pravda pa je postala žarišče spopadov v zadnjih tednih.

V Lugansku raketa zadela šolo

Potopljena ukrajinska bojna ladja

Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je medtem sporočil, da so njegove sile zavzele ukrajinsko mesto Popasna v pokrajini Lugansk. Svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič je navedbe zanikal in dejal, da v okolici mesta potekajo hudi boji.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so ponoči potopili ukrajinsko bojno ladjo v bližini Odese, nad Kačjim otokom pa so sestrelili ukrajinski bombnik su-24 in vojaški helikopter, navaja Al Džazira.

Ukrajinski borci v Azovstalu se ne bodo predali

Že včeraj smo poročali, da so bili iz jeklarne Azovstal evakuirani vsi otroci, ženske in starejši, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je sporočil, da se bodo zdaj osredotočili na evakuacijo ranjenih borcev in zdravstvenih delavcev.

Ukrajinski in tuji borci v jeklarni so namreč zatrdili, da se ne bodo predali.

Rusija naj bi želela po njihovih navedbah jeklarno osvojiti do ponedeljka, ko praznujejo dan zmage nad nacistično Nemčijo. Ukrajinski obveščevalci trdijo, da naj bi v mesto za priprave na slovesnost že prispeli ruski uradniki.

Putin: Kot leta 1945 bo zmaga v Ukrajini naša

Sorodna novica Putin ob dnevu zmage Ukrajincem zaželel mirno in pravično prihodnost

Ukrajinski predsednik Zelenski je dan pred dnevom zmage 9. maja iz Borodjanke objavil novi dnevni nagovor, v katerem je tokrat povlekel vzporednice med nemško zasedbo med drugo svetovno vojno in trenutno rusko invazijo. "V Ukrajini je bila organizirana krvava obnova nacizma (...) fanatična ponovitev tega režima, njegovih idej, dejanj, besed in simbolov. Noro podrobna izvedba njegovih grozodejstev in alibijev, ki naj bi temu zlu dali sveti namen," je dejal.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je čestital voditeljem nekdanjih sovjetskih republik in separatističnih regij na vzhodu Ukrajine in izrazil prepričanje, da bo "kot leta 1945 zmaga naša" tudi v Ukrajini.

Nepričakovan obisk Jill Biden in Justina Trudeauja

Ukrajino je nepričakovano obiskala tudi ameriška prva dama Jill Biden, s čimer je izkazala podporo prebivalcem. Ogledala si je šolo, ki je bila spremenjena v začasno zaklonišče pred napadi ruskih sil. Sprejela pa jo je tudi žena ukrajinskega predsednika Olena Zelenska.

"Menim, da je pomembno Ukrajincem pokazati, da se mora ta brutalna vojna končati, Ukrajinci pa imajo vso podporo ZDA," je dejala Jill Biden.

Olena Zelenska se je zahvalila ameriški prvi dami za obisk. "Ker razumemo, kaj pomeni za prvo damo, da pride sem med vojno, ko se vojaške akcije dogajajo dnevno, ko sirene opozarjajo na napade vsak dan, tudi danes," je dejala.

Jill Biden je sicer na obisku na Slovaškem, kjer je zjutraj v Košicah obiskala sprejemni center za begunce ter osnovno šolo, kjer so namestili ženske in otroke. Na meji z Ukrajino pa se je srečala z mejnimi stražarji, gasilci in prostovoljci, ki pomagajo beguncem, ko prečkajo mejo.

Kanadski premier Justin Trudeau je danes po poročanju medijev obiskal Irpinj blizu Kijeva, kjer naj bi ruske sile zagrešile vojne zločine. Župan Oleksandr Markušin je na uradnem profilu na družbenem omrežju objavil fotografije z obiska. Foto: AP
Kanadski premier Justin Trudeau je danes po poročanju medijev obiskal Irpinj blizu Kijeva, kjer naj bi ruske sile zagrešile vojne zločine. Župan Oleksandr Markušin je na uradnem profilu na družbenem omrežju objavil fotografije z obiska. Foto: AP

Popolnoma nenapovedano pa je ukrajinsko mesto Irpinj obiskal kanadski premier Justin Trudeau. Mesto je bilo pod začasnim nadzorom ruskih sil.

"Ravnokar sem imel priložnost srečati se s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem, ki je obiskal Irpinj, da bi na lastne oči videl grozote ruskih okupatorjev v našem mestu," je dejal župan mesta Oleksandr Marušin.

Po navedbah Markušina so Trudeauja popeljali na ogled predmestja, ki so ga ruske sile močno poškodovale v zgodnjih fazah vojaške operacije v Ukrajini, ki se je začela konec februarja. "Ni videl vojaških objektov, temveč požgane in popolnoma uničene domove prebivalcev Irpinja, ki so še do nedavnega uživali življenje in imeli načrte za prihodnost," je zapisal.

Irpinj in druge kraje na obrobju ukrajinske prestolnice Kijev, kjer naj bi ruske sile ubile več sto civilistov, je v zadnjem času obiskalo več zahodnih političnih voditeljev, tudi generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres.

V Ukrajini so bili sicer danes poleg Trudeauja še predsednica nemškega parlamenta Bärbel Bas, hrvaški premier Andrej Plenković in člana irske skupine U2 Bono in The Edge.

Države G7 uvedle nove sankcije proti Rusiji

Skupina sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav (G7) je usklajeno uvedla nove sankcije proti Rusiji zaradi invazije v Ukrajini. Gre za ukrepe na področju energetike, ki velja za glavni vir financiranja vojne v Ukrajini.

V skupni izjavi so ZDA, Kanada, Francija, Velika Britanija, Italija, Nemčija in Japonska napovedale nadaljnjo podporo Ukrajini in obsodile dejanja Rusije. "Ogorčeni smo nad številčno izgubo človeških življenj, napadom na človekove pravice in uničenje, ki ga za seboj puščajo ruska dejanja v Ukrajini," so zapisale države G7.

Zelenski je govor posnel v močno uničeni Borodjanki. Foto: EPA
Zelenski je govor posnel v močno uničeni Borodjanki. Foto: EPA

Iz Bele hiše so še sporočili, da so se vse države danes zavezale, da bodo omejile uvoz ruske nafte oziroma to prepovedale. ZDA so sicer podobno prepoved uvoza že uvedle. Obenem pa so v Bruslju danes veleposlaniki članic razpravljali o možnosti prepovedi uvoza nafte, a za zdaj še niso sklenili dogovora. Vprašljive ostajajo izjeme glede prepovedi uvoza za Madžarsko, Češko, Slovaško in Bolgarijo.

Predstavnik ameriške vlade je ob tem napovedal še prepoved poslovnih storitev za podjetja ali posameznike v Rusiji, to vpliva predvsem na sektor računovodstva, upravljanja, svetovanja in marketinga.

ZDA nameravajo poleg tega uvesti sankcije proti trem največjim ruskim televizijam, ki jih posredno ali neposredno nadzoruje Kremelj, to so Prvi kanal, Rusija 1 in NTV. Z omenjenimi televizijami ni več dovoljeno sodelovanje na področju oglaševanja ali jim pošiljati ameriško tehniko. Washington pa bo okrepil tudi nadzor izvoza, med drugim to vpliva na področje lesarstva in industrijskih motorjev. Uvedli pa so še sankcije proti menedžerjem bank Sberbank in Gazprombank.

London z največjo vojaško pomočjo po Iraku

Britansko orožje NLAW, ki ga je za sabo pustila ukrajinska vojska, v rokah proruskih sil v Lugansku. Foto: EPA
Britansko orožje NLAW, ki ga je za sabo pustila ukrajinska vojska, v rokah proruskih sil v Lugansku. Foto: EPA

Britanski premier Boris Johnson je v soboto obljubil podvojitev vojaške pomoči Ukrajini. "Putinov brutalni napad ne povzroča samo neizmernega opustošenja v Ukrajini, temveč ogroža tudi mir in varnost po vsej Evropi," je dejal.

Johnson naj bi se kmalu srečal s proizvajalci orožja in se dogovoril za povečanje proizvodnje, poroča Guardian.

Združeno kraljestvo bo zagotovilo dodatnih 1,3 milijarde funtov (1,5 milijarde evrov), s čimer bo podvojilo dosedanjo pomoč in doseglo najvišjo stopnjo vojaških vlaganj v konflikt po vojnah v Iraku in Afganistanu. Sredstva bodo zagotovili iz državnih rezerv.

Pošiljke orožja vključujejo radarske sisteme za ciljanje ruskega topništva, opremo za motenje signala GPS in naprave za nočno opazovanje.

Britansko orožje ima po navedbah Guardiana pomembno vlogo v Ukrajini, predvsem lahko protitankovsko orožje nove generacije NLAW.

Ruski parlament: ZDA vpletene v vojaške akcije Ukrajine

Predsednik spodnjega doma ruskega parlamenta Vjačeslav Volodin je medtem obtožil ZDA, da usklajujejo vojaške operacije v Ukrajini. Pri tem je ocenil, da to pomeni neposredno vpletenost ZDA v vojaške akcije proti Rusiji.

Sorodna novica Ukrajina potopila Moskvo s pomočjo obveščevalnih podatkov ZDA.

Ameriški uradniki so nedavno potrdili, da so ZDA Ukrajini zagotovile obveščevalne podatke za pomoč pri odbijanju ruskih napadov, vendar zanikajo, da ukrajinsko vojsko oskrbujejo z natančnimi podatki za ciljanje ruskih tarč. Washington in evropski člani čezatlantskega zavezništva Nato so Kijevu priskrbeli več pošiljk težkega orožja, a trdijo, da v bojih ne bodo sodelovali.

Nov incident v Pridnestrju?

Proruski separatisti v Moldaviji so v soboto sporočili, da so pokrajino Pridnestrje v bližini ukrajinske meje štirikrat obstreljevala brezpilotna letala.

Ukrajina je večkrat zanikala kakršno koli krivdo za incidente in odgovornost pripisala ruskim silam na območju. Tudi Moskva zanika krivdo za incidente na območju.